Tiramisu
Tee näin:
Tiramisu
Tiramisu Q&A
Ainekset
Tuoretta espressoa tai vahvaa suodatinkahvia
|
2 dl |
---|---|
Manteli- tai kahvilikööriä
|
3 rkl |
Savoiardi-keksiä (n. 200 g)
|
25 |
Munanvalkuaista
|
4 |
Kananmunan keltuaisia
|
2 |
Sokeria
|
1¼ dl |
2½ dl | |
Mascarpone
|
450 g |
Koristeluun
Sokeroimatonta kaakaojauhetta
|
2 rkl |
---|
Tiramisu: italialainen jälkiruokaklassikko
Tämä rakastettu italialainen jälkiruoka on täyteläinen ja tyylikäs, mutta kuitenkin helppo valmistaa. Kun käytät laadukkaita raaka-aineita ja suunnittelet hieman etukäteen, voit tarjoilla näyttävää tiramisua seuraavissa illanistujaisissa.
Mistä tiramisu on peräisin?
Tiramisu tarkoittaa italiaksi "piristää minua", eikä ole epäilystäkään siitä, etteikö Italia olisi sen synnyinmaa. Mutta kun jälkiruoka on niinkin suosittu kuin tämä, sen keksimisestä on varmasti olemassa kilpailevia alkuperätarinoita ja jopa legendoja. Useat italialaiset kaupungit ja alueet ovat väittäneet olevansa tiramisun todellinen kotipaikka. Nykyään useimmat kirjoittajat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että jälkiruoka tarjoiltiin ensimmäisen kerran tiramisu-nimellä 1960-luvulla Le Beccherie -ravintolassa Pohjois-Italian Trevison kaupungissa. Tiramisun sana levisi ja kasvatti suosiotaan, ja siitä tuli maailmanlaajuinen ravintolailmiö 1980-luvulla.
Miten tiramisua voi muunnella?
Tiramisun - eri makuja ja koostumuksia sisältävistä kerroksista koostuvan herkullisen jälkiruoan - sisältöä voidaan muokata vuodenajan, kontekstin tai oman makumieltymyksen mukaan. Voit valmistaa jopa mansikka- tai vadelmatiramisùa, jossa keksit on liotettu hedelmäsäilykkeen ja liköörin seokseen. Sitruksinen muunnelma samasta jälkiruoasta syntyy, kun käytät eri kerroksissa sitruunan mehua, kuorta ja sitruunarahkaa. Tai tee perheystävällinen versio jättämällä kahvi ja alkoholi pois ja lisää jokaiseen kerrokseen niin paljon suklaata kuin mahdollista.
Tiramisu koostuu kerroksista
Klassinen tapa kerrostaa tiramisu on aloittaa kahvissa ja marsalaviinissä tai -liköörissä lyhyesti liotetuilla ladyfingers- tai savoiardi-kekseillä. Seuraavaksi tulee puolet muna-, kerma- ja mascarponeseoksesta. Sitten toinen kerros liotettuja keksejä ja viimeiseksi kerros jälleen kermaista seosta. Viimeisen vastustamattoman silauksen tekee reilu kerros raastettua tummaa suklaata tai tummaa kaakaojauhetta. Tuloksena syntyvässä tiramisussa on oltava selvät ja näkyvät kerrokset, joita voi ihailla tarjoillessa.