Hirvenlihapata

Hirvenlihapata

20 minuuttia
Hirvenlihapata on maalaismainen riistaruoka, jossa on makean ja happaman pihlajanmarjahyytelön ja timjamin vivahteita. Se sopii erinomaisesti jokapäiväiseksi ateriaksi ja on helppo valmistaa, varsinkin kun kokkaat monelle.
https://www.arla.fi/reseptit/hirvenlihapata/

Tee näin:

Hirvenlihapata
  • Kuori ja keitä perunat.
  • Ruskista liha voissa paistinpannulla.
  • Sekoita joukkoon smetana, soijakastike, timjami, liemikuutio ja hyytelö. Anna kiehua noin viisi minuuttia.
  • Ripottele päälle tuoretta timjamia ja tarjoile perunoiden kanssa.
Valmis!

Hirvenlihapata Q&A

Miten saan hirvenlihapataani lisää makua?
Lisäliemikuutio voi lisätä muhennoksen makua, mutta pidä silmällä lisättyä suolaa, sillä liemikuutio on yleensä melko suolaista. Toinen hyvä lisä on punaviini. Katajanmarjat ovat myös klassinen lisä hirvenlihapatojen lisukkeena.
Kuinka kauan hirvenlihapataa pitäisi hauduttaa?
Koska tässä reseptissä käytetään ohuiksi viipaloitua, mureaa hirvenlihaa, se tarvitsee vain nopean ruskistamisen ja viiden minuutin hauduttamisen kastikkeessa. Jos olet valinnut sitkeämmän, paksumman tai isomman lihapalan, sitä on haudutettava pidempään, ennen kuin se saavuttaa suussa sulavan pehmeyden.
Pitäisikö hirvenlihapata tehdä edellisenä päivänä?
Jos sinulla on aikaa suunnitella etukäteen, niin ehdottomasti kyllä. Jääkaapissa yön yli säilöttynä tämän pataruoan maut sulautuvat ihanasti yhteen ja muuttuvat pehmeämmiksi ja umamimaisemmiksi.

Ainekset

Hirvenlihapata
Hirvenpaistia
240 g
1 prk
Kiinalaista soijakastiketta
1 tl
Timjamia
1½ tl
Naudan lihaliemikuutio
1
Pihlajanmarjahyytelöä
3 rkl
Perunoita
750 g

Hirvenlihapata on ranskalaiseen klassikkoon perustuva suosikki

Tämä resepti on runsas, suolainen liha-kasvisruoka, joka muistuttaa 1600-luvun lopun ranskalaista ragoût-ruokaa. Ohuita riistanlihaviipaleita sisältävä ruokalaji valmistuu alle 30 minuutissa, joten se on uusi suosikkisi nopeisiin ja helppoihin, erittäin tyydyttäviin ja lämmittäviin talvi-illallisiin.

Ragoûtin alkuperä

Ragoût on täyteläinen muhennos, joka syntyy kypsentämällä lihaa ja vihanneksia hitaasti miedolla lämmöllä. Nimi on peräisin 1600-luvun lopulta, ja se on johdettu vanhasta ranskankielisestä sanasta "ragoûter", joka tarkoittaa "ruokahalun herättämistä". Legendan mukaan ranskalaiset sotilaat veivät ruokalajin ja sanan Italiaan, jossa siitä kehittyi muutaman sadan vuoden aikana ragù - italialainen lihapohjainen kastike, jota syödään pastan kanssa ja jonka tunnetuin esimerkki on ehkä Bolognese.

Parhaat tarjoiluvinkit

Tämä ruokalaji sopii hyvin yhteen keitettyjen perunoiden tai perunamuusin kanssa. Höyrytetty riisi on myös loistava vaihtoehto, joka imee itseensä kaiken mehevän, kastikkeisen ruoan. Ripottele pinnalle ripaus hienonnettua tuoretta persiljaa antamaan väriä ja raikasta makua.

Täydellinen ruokalaji isommankin porukan ruokkimiseen

Kuten kaikki pataruoat, myös hirvenlihapata sopii erinomaisesti isomman porukan ruokkimiseen - varsinkin kun ruoan joukkoon lisätään edullisia juureksia, kuten porkkanoita, palsternakkaa ja perunoita. Tämä resepti kestää myös pakastamista, joten voit joko valmistaa ison erän etukäteen vieraita varten tai pakastaa ylijäämät. Sulata ja kuumenna vain ennen nauttimista.

Vinkkejä reseptin muunnelmista

Hirvenlihan lisäksi tämä pataruoka on herkullista myös naudan-, sian- tai karitsanlihasta, linsseistä, haricotsista tai muista palkokasveista valmistettuna. Jos haluat saman kypsennysajan, valitse liha, joka voidaan viipaloida yhtä ohueksi kuin tässä reseptissä käytetty hirvenliha. Vaihtoehtoisesti voit tehdä siitä hitaasti kypsyvän muhennoksen vaihtamalla hirvenlihan vähärasvaiseen ja hieman sitkeämpään lihaan ja valitsemalla vihanneksia, jotka kestävät pitkää kypsentämistä, kuten papuja, palsternakkaa, porkkanoita ja perunoita.