Tiramisu

Tiramisu

1 tunti
Tiramisu on klassinen jälkiruoka, joka on myös helppo valmistaa. Tällä kuohkealla ja raikkaalla tiramisulla voitat taatusti kaikkien jälkiruokien ystävien sydämet. Aseta tiramisu jääkaappiin tunniksi ennen tarjoilua, buon appetito!

Tee näin:

Tiramisu
 • Sekoita kahvi ja likööri.
 • Laita puolet kekseistä noin 15x20 cm:n kokoiseen vuokaan.
 • Lorauta puolet kahviseoksesta keksien päälle.
 • Vatkaa munanvalkuaiset jäykiksi.
 • Vatkaa munankeltuainen ja sokeri kuohkeaksi.
 • Vatkaa kerma.
 • Sekoita mascarpone munankeltuaisen joukkoon tasaiseksi sekoittaen. Yhdistä kerma ja munanvalkuaiset taikinaan.
 • Levitä puolet seoksesta vuoassa olevien keksien päälle.
 • Lisää viimeiset keksit ja lorauta päälle loput kahviseoksesta.
 • Lisää päälle loput mascarponeseoksesta.
 • Ripottele päälle kaakaojauhetta ja jätä tiramisu jääkaappiin vähintään tunniksi ennen tarjoilua.
Valmis!

Tiramisu Q&A

Mikä voi mennä pieleen tiramisun kanssa?
Jos haluat tarjota todella vastustamattoman jälkiruoan, aloita aina laadukkaista raaka-aineista. Kahvin luonne määrittää suuren osan tiramisun mausta. Suosittelemme käyttämään tuoretta, laadukasta kahvia, jossa on runsaasti makua. Vältä pikakahvia. Anna kahvin jäähtyä ja lisää likööri. Valuta nesti sitten keksien päälle tai upota keksit kahviin noin kahdeksi sekunniksi. Liian liotetut keksit kostuvat liikaa. Anna kaikkien ainesten saavuttaa huoneenlämpö ennen niiden vatkaamista ja varmista, että munanvalkuaiset ja kerma ovat kiinteitä, ennen kuin sekoitat kaiken yhteen. Näin taataan kuohkea seos, joka ei erotu toisistaan ja tee tiramisusta mössöä. Älä myöskään liioittele kuorrutusta. Parhaimmillaan kuiva, tumma kaakaojauhe antaa hieman katkeruutta, mutta ei liikaa.
Miten valmistaa tiramisu, joka on sopivan kosteaa?
Yksi avain siihen, että tiramisu ei kostu liikaa, on varmistaa, että keksit on liotettu juuri oikein. Liika kahvi tekee kekseistä pehmeitä ja läpimärkiä, jolloin jälkiruoasta tulee juoksevaa sotkua. Toinen avain on se, että munanvalkuaiset ja kerma vatkataan kunnolla ja että kaikki ainekset ovat huoneenlämpöisiä ennen niiden yhdistämistä, jotta seos ei pääse erottumaan toisistaan. Jos tiramisu on odotettua juoksevampaa, anna sille lisäaikaa jähmettyä jääkaapissa. Voit myös korjata limaisen rakenteen siirtämällä jälkiruoan yksittäisiin jälkiruokakuppeihin ja lisäämällä vielä kaakaota ennen tarjoilua.
Kuinka kauan tiramisun pitäisi maustua jääkaapissa?
Kun olet koonnut tiramisun, on tärkeää antaa jälkiruoan jähmettyä jääkaapissa. Yksi tunti on ehdoton vähimmäisaika. Suosittelemme odottamaan vähintään kuusi tuntia, jotta keksit imevät riittävästi makua ja kosteutta kahvista, likööristä ja kermasta. Voit jättää jälkiruoan jääkaappiin jopa kahdeksi päiväksi ennen tarjoilua, kunhan peität sen hyvin, jotta se ei ime itseensä jääkaapissa leivuvia ei-toivottuja aromeja.
Kuinka paksua tiramisukerman pitäisi olla?
Munien ja mascarponen kermainen seos, yleensä myös kuohukerma, on olennainen osa onnistunutta tiramisua. Sen on oltava kevyttä, kuohkeaa ja maukasta, jotta se täydentää keksien pehmeyttä. On tärkeää, että sekä munanvalkuaiset että kuohukerma vatkataan niin kauan, että ne saavuttavat kiinteän rakenteen.
Onko raaka kananmuna tiramisussa turvallista?
Monissa maissa on pieni mutta todellinen riski saada salmonellatartunta raaoista kananmunista. Ennen kuin käytät raakoja kananmunia ruoanlaitossasi, sinun on syytä ottaa selvää käyttämiesi kananmunien alkuperästä ja siten niiden salmonellariskin tasosta. Paras tapa eliminoida kananmunien salmonellariski on ostaa pastöroituja kananmunia tai pastöroida kananmunat itse. Tämä tapahtuu kuumentamalla munia varovasti tasan 60 °C:ssa 3½ minuutin ajan. Tämä edellyttää kylläkin yleensä erikoislaitteita. Jos lämpötila nousee yli 60 °C:n, munat kiehuvat, jolloin ne eivät sovellu enää tiramisuun.
Onko tiramisu parempaa seuraavana päivänä?
Suunnitteletko seuraavia illalliskutsuja? Tiramisun valmistaminen etukäteen ei ole vain fiksu tapa helpottaa asioita, vaan se myös itse asiassa parantaa jälkiruoan makua ja rakennetta. Jättämällä tiramisun jääkaappiin yön yli annat jälkiruoan eri kerroksille mahdollisuuden maustua ihanaksi kokonaisuudeksi. Tuloksena on hyvin jähmettynyt jälkiruoka, joka on pehmeä ja täynnä vastustamatonta makua.

Ainekset

Tiramisu
Tuoretta espressoa tai vahvaa suodatinkahvia
2 dl
Manteli- tai kahvilikööriä
3 rkl
Savoiardi-keksiä (n. 200 g)
25
Munanvalkuaista
4
Munankeltuaista
2
Sokeria
1¼ dl
2½ dl
Mascarpone
450 g
Koristeluun
Sokeroimatonta kaakaojauhetta
2 rkl

Tiramisu: italialainen jälkiruokaklassikko

Tämä rakastettu italialainen jälkiruoka on täyteläinen ja tyylikäs, mutta kuitenkin helppo valmistaa. Kun käytät laadukkaita raaka-aineita ja suunnittelet hieman etukäteen, voit tarjoilla näyttävää tiramisua seuraavissa illanistujaisissa.

Mistä tiramisu on peräisin?

Tiramisu tarkoittaa italiaksi "piristää minua", eikä ole epäilystäkään siitä, etteikö Italia olisi sen synnyinmaa. Mutta kun jälkiruoka on niinkin suosittu kuin tämä, sen keksimisestä on varmasti olemassa kilpailevia alkuperätarinoita ja jopa legendoja. Useat italialaiset kaupungit ja alueet ovat väittäneet olevansa tiramisun todellinen kotipaikka. Nykyään useimmat kirjoittajat ovat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että jälkiruoka tarjoiltiin ensimmäisen kerran tiramisu-nimellä 1960-luvulla Le Beccherie -ravintolassa Pohjois-Italian Trevison kaupungissa. Tiramisun sana levisi ja kasvatti suosiotaan, ja siitä tuli maailmanlaajuinen ravintolailmiö 1980-luvulla.

Miten tiramisua voi muunnella?

Tiramisun - eri makuja ja koostumuksia sisältävistä kerroksista koostuvan herkullisen jälkiruoan - sisältöä voidaan muokata vuodenajan, kontekstin tai oman makumieltymyksen mukaan. Voit valmistaa jopa mansikka- tai vadelmatiramisùa, jossa keksit on liotettu hedelmäsäilykkeen ja liköörin seokseen. Sitruksinen muunnelma samasta jälkiruoasta syntyy, kun käytät eri kerroksissa sitruunan mehua, kuorta ja sitruunarahkaa. Tai tee perheystävällinen versio jättämällä kahvi ja alkoholi pois ja lisää jokaiseen kerrokseen niin paljon suklaata kuin mahdollista.

Tiramisu koostuu kerroksista

Klassinen tapa kerrostaa tiramisu on aloittaa kahvissa ja marsalaviinissä tai -liköörissä lyhyesti liotetuilla ladyfingers- tai savoiardi-kekseillä. Seuraavaksi tulee puolet muna-, kerma- ja mascarponeseoksesta. Sitten toinen kerros liotettuja keksejä ja viimeiseksi kerros jälleen kermaista seosta. Viimeisen vastustamattoman silauksen tekee reilu kerros raastettua tummaa suklaata tai tummaa kaakaojauhetta. Tuloksena syntyvässä tiramisussa on oltava selvät ja näkyvät kerrokset, joita voi ihailla tarjoillessa.