Jogurttitiramisu

Jogurttitiramisu

Jogurttitiramisu on kermainen ja herkullinen jälkiruoka, joka on hieno ja kaunis tarjoilla ilman vaivalloista leipomista. Jogurttitiramisu on samaan aikaan runsas ja kevyt, ja siinä on tunnusomainen kahvin maku sekoitettuna jogurttiin ja kermavaahtoon. Kevyt ripaus kaakaojauhetta ja tuoreet vadelmat päällä tekevät tästä jälkiruoasta kahvipöydän suosikin.
https://www.arla.fi/reseptit/jogurttitiramisu/

Tee näin:

Jogurttitiramisu
  • Sekoita munanvalkuaiset ja 200 g sokeria.
  • Sekoita munankeltuaiset ja 3 rkl sokeria ja sekoita, kunnes ne ovat yhdistyneet.
  • Lisää kermavaahto munankeltuaisseokseen ja sekoita hyvin.
  • Lisää valkuaisseos munankeltuaisseokseen, sekoita hyvin ja lisää sitten hasselpähkinät.
  • Kasta ladyfingersit kahviin ja laita ne lasiseen vuokaan.
  • Lisää kerros kermaseosta.
  • Lisää toinen kerros kahviin kastettuja ladyfingers-kakkuja ja sen jälkeen kerros kermaseosta.
  • Ripottele päälle kaakaojauhetta ja karpaloita ja anna jäähtyä jääkaapissa tarjoiluun asti.
Valmis!
Vinkki

Jos haluat tehdä parasta tiramisua kermalla, käytä tuoreita ja laadukkaita ainesosia, kuten kananmunia ja kahvia, jotta lopputulos olisi täyteläinen ja maukas. Varmista, että liotat ladyfingers-leivokset huolellisesti, jotta niistä tulee kosteita ja maukkaita. Tämä estää myös sitä, että niistä tulee liian kovia ja kuivia, mutta varo liottamasta niitä liian pitkään, sillä se tekee niistä muusia. Jotta saat siistejä, neliönmuotoisia viipaleita, kun leikkaat lautasen, kokoa se suorakaiteen muotoiseen lasimuottiin. Näin myös yksittäiset kerrokset tulevat kauniisti esille.

Vinkki

Muista jäähdyttää jälkiruokaa jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua, jotta se jähmettyy. Jos haluat säästää aikaa, voit valmistaa jälkiruoan helposti 1 päivä etukäteen ja säilyttää sen jääkaapissa kelmuun käärittynä. Se on täydellinen make-ahead -jälkiruoka!

Jogurttitiramisu Q&A

Helpon tiramisu-reseptimme avulla voit valmistaa rakastetun italialaisen jälkiruoan helposti kotona. Alta löydät lisätietoa herkullisesta jälkiruoasta, jotta se onnistuu helposti ensimmäisellä yrityksellä.

Mitä tiramisussa on?
Tiramisu on perinteinen italialainen jälkiruoka, jonka uskotaan olevan peräisin Italian Veneton ja Friuli Venezia Giulian alueilta. Klassisessa reseptissä on kerroksittain kahviin tai espressoon kastettuja ladyfingers-keksejä, joita kutsutaan myös savoiardi-kekseiksi, ja kermainen täyte, joka on valmistettu mascarponesta, munista ja kermasta. Meidän versiomme on jogurtti-tiramisu, jossa on mascarponen sijasta kermaa, joka on kuorrutettu kaakaojauheella, kuten klassisessa tiramisu-reseptissä, ja ripoteltu kuivattujen karpaloiden kanssa.
Miten tiramisu tehdään?
Sekoita sokeri ja munanvalkuaiset ja toisessa kulhossa sokeri ja munankeltuainen. Lisää kermavaahto munankeltuaisseokseen ja sekoita hyvin. Lisää seuraavaksi munanvalkuaisseos ja jatka sekoittamista. Taita joukkoon jogurtti ja lisää hasselpähkinät. Liota ladyfingers-kakkuja kahvissa ja aseta ne lasiseen muottiin. Levitä päälle kermaseos, sitten toinen kerros kahviin liotettuja ladyfingers-kerroksia ja viimeinen kerros kermaa. Ripottele päälle kaakaojauhetta ja kuivattuja karpaloita. Anna jäähtyä jääkaapissa ennen tarjoilua.
Kuinka kauan tiramisu säilyy?
Jogurttitiramisu kermalla säilyy jääkaapissa 3-4 päivää, kunhan se säilytetään ilmatiiviissä astiassa tai kääritään tiiviisti kelmuun. Se on kuitenkin parasta tarjoilla 2 ensimmäisen päivän aikana, jotta maku ja rakenne olisivat optimaaliset. Jos et ole varma, onko se vielä syötävää, varo merkkejä happamasta hajusta, värimuutoksista ja vetisestä tai limaisesta koostumuksesta.
Kuinka kauan tiramisun jähmettyminen kestää?
Tiramisun jähmettyminen jääkaapissa kestää yleensä noin 2-6 tuntia. Todellinen jähmettymisaika vaihtelee muun muassa reseptin ja tarjoiluastian koon mukaan. On tärkeää antaa jäähtyä tarpeeksi kauan, jotta maut sulautuvat toisiinsa ja jotta koostumus muuttuu kiinteäksi ja yhtenäiseksi. Voit tehdä viipaletestin tai ravistella sitä kevyesti nähdäksesi, pitääkö se muotonsa.
Pitääkö tiramisu säilyttää jääkaapissa?
Kyllä, on tärkeää, että tiramisu säilytetään jääkaapissa, kun se on koottu. Koska ainesosat, kuten kananmunat, kerma ja jogurtti, ovat helposti pilaantuvia, ne on säilytettävä alhaisissa lämpötiloissa pilaantumisen estämiseksi. Jäähdytys auttaa myös jähmettymään ja makuja sulautumaan yhteen. Muista kuitenkin säilyttää se kunnolla ilmatiiviissä astiassa tai kelmussa, jotta se ei pääse kuivumaan tai imemään itseensä ei-toivottuja hajuja jääkaapissa.
Voiko tiramisua tehdä ilman mascarponea?
Tiramisu voidaan valmistaa myös ilman mascarponea. Mascarpone on perinteisten reseptien keskeinen ainesosa, joka antaa tiramishille täyteläisen maun ja pehmeän, samettisen mutta kiinteän rakenteen. Se voidaan kuitenkin korvata tuorejuustolla, ricottajuustolla tai, kuten tässä reseptissä, jogurtin ja kermavaahdon yhdistelmällä, joka auttaa vakauttamaan kermaisen täytteen, jolloin saadaan kermainen, herkullinen ja raikkaan makuinen jogurtti-tiramisu kermalla.
Voiko tiramisua pakastaa?
Tiramisun pakastaminen on loistava tapa säilyttää ylijäämät ja pitää herkku aina käden ulottuvilla, kun makean himo yllättää. Parhaan laadun takaamiseksi se kannattaa leikata pienemmiksi viipaleiksi tai yksittäisiksi annoksiksi ennen pakastamista. Näin se on helpompi sulattaa ja napata tarvittava määrä. Kääri jokainen annos tiukasti kelmuun; lisäsuojan saat lisäämällä foliokerroksen. Kun viipaleet on kääritty yksitellen, aseta ne pakastepussiin ja laita se pakastimeen. Se säilyy pakastimessa jopa 4 kuukautta.

Ainekset

Jogurttitiramisu
Sokeria
200 g
Sokeria
3 rkl
2½ dl
Pähkinöitä, murskattuina
150 g
Kahvia
240 Milliliter
Kaakaota
2 rkl
Vadelmia
2 rkl
Kananmunan valkuaista
2
Kananmunan keltuaisia
3
2½ dl
Keksejä (esim. sokerikakkukeksejä)
13
Lisää herkullisia ideoita
Tiramisu
1 tunti
Tiramisu
(5)
Tiramisukakku
55 minuuttia
Tiramisukakku
(5)
Rahkaisa tiramisu
30 minuuttia
Rahkaisa tiramisu
(9)

Klassinen tiramisu, jossa on jogurttia ja kermavaahtoa

Herkuttele klassisella italialaisella jälkiruoalla, jossa on Lähi-idän vivahde. Lähi-idän tiramisussa kermalla pureudut kahvilla liotettujen ladyfingers-kerrosten väliin, jotka ovat kermavaahdosta valmistetun täytteen välissä, joka on koostumukseltaan vanukasta ja crème fraichesta. Kerman luonnollinen maku on niin herkullinen, ettet voi vastustaa toista viipaletta. Kermaisen täytteen ja ladyfingers-kakkujen yhdistelmä luo rikkaan, makean ja kermaisen maun sinfonian, jossa on aavistus kahvia. Viimeinen kerros on tomutettu katkeransuloisella kaakaojauheella ja ripoteltu kuivattujen karpaloiden kanssa lisämakeutta. Tämä makea herkku sopii täydellisesti kuuman kupin lempikahvisi tai -teesi kanssa ja tyydyttää varmasti paaston jälkeisen nälän.

Tarvitsetko lisää inspiraatiota makeisiin jälkiruokiin? Tutustu resepteihimme basbousasta kookospähkinän ja jogurtin kera, värikkäästä hedelmäsalaatista kermavaahdon kera tai balah al shamista, joka on päällystetty murskatuilla pistaasipähkinöillä.

Tarjoile klassinen italialainen kahvijälkiruoka

Klassinen italialainen kahvijälkiruoka ei ole vain kahvin ystävien herkku, vaan myös täydellinen iftar-vaihtoehto ramadanin aikana. Herkullisen makunsa ja helpon valmistuksensa ansiosta se sopii täydellisesti paaston katkaisemiseen. Kahviin tai espressoon kastetut kevyet ja rapeat ladyfingers-kerrokset yhdistettynä munien, jogurtin ja kermavaahdon seoksesta valmistettuun vaniljakastikkeen kaltaiseen täytteeseen luovat täydellisen tekstuurien ja makujen kokonaisuuden, joka ihastuttaa aistejasi. Pinnalle ripoteltu kaakaojauhe sitoo maut yhteen hienoisella katkeruudellaan ja luo herkullisen kontrastin jogurtti-tiramisun makeille aromeille.

Valitse aromaattinen ja täyteläinen kahvi

Hyvä kahvivalikoima voi tehdä tai rikkoa tämän jälkiruoan. On tärkeää valita aromaattinen ja täyteläinen kahvi, joka korostaa jälkiruoan makua ja on tarpeeksi vahvaa tasapainottaakseen kerman ja munien täyteläisyyttä. Yksi parhaista vaihtoehdoista on käyttää tiramisussa espressoa, sillä siitä saadaan täyteläisin maku ja aromi.

Espresso on tiivistettyä kahvia, joka valmistetaan pakottamalla kuumaa vettä hienoksi jauhettujen papujen läpi korkeassa paineessa. Tuloksena on vahvaa ja maukasta kahvia, joka sopii täydellisesti ladyfingersin kostuttamiseen. Etsi keskitumma tai tumma paahto, sillä makuprofiili on sekä voimakas että rohkea ja kallistuu yleensä suklaisiin vivahteisiin, mikä sopii täydellisesti suklaakuorrutetun tiramisun makuun.

Kokeile reseptiä

Kun olet oppinut perusasiat, kokeile vaihtelua pistaasipähkinä- tai suklaatiramisulla. Jos haluat valmistaa suklaatiramisun, valmista täyteläinen, tumma suklaaganache ja kerrosta se kerman ja ladyfingersin päälle. Kruunaa tirsamissi lisäämällä siihen tumman suklaan lastuja ja kuivattuja karpaloita. Se on herkullinen muunnos klassisesta italialaisesta jälkiruoasta.

Jos haluat pistaasipähkinätiramisua, työstä tai soseuta pistaasipähkinät hienonnettuun muotoon tehosekoittimessa tai tehosekoittimessa. Lisää pähkinöiden joukkoon hieman hunajaa ja kasviöljyä ja sekoita, kunnes seos on sileää ja kermaista. Sekoita pistaasiseos kerman joukkoon, kunnes se on täysin sekoittunut. Kerrotaan kerma ja ladyfingers ja ripottele päälle karkeasti hienonnettuja pistaasipähkinöitä.