Guacamole

Guacamole

60+ min
Guacamole on monikäyttöinen lisuke tortilloihin, leivän päälle ja tapas-iltoihin.
https://www.arla.fi/reseptit/guacamole/

Tee näin:

Guacamole
  • Puolita avokadot pituussuunnassa ja poista kivet.
  • Kaavi avokadon hedelmäliha lusikalla ja soseuta se siivilän läpi.
  • Lisää limen mehu ja loput ainekset.
  • Peitä guacamole ja laita jääkaappiin vähintään 1 tunniksi.
  • Mausta maun mukaan.
  • Tarjoile ohuiden paahdettujen leipäviipaleiden ja/tai grissinin kanssa.
Valmis!
Valmistusvinkki

Valitse ensinnäkin kypsiä avokadoja, jotka ovat hieman pehmeän tuntuisia. Niissä on myös paras maku. Kun olet sekoittanut kaikki ainekset keskenään, voit antaa sen olla jääkaapissa noin 1 tunnin ajan, jotta maut sekoittuvat. Peitä guacamole kelmulla tai ilmatiiviillä kannella ja säilytä jääkaapissa, kunnes olet valmis tarjoiluun. Avokadon murskaamiseen voi käyttää erilaisia menetelmiä riippuen siitä, millaisen guacamolen haluat. Jotkut käyttävät mieluummin haarukkaa saadakseen hieman rouheamman koostumuksen, kun taas toiset käyttävät perunasurvinta tai tehosekoitinta saadakseen tasaisemman koostumuksen. Jos haluat erittäin sileän koostumuksen, suosittelemme, että käytät siivilää avokadon hedelmälihan murskaamiseen, kuten helpossa guacamole-reseptissämme neuvotaan.

Guacamole Q&A

Guacamole on herkullinen vaihtoehto esimerkiksi tavalliselle levitteelle leivän päällä. Lue lisää alta!

Miten guacamolea tehdään?
Aloita leikkaamalla avokadot kahtia pituussuunnassa ja poistamalla kivet. Kauho hedelmäliha ulos lusikalla ja hiero se siivilän läpi. Lisää avokadoseokseen tuoreena puristettu limen mehu ja muut ainekset. Kun kaikki ainekset on yhdistetty, peitä guacamole ja laita se jääkaappiin vähintään 1 tunniksi ennen tarjoilua. Maista guacamolea jääkaapin jäähdyttämisen jälkeen, jotta näet, tarvitseeko makua säätää.
Mitä guacamolen kanssa syödään?
Yleisin tapa nauttia guacamolea on tortillasipsien kanssa, mutta se sopii hyvin myös tuoreiden vihannesten, kuten porkkanoiden, sellerin, kurkun tai paprikan kanssa. Voit levittää guacamolea paahdetulle leivälle tai nauttia sitä grissinin kanssa maukkaaksi välipalaksi tai alkupalaksi. Se sopii myös erinomaisesti tacojen tai burritojen täytteeksi, sillä se tuo ruokaan makua ja kermaisuutta. Lisäksi voit tarjoilla sitä grillatun lihan, kuten kanan, pihvin tai kalan, lisukkeena.
Miten estää guacamolea ruskistumasta?
Guacamole on altis ruskettumaan hapettumisprosessin vuoksi. Tämän estämiseksi sekaan lisätään limemehua, joka muodostaa hapettumisprosessia hidastavan esteen. Voit kuitenkin tehdä muitakin asioita, jotta guacamole pysyy tuoreena ja estää ruskettumisen. Pidä se esimerkiksi peitettynä kelmulla tai ilmatiiviillä kannella, jotta pinnan kanssa kosketuksiin joutuvan ilman määrä on mahdollisimman pieni. Lisäksi on tärkeää säilyttää guacamole jääkaapissa tarjoiluun asti, mikä myös hidastaa hapettumisprosessia.
Miten guacamolea säilytetään?
Jos haluat säilyttää guacamolea, peitä se kelmulla tai siirrä se ilmatiiviiseen astiaan, jotta se ei altistu ilmalle. Jos käytät foliota, paina se suoraan guacamolen pintaan. Kun se on peitetty kunnolla tai säilytetty oikeassa astiassa, laita se jääkaappiin, kunnes olet valmis tarjoilemaan sen.
Kuinka kauan guacamole säilyy?
Tuore guacamole tulisi nauttia muutaman tunnin kuluessa, jotta se maistuisi parhaalta. Sitä voi kuitenkin säilyttää jääkaapissa jopa 1-2 päivää. Säilytysajan maksimoimiseksi säilytä sitä ilmatiiviissä astiassa tai kelmulla peitettynä.
Voiko guacamolea pakastaa?
Kyllä, voit pakastaa guacamolea noin 3 kuukautta, mutta emme suosittele sitä, koska se saattaa muuttaa sekä koostumusta että makua. On parempi nauttia se tuoreena! Jos kuitenkin haluat pakastaa sen, laita se ilmatiiviiseen astiaan ja jätä yläosaan tilaa, jotta se voi laajentua. Vaihtoehtoisesti voit kääriä sen tiiviisti kelmuun tai laittaa sen pakastimeen sopivaan pussiin. Kun haluat käyttää sitä, sulata se hyvin hitaasti, mieluiten yön yli jääkaapissa, ja sekoita hyvin ennen tarjoilua.
Voiko pakastetusta avokadosta tehdä guacamolea?
Voit valmistaa guacamolea pakastetusta avokadosta, mutta sen rakenne voi olla hieman erilainen kuin tuoreesta avokadosta valmistetun. Kun avokadot pakastetaan ja sulatetaan, hedelmäliha voi muuttua hieman vetiseksi ja menettää osan kermaisesta koostumuksestaan. Jos käytät pakastettuja avokadoja, anna niiden sulaa kokonaan jääkaapissa ennen käyttöä.

Ainekset

Guacamole
Avokadoa
2
Limettimehua
2 tl
Hienonnettua valkosipulia
1½ rkl
1 dl
Suolaa
½ tl
Tarjoiluun
Leipä
Lisää herkullisia ideoita

Guacamole - helppo ja yksinkertainen avokadodippi

Guacamole on herkullinen dippi, jolla on rikas historia, joka juontaa juurensa Meksikon muinaisiin atsteekkeihin. Nykyään se on maailmankuulu dippi, joka tunnetaan runsaasta, kermaisesta koostumuksestaan ja herkullisesta maustaan. Yksi sen hienoista puolista on sen helppo valmistettavuus. Vain muutamasta perusaineksesta, kuten kypsistä avokadoista, limen mehusta ja mausteista, voit valmistaa kermaisen avokadodipin hetkessä. Se on täydellinen välipala tai alkupala mihin tahansa juhlaan ja taattu yleisön suosikki. Yksinkertaisuutensa ja loputtomien mahdollisuuksiensa ansiosta se on dippi, josta kaikki voivat nauttia. Olemme myös lisänneet hieman smetanaa saadaksemme erityisen kermaisen koostumuksen, joka sulaa suussa.

Tuore guacamole limen mehun ja sipulin kera

Yksi syy guacamolen suosioon on sen raikas ja elinvoimainen maku. Tämä johtuu suurelta osin siitä, että tässä yksinkertaisessa guacamole-reseptissä käytetään tuorepuristettua limemehua ja sipulia. Limettimehu tuo mausteeseen pikantin ja kirpeän maun, joka täydentää täydellisesti avokadon täyteläistä kermaisuutta. Se auttaa myös hidastamaan hapettumisprosessia, joka voi muuttaa seoksen ruskeaksi. Sipulit puolestaan tuovat dippiin hienovaraista makeutta ja rapeutta. Hienonnettuna ne sulautuvat saumattomasti muiden ainesosien joukkoon ja luovat herkullisen syvän maun.

Täydellinen dippi leivälle, tortilloihin ja paljon muullekin

Guacamole on monipuolinen dippi, joka sopii täydellisesti monenlaisten ruokien kanssa, joten se on hyvä vaihtoehto mihin tahansa juhlaan tai ihan vain arkeen. Klassisin parivaljakko on tietysti tortillasipsit ja guacamole. Sipsien suolainen rapeus täydentää dipin kermaista koostumusta, mikä tekee siitä suositun valinnan välipalaksi. Mutta sipsit eivät ole ainoa asia, joka sopii hyvin suositun dipin kanssa - se sopii myös kauniisti tuoreiden vihannesten, keksien, paahdetun leivän ja grissinin kanssa. Se sopii jopa tacojen, burritojen ja grillatun lihan lisukkeeksi.

Kokeile dippiä mausteisten chiliä ja juustoa sisältävien nachojen tai naudanlihatacojen kanssa. Jos kaipaat jälkiruoaksi jotain makeampaa, kannattaa tutustua maukkaisiin churroihimme vastustamattomalla suklaakastikkeella.

Kokeile erilaisia makuja

Yksi guacamolen hienoista puolista on se, että voit helposti kokeilla sitä ja antaa sille oman persoonallisen kosketuksen. Lisäämällä lisää ainesosia, kuten valkosipulia, tomaatteja tai jalopenoja, voit antaa dippiin lisää makua ja rakennetta. Valkosipuli antaa kirpeän potkun, kun taas tomaatit tuovat mehevän makeutta. Jalapeñot puolestaan lisäävät tulisuutta ja mausteisuutta, ja ne sopivat täydellisesti niille, jotka haluavat dippiinsä hieman tulisuutta. Voit jopa vaihtaa limemehun sitruunamehuun tai lisätä joukkoon korianteria tai juustokuminaa antaaksesi maukasta twistiä. Kun tarjolla on niin paljon muokkausmahdollisuuksia, saatat löytää uuden suosikkireseptisi guacamolelle!