Lemon curd eli sitruunatahna

Lemon curd eli sitruunatahna

15 minuuttia
Klassinen lemon curd eli sitruunatahna on herkullisen maukas lisä kakkuihin, torttuihin ja jäätelöön tai vaikka paahtoleivän päälle. Raikkaan makea maku sopii loistavasti makeampien komponenttien, kuten marengin kanssa. Nami!
https://www.arla.fi/reseptit/lemon-curd-eli-sitruunatahna/

Tee näin:

Lemon curd
  • Keitä sitruunamehu ja sokeri kattilassa. Anna jäähtyä hieman.
  • Sekoita joukkoon munankeltuaiset vatkaten jatkuvasti miedolla lämmöllä, kunnes kerma sakenee.
  • Leikkaa kylmä voi kuutioiksi ja sekoita se curdin joukkoon.
  • Pidä jääkaapissa viileänä.
Valmis!
Vinkki

Katso, ettei sitruunamehu-sokeriseos ole yli 86 asteista, kun lisäät kananmunan keltuaiset. Muutoin keltuaiset hyytyvät. Voit käyttää sähkövatkainta, kun sekoitat voin sitruunatahnaan.

Kysymyksiä lemon curdista

Kuinka kauan lemon curd säilyy?
Jos et onnistu syömään lemon curdia kerralla loppuun, älä huoli. Laita se jääkaappiin suljettuun purkkiin, jotta kaikki aromit, jotka eivät ole toivottuja, pysyvät poissa. Curd säilyy näin tuoreena jopa kaksi viikkoa, riippuen jääkaappisi lämpötilasta. Jos haluat säilyttää sitä pidempään, varmista, että astia on pakastinkestävä ja että siihen on merkitty valmistuspäivä, ja laita se sitten pakastimeen. Voit pakastaa lemon curdia jopa vuoden ajan. Kun herkuttelun aika jälleen koittaa, sulata curd yön yli jääkaapissa.
Mihin voit käyttää lemon curdia?
Kuten sanottu, lemon curd on oikotie niin moniin ylellisiin makeisiin herkkuihin. Ota valmis piirakka- tai torttutaikina ja levitä päälle curdia. Lisää joukkoon kermavaahtoa tai marenkia ja saat herkullisen jälkiruoan. Voit myös kerrostaa curdia myslin, marjojen ja jogurtin kanssa herkulliseksi parfaitiksi. Voit jopa sekoittaa sitä kermavaahtoon, jolloin saat makean ja kirpeän moussen. Ymmärrät idean: lemon curd on rajaton jälkiruokien piristäjä.
Voiko lemon curd hyytyä?
Kyllä, on olemassa vaara, että lemon curd hyytyy sitä tehdessäsi. Onneksi siinä ei ole mitään salaperäistä, kyse on vain lämpötilasta. Jos seoksen lämpötila on yli 86 °C, kun lisäät munankeltuaiset, keltuaiset hyytyvät ja tekevät curdista tönkön. Siksi keitetyn sokerin ja sitruunamehun seoksen on annettava jäähtyä hieman, ennen kuin jatkat muiden ainesosien lisäämistä. Keittolämpömittarin käyttäminen seoksen lämpötilan tarkistamiseen on turvallisin tapa varmistaa tasainen lopputulos joka kerta.

Ainekset

Lemon curd
Puristettua sitruunamehua
1 dl
Tomusokeria
1½ dl
Kananmunan keltuaisia
4
50 g
Lisää herkullisia ideoita
Sitruunaruudut
60+ min
Sitruunaruudut
(4)
Sitruunakakku
60+ min
Sitruunakakku
(10)

Lemon curd - paras ystäväsi saadaksesi hieman hapokkuutta

Hieman sitruksinen suutuntuma, joka tasapainottaa kakun, piirakan tai vanukkaan täyteläistä makeutta. Se on yksi niistä asioista, jotka saavat ihmiset lähes taatusti palaamaan takaisin hakemaan uuden palan. Lemon curd on vastustamaton, ylellinen oikotie upeisiin jälkiruokiin ja kakkuihin - ja se sopii yhtä hyvin piristäväksi levitteeksi voileivän päälle. Ja mikä parasta: se on helppo valmistaa arkisista aineksista: sitruunasta, sokerista ja munista. Voit jopa kokeilla sitruunan vaihtamista muihin kirpeisiin suosikkeihin, kuten greippiin tai appelsiiniin.

Miten saat kaiken irti lemon curdista?

Lemon curdia ei saa tuhlata, ja sen pitäisi olla yksi elämän helpoimmista asioista. Säilytä tuore curd hyvin suljetussa purkissa jääkaapissa. Nyt sinulla on aina saatavilla tätä herkullista, hapokasta makeutta, kun tarvitset kirpeää piristystä. Onneksi lemon curd on makean täyteläinen, joten sitä voi nauttia myös pienemmissä erissä, esimerkiksi ohuesti voilla voidellulle paahtoleivälle levitettynä. Vaikeinta lienee kuitenkin saada se säilymään niin kauan kuin haluaisit.

Lemon curd kakussa

Oletko sinä tai joku tuttavasi hulluna sitruunaan? Saat toivomaasi makua levittämällä lemon curdia kostean sitruunakakun kerrosten väliin. Kuorruta kakun pinta ja sivut sitruunakuorrutteella ja koristele tuoreella sitruunankuorella. Lemon curdia voi tietysti yhdistää monenlaisiin makuihin, kuten valkosuklaaseen, marjoihin ja kermavaahtoon tai tuorejuustoon kakussa tai klassisessa sitruunamarenkipiirakassa. Voit myös antaa kakkuusi yrttisen hienostuneen vivahteen täydentämällä lemon curdia hienonnetulla mintulla tai muutamalla hipulla hienonnettua timjamia.