Kylmä hernekeitto

Kylmä hernekeitto

15 minuuttia
Tämä kylmä hernekeitto yhdistää makeat herneet, herkulliset vihreät parsat ja rapean kurkun. Virkistävää makua tehostavat pirteä sitruuna ja kermainen kreikkalainen jogurtti, ja mukana on ripaus tulista chiliä, marokkolaista minttua ja välimerellistä juustoa. Tämä keitto juhlistaa kevään tuoreita makuja parhaalla mahdollisella tavalla.
https://www.arla.fi/reseptit/kylma-hernekeitto/

Tee näin:

  • Viipaloi kurkku pitkittäin neljään osaan, poista siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi.
  • Poista parsoista kukinnot (käytä koristeena keiton viimeistelyssä) sekä toisesta päästä puumainen osa ennen kuin leikkaat varret paloiksi.
  • Kiehauta 2 litraa vettä, lisää vihreät herneet ja keitä noin 2 minuutin ajan.
  • Poista sitruunaruohon kova ulkokerros ja hienonna jäljelle jäävä osa hyvin hienoksi.
  • Lisää hienonnetut parsat herneiden joukkoon ja keitä 1 minuutti.
  • Valuta vihannekset ja jäähdytä ne suoraan kylmällä juoksevalla vedellä.
  • Lisää vihannekset tehosekoittimeen ja soseuta yhdessä kurkun ja sitruunaruohon kanssa.
  • Lisää tehosekoittimeen 1 valkosipulinkynsi ja vihreä chili (tai jalapeño-pippuri) ja jatka soseuttamista.
  • Lisää mukaan jogurtti ja tuore minttu ja sekoita uudelleen. Viimeistele suolalla ja sitruunamehulla maun mukaan.
  • Lisää lopuksi välimerelliset juustokuutiot ja sekoita hyvin lyhyesti noin 2 sekunnin ajan, jotta juuston rakenne säilyy.
  • Ryöppää sokeriherneitä ja parsojen kukintoja noin 1 minuutin ajan, ja valuta ne ennen kuin koristelet keiton.
Valmis!
Vinkki

Voit valmistaa kylmän hernekeiton etukäteen ja säilyttää sitä jääkaapissa. Jääkaapissa peitettynä keitto säilyy hyvin jopa kolme päivää. Kun haluat tarjoilla keiton, sekoita se nopeasti, jotta koostumus on sileä ja maut jakautuvat tasaisesti.

Vinkki

Kylmään hernekeittoon kannattaa valita aina tuoreimpia kasviksia. Keväiset vihreät herneet ja parsat lisäävät luonnollista makeutta ja pehmeää rakennetta, ja makuero pakasteisiin on taatusti selvä. Valitse herneitä, joissa on pulleat palot ilman värjäytymiä tai ryppyjä. Parhaat parsat ovat kirkkaan vihreitä ja mahdollisimman kiinteitä.

UKK: Kysymyksiä kylmästä hernekeitosta

Lue vastauksemme useimmin kysyttyihin kysymyksiin. Käymme läpi, miten saat keittoon parhaan rakenteen, miten keitto soseutetaan, ja voiko sen pakastaa.

Voinko valmistaa kylmän hernekeiton etukäteen?
Kyllä, voit ehdottomasti valmistaa kylmän hernekeiton etukäteen. Itse asiassa sen valmistaminen ajoissa antaa makujen sulautua kauniisti yhteen. Keiton valmistamisen jälkeen säilytä sitä ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa. Keitto pysyy tuoreena jopa 3 päivää. Valmista parsan yläosat ja sokeriherneet koristeluun etukäteen, mutta säilytä niitä erikseen jääkaapissa. Lisää ne koristeeksi juuri ennen keiton tarjoilua, jotta niiden rapeus ja väri säilyvät.
Mitä voin käyttää kylmän hernekeiton soseuttamiseen, jos minulla ei ole tehosekoitinta?
Ei tehosekoitinta? Ei hätää! Käytä sauvasekoitinta keiton soseuttamiseen kattilassa. Jos sinulla ei ole sauvasekoitinta, yleiskone toimii myös, vaikka saatat joutua soseuttamaan keiton pienemmissä erissä. Varmista, että kaikki ainekset sekoittuvat hyvin.
Voiko kylmää hernekeittoa pakastaa?
Kyllä, voit pakastaa kylmää hernekeittoa jäähdyttämällä sen täysin ennen kuin jaat sen ilmatiiviisiin astioihin tai pakastuspusseihin. Varmista, että jätät tarpeeksi tilaa astiaan, sillä keitto laajenee jäätyessään. Sulata keitto jääkaapissa yön yli. Lämmitä varovasti liedellä ja sekoita nopeasti palauttaaksesi rakenteen.

Ainekset

Välimerellistä juustoa öljyssä
275 g
Vihreitä herneitä
250 g
Vihreää parsaa
250 g
Kurkku
1
Vettä
2 l
Sitruunaruoho varsi
1
Valkosipulinkynsi
1
Tuore vihreä chili tai jalapeño-pippuri
1
Kreikkalaista jogurttia
500 Milliliter
Marokkolaista mintunvartta (” vahva minttu ”)
10
Suolaa
Sitruuna
1
Sokeriherneitä
150 g

Nauti vihreästä kylmästä hernekeitostamme mintun kera

Tämä resepti yhdistää tuoreet vihreät herneet maukkaan parsan kanssa upean vihreäksi pohjaksi. Tavoitteenamme on raikas keitto, joka on täynnä kirkkaita ja tuoreita vivahteita, minkä vuoksi olemme lisänneet mukaan myös kurkkua, sitruunaruohoa ja marokkolaista minttua. Näin keitto saa ihanan viileän ja aromikkaan maun. Nauti siitä, kun kaipaat kevyttä lounasta tai virkistävää ateriaa.

Jos kaipaat vaihtelua vihreään, kokeile punaista: Tämä herkullinen punajuurikeitto ilahduttaa sekä värillään että maullaan. Jos pidät mintun vivahteista, saatat nauttia myös raikkaasta tomaatti-kuskussalaatistamme mintun kera.

Vihreät herneet ja parsa kermaisen kreikkalaisen jogurtin kera

Kylmän hernekeiton pohja koostuu tuoreista vihreistä vihanneksista. Rakenne on herkullisen sileä. Keitossa yhdistyvät vihreät herneet ja parsa, ja lopputulos hämmästyttää makeilla ja maanläheisillä vivahteillaan. Vaikka vihreät herneet ovat hieman makeita, parsa tuo annokseen maanläheisempiä sävyjä, jotka auttavat pyöristämään makua. Kurkku lisää uuden ulottuvuuden raikkautta, ja lopuksi kirpeä kreikkalainen jogurtti parantaa koostumusta. Välimerellinen juusto tuo lopuksi ruokaan kermaisuutta. Viimeistele keitto muutamalla ryöpätyllä herneellä ja parsalla antaaksesi sille hieman purutuntumaa.

Maustettu sitruunaruoholla, viileällä mintulla ja tulisella chilillä

Sitruunaruoho tuo mukaan kirkkaan, sitruunaisen maun. Lisäksi olemme lisänneet reseptiin marokkolaista vahvaa minttua, koska se auttaa korostamaan tuoreiden vihannesten makua. Lopuksi hienovarainen lämpö vihreästä chilistä lisää kompleksisuutta ja lämpöä ilman, että keitosta kuitenkaan tulee liian tulista.

Tarjoile yhteensopivien lisukkeiden kanssa

Jos etsit kevyempää lounasta tai illallista, tämä hernekeitto sopii varmasti suunnitelmiisi. Voit myös tarjoilla keiton yhteensopivien lisukkeiden kanssa. Esimerkiksi yksinkertainen salaatti tuoreista kauden vihanneksista tai pala rapeaa leipää sopivat keiton kylkeen hienosti. Leipä on täydellinen väline myös dippaamiseen.

Muokkaa reseptiä

Voit tehdä keittoreseptistä omasi lisäämällä tai korvaamalla joitakin ainesosia. Kokeile lisätä keittoon esimerkiksi kypsää avokadoa tai kookosmaitoa kreikkalaisen jogurtin sijaan. Avokado lisää pehmeyttä rakenteeseen, kun taas kookosmaito tuo mukaan lempeää makeutta ja sileyttä.

Keitto voi myös hyötyä vähemmästä tai enemmästä chilistä riippuen mieltymyksistäsi. Voit aina säätää mausteiden määrää. Jos haluat enemmän tulisuutta, lisää chilin määrää, tai lisää ripaus savupaprikaa mietoon savuisuuteen. Hauskoja kokeiluja kylmän hernekeiton parissa!