Munakoisogratiini fetajuustolla

Munakoisogratiini fetajuustolla

1 tunti
Herkullinen munakoisogratiini fetajuustolla tarjoaa täydellisen uunissa paistetun, rikkaan ja maukkaan ruokalajin. Munakoison ja kesäkurpitsan kerrokset yhdistyvät kauniisti tukevaan tomaattikastikkeeseen ja samettiseen juustokastikkeeseen. Pinnalle ripoteltu suolainen fetajuusto ja kultaiset, rapeat hapanjuurileivästä tehdyt kuutiot luovat makujen ja tekstuurien räjähdyksen − herkullinen niin pääruokana kuin lisukkeenakin.
https://www.arla.fi/reseptit/munakoisogratiini-fetajuustolla/

Tee näin:

Munakoisogratiini
  • Leikkaa munakoisot viipaleiksi ja aseta viipaleet lautaselle. Mausta suolalla ja anna tekeytyä noin 30 minuuttia.
Tomaattikastike
  • Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuullota voissa & rypsiöljyssä paistinpannussa.
  • Lisää oregano ja pilkotut tomaatit. Anna hautua kannen alla noin 30 minuuttia.
Juustokastike
  • Vatkaa maito, jauhot ja voi & rypsiöljy kattilassa. Kiehauta ja anna porista 3-5 minuuttia.
  • Ota pois lämmöltä ja sekoita joukkoon keltuaiset ja juustoraaste. Mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.
Munakoisogratiini fetajuustolla
  • Kuumenna uuni 225° asteeseen.
  • Leikkaa kesäkurpitsa ja taputtele munakoisoviipaleet kuiviksi. Lado vuokaan tai gratiinivuokaan kerroksittain kesäkurpitsaa, munakoisoa, tomaattikastiketta, juustokastiketta ja puolet fetajuustokuutioista.
  • Leikkaa hapanjuurileipä kuutioiksi ja sekoita voihin & rypsiöljyyn, ripottele sitten gratiinin päälle.
  • Paista uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Anna levätä 10 minuuttia.
  • Koristele jäljellä olevilla fetajuustokuutioilla, chililastuilla ja ruohosipulilla ja tarjoile.
Valmis!
Vinkki

Jos haluat selvemmin kuuluvan rapeuden päälle, harkitse gratiinin grillausta uunin grillivastauksen alla viimeiset 2-3 minuuttia paistoajasta. Tarkkaile sitä huolellisesti, jotta se ei pala, vaan rapeutuu ainoastaan.

Vinkki

Pyri tasaiseen kerrostamiseen, kun ladot vihannekset ja kastikkeet vuokaan. Tämä varmistaa tasaisen kypsymisen ja jakaa maut tasaisesti, joten saat kaikki herkulliset maut jokaisella suupalalla.

Ainekset

Munakoisogratiini fetajuustolla
Munakoisoa
2
Kesäkurpitsa
1
Apetina® Classic -kuutioita öljyssä yrttien ja mausteiden kera (265 g)
1
Viipaletta hapanjuurileipää
2
2 rkl
Tuoretta ruohosipulia, hienonnettuna
1 rkl
Tomaattikastike
3 rkl
Keltaista sipulia
2
Valkosipulinkynttä
2
Kuivattua oreganoa
½ tl
Tölkkiä pilkottuja tomaatteja
2
Lisää herkullisia ideoita
Munakoisogratiini
1 tunti
Munakoisogratiini
(6)
Munakoisogratiini
1 tunti
Munakoisogratiini
(6)
Munakoisogratiini
1 tunti
Munakoisogratiini
(6)
Apetina-munakoisociabatta
15 minuuttia
Apetina-munakoisociabatta
(3)
Apetina-munakoisociabatta
15 minuuttia
Apetina-munakoisociabatta
(3)
Apetina-munakoisociabatta
15 minuuttia
Apetina-munakoisociabatta
(3)

Nauti munakoisogratiinia fetajuuston kera

Gratiini on vastustamattoman juustoinen ja rikas ruokalaji täynnä hyviä makuja. Munakoisogratiinimme kerroksissa on mehukkaita munakoiso- ja kesäkurpitsaviipaleita, tukevaa tomaattikastiketta ja samettista juustokastiketta, jotka on paistettu ylellisen kermaiseksi lopputulokseksi. Päällä oleva välimerellinen juusto, kuutioituna ja öljyssä yrttien ja mausteiden kanssa marinoituna, tuo ruokaan ihastuttavan, aromaattisen monimutkaisuuden. Sen hienovarainen hapokkuus ja suolaisuus nostavat makua, täydentäen tomaatti- ja juustokastikkeiden rikkautta. Kultaiset, rapeat hapanjuurileivän kuutiot viimeistelevät gratiinin täydellisellä tekstuurien tasapainolla, saucy kastikkeiden kermaisesta pehmeydestä leivän rapeuteen.

Herkuttele pehmeillä kerroksilla munakoisoa, kesäkurpitsaa ja kastikkeita

Vihannekset tomaatti- ja juustokastikkeissa luovat ihastuttavan makujen ja tekstuurien leikin. Kesäkurpitsan mieto, hieman makea maku lisää pehmeää mutta napakkaa tekstuuria, joka kontrastoi mukavasti rikkaamman, rohkeamman munakoison kanssa, joka paistuu herkullisen pehmeäksi ja imukykyiseksi tekstuuriksi, täydelliseksi imeytymään kastikkeiden ja yrttien makuja. Kesäkurpitsa ja munakoiso yhdistyvät ylelliseen tomaattien sekoitukseen, joka on maustettu aromaattisilla yrteillä ja mausteilla.

Juustokastike sitoo kaiken yhteen ja lisää viimeisen kerroksen vastustamatonta kermaista ja juustoista hyvyyttä. Sulanut juusto ja rikas keltuainen, klassisen suurusteen pohjalla sekoitettuna, tekevät ylellisestä, samettisesta kerroksesta, joka sitoo vihannekset harmonisesti yhteen. Paistettaessa juustokastike tiivistyy hieman, ja saat gratiinin, joka on kerrostettu ylellisellä tomaatilla, juustolla sekä maukkaalla munakoisolla ja kesäkurpitsalla.

Ihana hapanjuurileivän rapeus

Hapanjuurileivän kuutiot muuttuvat paistettaessa kullanruskeiksi ja ihanan rapeiksi yläpinnaltaan, kun taas kuutioiden tomaatti- ja juustokastikkeisiin koskettavat osat pehmenevät, imeyttäen alleen rikkaat maut. Parhaan tekstuurin ja maun saat käyttämällä ylijäämää hapanjuurileipää. Tällainen vanha leipä on tyypillisesti kuivempaa, joten se imee maut ja rapeutuu helpommin paistettaessa. Tämä rapea kuorrutus tarjoaa herkullisen kontrastin alla oleville kermaisille, kastikkeisille vihanneskerroksille.

Jos haluat nähdä muita reseptejä, jotka hyödyntävät ylijäänyttä leipää, tutustu laajaan valikoimaamme reseptejä, kuten juustoinen leipä gratiini, klassiset kotitekoiset krutongit, tahini-avokadoleipä paprikalla ja sieni-bruschetta parmesanin ja oliivien kera.

Tarjoile pääruokana tai täyttävänä lisukkeena

Tämä gratiini on ihanteellinen sekä täydellisenä ateriana että lisäkkeenä. Tarjoile se pääruokana neljälle henkilölle tai lisäkkeenä kuudelle henkilölle grillatun lihan, paistetun kalan tai pastaruokien kanssa.

Gratiinin kermainen, juustoinen ja rikas luonne sopii hyvin yhteen grillatun kanan, lampaan tai naudan kanssa. Yksinkertaisesti maustettu paistettu kala, kuten lohi tai meribassi, tasapainottaa rikkautta ja antaa silti gratiinin rohkeiden makujen loistaa. Yksinkertaiset pastaruoat, erityisesti kevyellä oliiviöljy- tai tomaattipohjalla, voivat olla mukava kontrasti makujen syvyydelle ilman, että ne peittävät sitä. Jos sinulla on jäljellä hapanjuurileipää, grillaa tai paahtaa se rapeaksi ja tarjoile se gratiinin lisäkkeenä.

Lisää oma twistisi

Lisää muita vihanneksia gratiiniin mausteisuuden lisäämiseksi ja tekstuurien vaihtelemiseksi on helppoa. Tee kerros ohuita perunalastuja tai tomaattiviipaleita. Perunat tuovat mukanaan lohdullista, maanläheistä syvyyttä ja napakkaa purutuntumaa, kun taas tomaatit tuovat mehukasta raikkautta ja hienovaraista happamuutta, tasapainottaen gratiinin rikkautta ja korostaen tomaattipohjaista kastiketta.

Lisää tuoreita yrttejä täydentämään gratiinin makuja. Timjami lisää hienovaraista maanläheisyyttä, kun taas basilika tarjoaa makean, pippurisen nosteen, korostaen luonnollisia tomaattimakuja. Rosmariini tuo mukanaan männyn aromia ja vihjeen sitruksen ja männyn makua, syventäen gratiinin rikkautta ja monimutkaisuutta. Hieman katkeralla ja raikkaalla maullaan persilja leikkaa läpi rikkauden, lisäten raikkautta ja väriä.