Hapankaali

Hapankaali

Itse tehty hapankaali on herkullinen lisuke esimerkiksi hot dogeihin, hampurilaisiin, sekä erilaisiin liharuokiin. Hapankaali on valmistettu valkokaalista ja siinä on vain muutama työvaihe. joten tämän helpompaa lisuketta et ruokiin löydä!
https://www.arla.fi/reseptit/hapankaali/

Tee näin:

Hapankaali
  • Siirrä silputtu valkokaali suureen kulhoon ja ripottele siihen suolaa.
  • Purista kaalia hyvin, kunnes se alkaa painua kasaan ja päästää nestettä.
  • Aseta pala leivinpaperia ja lautanen suoraan kaalin päälle, jotta se pysyy suolavedessä.
  • Anna kaalin käydä noin 3 päivää työtasolla.
  • On tärkeää maistaa, haistaa ja tarkastella kaalia tänä aikana - jos se on käynyt vain kahdessa päivässä, siirrä se jääkaappiin välittömästi - älä odota vielä päivää.
  • Jätä peitetty käynyt kaali jääkaappiin vähintään kuukaudeksi.
  • Vain hitaasti se jatkaa käymistään.
  • Käytä aistejasi ja heitä se pois, kun siitä tulee liian hapanta.
Valmis!
Vinkki

Jotta silputtua kaalia voidaan fermentoida onnistuneesti, tarvitaan oikea suolan ja kaalin suhde. Täydellinen suhde käymiseen on vähintään 2,5 painoprosenttia suolaa. Varmista, että käytät vähintään pari minuuttia silputun kaalin hieromiseen sen jälkeen, kun olet ripotellut siihen suolaa, jotta prosessi saadaan käyntiin. Olet ehkä miettinyt, pitäisikö kaali siivilöidä käymisen jälkeen. Vastaus tähän on selvä ei. Kaalin pitäminen suolavedessä estää hapettumista ja värimuutoksia ja säilyttää sen, ja jos sitä ei pidetä suolavedessä, se pilaantuu varmasti. Tyhjentäminen ei siis pidennä sen säilyvyyttä, vaan pikemminkin pilaantuu nopeasti. Varmista myös, että käytät puhdasta kulhoa kaalia varten. Jos se ei ole puhdas, siinä olevat bakteerit pilaavat sen. Voit steriloida sen esimerkiksi kiehuvalla vedellä.

Hapankaali Q&A

Hapankaali sopii mainiosti esimerkiksi hot dogien tai hampurilaisten väliin. Lue lisää alta!

Miten hapankaalia tehdään?
Kotitekoinen hapankaali on loistava lisuke erilaisiin ruokiin. Huuhtele ja silppua kaali. Siirrä se suureen kulhoon ja ripottele siihen suolaa. Hiero kaalia, kunnes se alkaa pehmetä ja vapauttaa suolavettä. Kaalin annetaan käydä huoneenlämmössä 2-3 päivää. Varmista kuitenkin ensin, että se on suojattu hapelta ja että se pysyy suolavedessä peittämällä se pergamenttipaperilla ja kulhoon sopivalla lautasella. Siirrä se käymisen jälkeen jääkaappiin ja nauti se herkullisen happamana lisukkeena.
Mitä hapankaalin kanssa voisi syödä?
Parhaita ehdotuksia hapankaalin syömiseksi on käyttää sitä sianliharuokien kanssa. Runsas, mutta mieto ja hieman makean makuinen liha ja rakenteeltaan hapan kaali ovat yksinkertaisesti upea yhdistelmä. Käymisteitse valmistettua kaalia voidaan käyttää lisäämään rapeutta tai antamaan hieman kirpeyttä erilaisiin ruokiin muhennoksista salaatteihin.
Miltä hapankaali maistuu?
Sen pitäisi maistua hieman happamalta. Makuprofiili muuttuu etikkaiseksi kaalin käymisen myötä, ja suola auttaa tätä prosessia, jossa kaalin luonnolliset sokerit muuttuvat suolavedeksi, ja lisää suolaisuutta sekä vivahteita umamista. Koostumuksen pitäisi olla pehmeämpi kuin raa'an kaalin, mutta silti hieman rapea.
Kuinka hyvin hapankaali säilyy?
Kotitekoinen hapankaali säilyy 1-6 kuukautta riippuen siitä, missä sitä säilytetään. Sitä voi säilyttää joko työtasolla 1 kuukauden ajan tai jääkaapissa enintään 6 kuukautta. Vaikka se jatkaa käymistään ja muuttuu happamammaksi ja happamammaksi, prosessi hidastuu huomattavasti tässä kylmässä ympäristössä. Jos mietit, miten säilytät kotitekoista hapankaalia sen säilyvyysajan pidentämiseksi, tärkeintä on suojata käynyt kaali hapelta ja säilyttää se ilmatiiviissä tilassa.
Kuinka pitkä on hapankaalin käymisprosessi?
Huoneenlämmössä silputun valkokaalin käyminen kestää vain noin 2-3 päivää. Käymisprosessi riippuu ympäröivän ympäristön lämpötilasta (noin 21 °C on ihanteellinen) sekä siitä, kuinka hyvin puristat silputtua kaalia suolalla. Ainakin 5 minuutin käyttäminen tähän valmistuksen osaan on sinänsä aikasi arvoista, sillä pääset nauttimaan siitä nopeammin.
Mistä tietää onko hapankaali mennyt huonoksi?
Vaikka tuore hapankaali säilyy pitkään, se pilaantuu jossain vaiheessa. Käymistilassa oleva kaali tutkitaan parhaiten haistamalla ja katsomalla sitä. Jos haju on muuttunut hiivaiseksi, homehtuneeksi tai jollain tavalla epämiellyttävän hajuiseksi, heitä se pois ja tee uusi erä. Sama pätee, jos se on muuttunut limaiseksi tai sen pinnalla on valkoinen kalvo. Jäähdyttämätön käynyt kaali pilaantuu nopeammin kuin jos säilytät sitä jääkaapissa.
Mitä eroa on kimchillä ja hapankaalilla?
Hapankaali valmistetaan vain valkokaalista tai kaalista, ja suolasta, kun taas perinteinen korealainen ruokalaji kimchi valmistetaan yleensä Napa-kaalin ja daikonin (korealainen retiisi) kaltaisista aineksista sekä mausteista, kuten vihreästä sipulista, sipulista, punaisesta chilipaprikasta, pippurihiutaleista ja kalakastikkeesta, ja joskus myös useammista muista aineksista. Kimchin maku on siten mausteisempi ja suolaisempi, kun taas tavallisen käyneen kaalin makuprofiili on enemmän kirpeän, suolaisen ja happaman puolella.
Voiko hapankaalia pakastaa?
Hapankaalia on mahdollista pakastaa, jolloin sen ominaismaku säilyy ja säilyvyys pitenee entisestään. Pakastimessa se säilyy jopa 6 kuukautta. Jotta hapankaali olisi maukasta sulatettaessa, se kannattaa pakastaa, kun se on vielä melko tuoretta. Sulata se yön yli jääkaapissa, ennen kuin lisäät sitä ruokiin, jotka kaipaavat hieman makua.

Ainekset

Hapankaali
Valkokaali
1 kg
Suolaa
25 g
Lisää herkullisia ideoita
Coleslaw
15 minuuttia
Coleslaw
(13)
Hot dogit
15 minuuttia
Hot dogit
(2)
Kanahampurilainen
25 minuuttia
Kanahampurilainen
(2)

Kotitekoinen hapankaali - herkullisen suolaista ja hapanta samaan aikaan

Kotitekoinen hapankaali vaatii vain kaksi ainesosaa, kaalia ja suolaa, ja hieman kärsivällisyyttä, sillä sen käyminen täydelliseksi kestää 2-3 päivää. Hapankaali sopii herkulliseksi lisukkeeksi ruokiin, jotka kaipaavat makua ja rapeutta.

Käynyt kaali kehittää luonnostaan ihastuttavan happaman makuprofiilin, jossa on paljon kirpeyttä ja suolaisia sävyjä. Ajan myötä se muuttuu yhä happamammaksi, mikä voi johtaa hauskoihin kokeiluihin, kun yrität selvittää, missä vaiheessa nautit siitä eniten. Sen valmistamiseen liittyy paljon haistelua ja maistelua, ja siksi se on erinomainen tapa kartuttaa ruoanlaittokokemusta ja itseluottamusta keittiössä.

Ihmiset ovat valmistaneet käyneitä elintarvikkeita, kuten käynyttä kaalia, suolakurkkuvihanneksia ja jogurttia, jo vuosituhansien ajan. Vihannesten suolaaminen ja kypsyttäminen ilmattomassa tilassa on erinomainen säilytysmenetelmä, joka antaa niille pitkän säilyvyysajan lisäksi myös sen tyypillisen, kirpeän maun, jonka tunnet ja rakastat esimerkiksi hapankaalissa.

Kun valmistat hapankaalia, valkokaalin sisältämä luonnollinen sokeri muuttuu käymisprosessin aikana maitohapoksi, mikä antaa kaalille sen tunnusomaisen happaman maun.

Täydellinen lisuke erilaisille ruokalajeille, kuten street foodille

Hapankaalille on monia herkullisia käyttötarkoituksia, ja se on erinomainen tapa lisätä hieman kirpeyttä, suolaa ja rapeutta melkein mihin tahansa ruokaan. Vaikka monet tarjoilevat sitä lämpimien ruokien, kuten paistien tai sekoitusruokien, lisukkeena, se sopii myös erinomaisesti salaatteihin. Koska sianliha ja hapankaali ovat klassinen yhdistelmä, syvennymme nyt hieman syvemmälle tähän herkulliseen yhdistelmään.

Käyneen valkokaalin kirpeä ja suolainen maku täydentää erinomaisesti sianlihaa, sillä tämä lihatyyppi on luonnostaan täyteläistä ja sen makuprofiili on mieto ja hieman makea. Näin ollen suosittelemme lämpimästi porsaankyljysten ja hapankaalin yhdistämistä, tarjoilemista kostean porsaan sisäfileen kanssa tai makkaran ja hapankaalin yhdistämistä herkullisiin kotitekoisiin hot dogeihin kotitekoisilla täytteillä.

Hapankaali hot dogin päällä on ehkä yksi parhaista tavoista käyttää käymisteitse valmistettua kaalia, sillä se tuo ruokaan ihanan rapeutta ja kirkkautta. Kaalisalaatin sijaan, joka saa kirpeän suolakurkkuisen makunsa etikasta, voit käyttää sitä myös pulled pork -voileivässä, jossa kaalin happamuus täydentää hitaasti kypsennetyn lihan täyteläisyyttä.

Löydä paras käytettävä kaali hapankaalin tekemiseen

Tämä resepti voidaan periaatteessa tehdä minkä tahansa kaalin kanssa. Paras kaali hapankaaliin riippuu siitä, pidätkö maukkaasta ja rapeasta (valkokaali/kaali, punakaali, pak choi) vai miedommasta ja pehmeämmästä (savoijinkaali, napankaali). Punakaalilajike, jolla on upea tummanvaaleanpunainen väri, saattaa olla hieman makeampi kuin klassinen lajike.

Riippumatta siitä, minkälaista kaalia päätät käyttää, sinun on valittava tiivis, painava ja kiinteä. Ne sisältävät paljon vettä, mikä tarkoittaa, että ne tuottavat paljon suolavettä käymisprosessin aikana.

Mausta hapankaali yrteillä ja mausteilla

Vaikka yksinkertaiseen hapankaalireseptiin tarvitaan vain kaksi ainesosaa, eri makujen kokeileminen on hyödyllistä. Perinteisessä reseptissä ehdotetaan usein tuoksuvien mausteiden, kuten katajanmarjojen, kuminan ja sinapinsiementen, lisäämistä.

Jos mausteinen versio voisi olla juuri sinun makuusi, kokeile lisätä kaaliisi punapippurihiutaleita tai kuutioituja jalopenoja, jotta saat maukkaan chilillä maustetun version. Toinen tapa lisätä hieman tulisuutta on käyttää tuoretta, hienoksi raastettua inkivääriä ja valkosipulia sekä jauhettua juustokuminaa, jolloin saat lämmittävän version, joka on hieman helpompi makunystyröille.

Lopuksi, et voi mennä pieleen sitruksisen ja aromaattisen yhdistelmän kanssa, jossa on klassisia makuja, kuten valkosipulia, tilliä ja sitruunaa. Nämä ainesosat kirkastavat kaalia ja antavat sille ihanaa syvyyttä.