Karamellikastike
Uusi

Karamellikastike

30 minuuttia
Nauti helposta ja herkullisesta karamellikastikkeesta - se on täydellinen kastike jäätelölle, suklaakakulle ja vaikkapa uuniomenoille. Tämä kotitekoinen karamellikastike on hyvin helppo tehdä; vain 30 minuutissa sinulla on herkullisen makea kastike moneen käyttötarkoitukseen. Se on paksua ja sileää ja sitä voi nauttia sekä lämpimänä että kylmänä.

Tee näin:

Karamellikastike
  • Mittaa sokeri paksupohjaiseen kattilaan tasaiseksi kerrokseksi. Sulata sokeri keskilämmöllä - sekoittamatta - kunnes se alkaa muuttua reunoiltaan kultaiseksi.
  • Käännä lämpö pienemmälle ja sulata voi sokerin kanssa sekoittaen.
  • Lisää kuohukerma ja vesi (se alkaa kuplia) ja sekoita, kunnes se on tasaista karamellikastiketta. Anna kiehua 3 minuuttia.
  • Kaada kastike kulhoon tai kannuun ja anna sen jäähtyä kokonaan. Se sakenee, mitä enemmän se jäähtyy.
  • Tarjoile lämmin karamellikastike esimerkiksi jäätelön ja marjojen kanssa.
Valmis!

Karamellikastike Q&A

Karamellikastikkeen reseptimme avulla sinulla on aina mahdollisuus tehdä herkullinen kastike makeisiin herkkuihin. Olemme vastanneet joihinkin useimmin kysyttyihin kysymyksiin tästä makeasta kastikkeesta - lue alta lisää.

Miten tehdä karamellikastiketta?
Tee helppo karamellikastike sulattamalla sokeria paksupohjaisessa kattilassa sekoittamatta, kunnes reunat muuttuvat kultaisiksi. Vähennä lämpöä ja lisää voi sekoittaen. Kaada seuraavaksi vesi ja kuohukerma pannulle ja sekoita, kunnes se on tasaista ja hieman paksua. Anna lopuksi kiehua muutaman minuutin ajan, ennen kuin kaadat kastikkeen kulhoon tai kannuun tarjolle.
Miten sakeuttaa karamellikastiketta?
Karamellikastike alkaa sakeutua jäähtyessään. Jos kastike on kuitenkin liian ohutta, anna sen haudutella liedellä, kunnes se kypsyy lisää. Kun kastikkeen neste haihtuu, se sakenee huomattavasti. Voit myös lisätä ruokalusikallisen veteen sekoitettua maissitärkkelystä. Sekoita seosta miedolla lämmöllä, kunnes kastike alkaa sakeutua.
Miten karamellikastiketta säilytetään?
Säilytä paksua karamellikastiketta ilmatiiviissä astiassa - mieluiten lasisessa muurinpohjapurkissa - huoneenlämmössä enintään 3 päivää. Jääkaapissa säilytettynä kastike säilyy vielä pidempään, joten voit käyttää sitä 2-3 viikkoa. Kastike kuitenkin kovettuu hieman kylmän lämpötilan vuoksi. Voit jättää sen huoneenlämpöön muutamaksi tunniksi tai lämmittää sitä mikroaaltouunissa miedolla lämmöllä, kunnes koostumus on taas tasainen.
Miten tarjoilla karamellikastiketta?
Paksu karamellikastike on suosittu kuorrute monille herkuille. Käytä karamellikastiketta kahvin kanssa, tiputtele sitä pehmeän samettisen jäätelön päälle tai kaada sitä kakkutaikinaan. Makea karamellin maku sopii mainiosti jälkiruokien ja makeiden välipalojen kanssa. Herkullista kastiketta voi kuitenkin käyttää myös broilerinugettien päällysteenä - kokeile rohkeasti ennen kuin tuomitset!
Voiko karamellikastiketta pakastaa?
Säilytä karamellikastiketta hieman pidempään pakastamalla se. Anna kastikkeen jäähtyä ja siirrä se ilmatiiviiseen astiaan pakastimeen. Jätä astian yläosaan vähintään 1-2 cm tilaa, jotta kastike pääsee laajenemaan jäätyessään. Kastike säilyy pakastimessa jopa 3 kuukautta. Kun olet valmis käyttämään sitä, sulata kastike yön yli jääkaapissa tai muutaman tunnin ajan huoneenlämmössä ja lämmitä sitä hitaasti ennen käyttöä, jotta saat siitä tasaisemman koostumuksen.
Kuinka kauan karamellikastike säilyy?
Karamellikastike säilyy säilytysmuodosta riippuen 3 päivästä 3 kuukauteen. Jos tiedät, että aiot käyttää sen kerralla, voit yksinkertaisesti antaa sen olla purkissa huoneenlämmössä. Mutta jos haluat säilyttää sitä pidempään, se on säilytettävä ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa tai pakastimessa.
Kuinka lämmittää karamellikastike uudelleen?
Karamelli voidaan lämmittää kahdella tavalla. Jos kastike on pakastettu, se on sulatettava jääkaapissa tai huoneenlämmössä ennen lämmittämistä. Kauho paksu karamelli mikroaaltouuniin soveltuvaan astiaan ja kuumenna sitä 30 sekunnin välein, kunnes kastike on tasaista ja valuvaa. Vaihtoehtoisesti voit laittaa kastikkeen kulhoon ja asettaa sen kattilaan, jossa on kiehuvaa vettä. Sekoita karamellikastiketta muutaman minuutin ajan, kunnes se on lämmintä ja sileää.

Ainekset

Karamellikastike
Sokeria
1 dl
50 g
½ dl
Vettä
2 rkl

Karamellikastike - kotitekoista ja helppoa

Karamellikastikkeen tekeminen on paljon helpompaa kuin luulisi, kunhan oikea tekniikka on hallussa. Kourallisella aineksia saat nauttia rikkaasta, paksusta ja kermaisesta kastikkeesta, joka voi muuttaa minkä tahansa herkun tyylikkääksi jälkiruoaksi. Tule karamelliasiantuntijaksi hetkessä helpon reseptimme avulla. Täyteläinen kastike on todellinen herkku kaikille makeannälkäisille: karamellikastike on kuin pala taivasta, joka sulaa suussa.

Etsitkö muita maukkaita kastikkeita tai dippejä? Tutustu suklaakastikkeeseemme tai dulce de lecheen, makeaan latinalaisamerikkalaiseen makeiseen, joka on valmistettu maitotiivisteestä. Maista niitä esimerkiksi pehmeän kotitekoisen vaniljajäätelön kanssa.

Tarjoile karamellikastike lämpimänä tai kylmänä

Karamellikastike maistuu erinomaisesti sekä lämpimänä että kylmänä. Lusikoi kastike omenapiirakan tai kakun päälle - voita sisältävä kinuski sopii nimittäin täydellisesti rapeiden, hapokkaiden omenoiden kanssa. Jos pidät levittyvämmästä koostumuksesta, nauti kastike heti tai lämmitä se mikroaaltouunissa. Lorauta sitä jäätelön päälle, anna karamellin sulattaa kylmä herkku ja koe lämpimän ja kylmän ihana yhdistelmä jokaisella suupalalla.

Karamellikastikkeen herkulliset käyttötavat

Tätä kastiketta voi käyttää niin monella tavalla! Se sopii täydellisesti erilaisiin jälkiruokiin - sekä täytteenä että päälle valutettuna. Käytä sileää kastiketta omenoiden kanssa, dippaa viipaleet siihen ja nauti rapeasta välipalasta, joka on päällystetty sileällä ja paksulla kinuskikastikkeella. Tai rakastatko makeaa, jäistä lattea? Valuta kastiketta lasin reunoille, käytä jäisen latten reseptiämme ja kaada kylmä juoma karamellilla pirskoteltuun lasiin. Lisää päälle muutama tippa kastiketta ja nauti!

Voit myös lusikoida karamellikastiketta jäätelön päälle tai pyöritellä sitä jäätelön sisään luodaksesi ihanan koostumuksen pureskeltavasta kinuskista ja pehmeästä jäätelöstä, valella sitä lämpimien kanelipullien päälle tai kruunata sillä keksejä. Makea kastike on herkullista myös suolaisten popcornien päälle tiputettuna. Tai koristele lempipiirakkasi tai -kakkusi runsaalla lorausella karamellikastiketta.

Tee suolainen karamellikastike

Yhdistä makea ja suolainen, niin saat täydellisen lisukkeen suosikkijälkiruokiin. Käytä merisuolahiutaleita antamaan kastikkeelle hieman rapeutta ja tasapainottamaan karamellin makeaa makua. Lisää suolahiutaleet lopussa heti kerman ja veden lisäämisen jälkeen ja sekoita seosta varovasti, kunnes kastike on tasaista. Älä liioittele suolan kanssa. Aloita pienellä annoksella, ja voit aina tarvittaessa lisätä. Suola tuo kaikki ihanat maut esiin ja tekee karamellikastikkeesta vieläkin herkullisemman!

Vinkkejä karamellikastikkeen käyttöön ja valmistamiseen

Karamellikastiketta valmistettaessa sinua todennäköisesti houkuttaa sekoittaa sitä. Sekoittaminen saa sokerin kiteytymään, ja vaarana on, että kastike menee pilalle. Pyörittele sen sijaan pannua varovasti samalla, jolloin sokeri karamellisoituu ja kypsyy tasaisesti palamatta. Mitä tummemmaksi karamelli muuttuu, sitä täyteläisempi maku tulee - kunhan et anna sen palaa pohjaan!

Pidä lämpötila alhaisena, jotta seos ei pala pohjaan. Noudata reseptin ohjeita huolellisesti kuumentaessasi kinuskia, äläkä koskaan sulata sitä korkeimmalla asetuksella. Tämä voi aiheuttaa karamellin kärventymisen ja katkeran ja palaneen maun. Pysy myös kaukana erilaisista sokerityypeistä, jotka saattavat mahdollisesti paakkuuntua kastikkeessa. Käytä sen sijaan puhdistettua valkoista sokeria tasaisen koostumuksen aikaansaamiseksi.