Hirvenpaistia
|
240 g |
---|---|
Arla® Lempi Smetanaa
|
1 prk |
Kiinalaista soijakastiketta
|
1 tl |
Timjamia
|
1½ tl |
Naudan lihaliemikuutio
|
1 |
Pihlajanmarjahyytelöä
|
3 rkl |
Perunoita
|
750 g |
Tämä resepti on runsas, suolainen liha-kasvisruoka, joka muistuttaa 1600-luvun lopun ranskalaista ragoût-ruokaa. Ohuita riistanlihaviipaleita sisältävä ruokalaji valmistuu alle 30 minuutissa, joten se on uusi suosikkisi nopeisiin ja helppoihin, erittäin tyydyttäviin ja lämmittäviin talvi-illallisiin.
Ragoût on täyteläinen muhennos, joka syntyy kypsentämällä lihaa ja vihanneksia hitaasti miedolla lämmöllä. Nimi on peräisin 1600-luvun lopulta, ja se on johdettu vanhasta ranskankielisestä sanasta "ragoûter", joka tarkoittaa "ruokahalun herättämistä". Legendan mukaan ranskalaiset sotilaat veivät ruokalajin ja sanan Italiaan, jossa siitä kehittyi muutaman sadan vuoden aikana ragù - italialainen lihapohjainen kastike, jota syödään pastan kanssa ja jonka tunnetuin esimerkki on ehkä Bolognese.
Tämä ruokalaji sopii hyvin yhteen keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa. Höyrytetty riisi on myös loistava vaihtoehto, joka imee itseensä kaiken mehevän, kastikkeisen ruoan. Ripottele pinnalle ripaus hienonnettua tuoretta persiljaa antamaan väriä ja raikasta makua.
Kuten kaikki pataruoat, myös hirvenlihapata sopii erinomaisesti isomman porukan ruokkimiseen - varsinkin kun ruoan joukkoon lisätään edullisia juureksia, kuten porkkanoita, palsternakkaa ja perunoita. Tämä resepti kestää myös pakastamista, joten voit joko valmistaa ison erän etukäteen vieraita varten tai pakastaa ylijäämät. Sulata ja kuumenna vain ennen nauttimista.
Hirvenlihan lisäksi tämä pataruoka on herkullista myös naudan-, sian- tai karitsanlihasta, linsseistä, haricotsista tai muista palkokasveista valmistettuna. Jos haluat saman kypsennysajan, valitse liha, joka voidaan viipaloida yhtä ohueksi kuin tässä reseptissä käytetty hirvenliha. Vaihtoehtoisesti voit tehdä siitä hitaasti kypsyvän muhennoksen vaihtamalla hirvenlihan vähärasvaiseen ja hieman sitkeämpään lihaan ja valitsemalla vihanneksia, jotka kestävät pitkää kypsentämistä, kuten papuja, palsternakkaa, porkkanoita ja perunoita.