Granola

Granola

30 minuuttia
Granola tuo rakennetta ja makua jogurttiin, rahkaan, viiliin tai aamupuuroon. Granola on nopea ja helppo valmistaa kerralla isompikin määrä ja se maistuu varmasti koko perheelle.
https://www.arla.fi/reseptit/granola/

Tee näin:

Granola
  • Kuumenna uuni 200 °C:seen.
  • Sekoita kvinoa, kookoshiutaleet, kaurahiutaleet ja loput kuivat aineet kulhossa.
  • Vuoraa pelti leivinpaperilla ja levitä seos sen päälle.
  • Kaada hunaja ja voi leivinpaperin päälle.
  • Paahda mysliä uunin keskitasolla noin 20 minuuttia - sekoita välillä.
  • Anna sen jäähtyä leivinpaperin päällä, kun olet siirtänyt sen ritilälle.
  • Sekoita joukkoon kuivatut karpalot ja vaniljajauhe. Säilytä mysli ilmatiiviissä astiassa.
Valmis!
Vinkki

Jos olet vahingossa säilyttänyt granolaa säiliössä, joka ei ole täysin ilmatiivis, se on saattanut menettää rapean rakenteensa. Sitä ei kuitenkaan tarvitse vielä heittää pois ja aloittaa alusta uudella erällä. Voit nimittäin herättää vanhentuneen granolan helposti henkiin rapeuttamalla sen takaisin! Se paistetaan periaatteessa uudelleen. Levitä pehmennyt mysli yhdeksi kerrokseksi vuoratulle pellille. Paahda sitä 200 °C:ssa 5 minuuttia.

Granola Q&A

Granola on helppo valmistaa ja se tuo aamupalaan lisää rakennetta, sekä makua. Granolaa voi valmistaa myös esimerkiksi lahjaksi. Lue lisää alta!

Miten granola valmistetaan?
Granolan valmistaminen tyhjästä ei ole vaikeaa eikä aikaa vievää. Yksinkertaisen kotitekoisen granolareseptimme avulla sekoitat vain kuivat aineet keskenään ja levität ne vuoratulle pellille. Kaada sulatettua voita, johon on sekoitettu hunajaa makeuden lisäämiseksi, seoksen päälle ja paahda se uunissa kullanruskeaksi sekoittaen sitä välillä. Kokeile rapeaa granolaa erilaisten aamiaisruokien, kuten jogurtin ja smoothiekulhojen päällä.
Kuinka kauan granola säilyy hyvänä?
Kaupasta ostettuun verrattuna kotitekoisen granolan säilyvyysaika on lyhyempi. Oikein säilytettynä se säilyy jopa 1-2 kuukautta.
Miten granolaa kannattaa säilyttää?
Säilytä se ilmatiiviissä astiassa tai tyhjiöpakatussa pussissa, jotta granola pysyy herkullisena ja rapeana. Sijoita valitsemasi astia johonkin pimeään paikkaan, jossa kotitekoinen herkku ei altistu suoralle auringonvalolle tai lämpötilan vaihteluille. Ruokakomero tai kaappi on täydellinen paikka kotitekoisen granolan säilyttämiseen.
Voiko granolaa pakastaa?
Tämä kotitekoinen granola pakastuu hyvin, mutta varmista, että pussissa tai astiassa, jossa pakastat sen, on vain vähän ilmaa - jos sinulla on tyhjiölaite keittiön laatikon pohjalla, nyt on aika ottaa se esiin! Jos päätät käyttää pakastepussia, kääri se kerrokseen alumiinifoliota suojaksi pakastepoltetta vastaan. Kuivatut hedelmät saattavat muuttua rakenteeltaan kovemmiksi pakastamisen ja sulattamisen jälkeen, joten kannattaa harkita kuivattujen karpaloiden lisäämistä sen jälkeen, kun granola on sulatettu yön yli työtasolla. Jätä se pakastepussiin, jotta se pysyy rapeana.
Miksi granola ei ole rapeaa?
Kun seos on jäähtynyt, on tärkeää, että siirrät sen välittömästi ilmatiiviiseen astiaan. Tämä on paras vinkki siihen, miten kotitekoinen granola säilyy rapeana, sillä näin se ei voi imeä kosteutta ympäristöstään. Muuten, jos se on lämmintä, sen sisälle voi muodostua kondensaatiota, joka voi johtaa sen kastumiseen. On myös parempi paistaa sitä matalammassa lämpötilassa pidemmän aikaa kuin nostaa lämpöä. Näin kaura, siemenet ja pähkinät rapeutuvat eivätkä pala.
Miten kauan granolan valmistaminen kestää?
Granolaa tulisi paistaa noin 20 minuuttia. Paistoaika voi joskus riippua uunistasi. Saatat siis joutua paahtamaan sitä hieman pidempään. Tarkkaile kaurahiutaleita, milloin ne alkavat muuttua kullanruskeiksi. Muista myös sekoittaa seosta välillä paistamisen aikana, jotta se on paahtunut tasaisesti.

Ainekset

Granola
Punaista kvinoaa
1 dl
Kookoshiutale
1 dl
Kaurahiutale
1 dl
Auringonkukansiemeniä
1 dl
Hunajaa
½ dl
25 g
Kuivattuja karpaloita
1 dl
Vaniljajauhetta
1 tl
Lisää herkullisia ideoita
Kookosgranola
45 minuuttia
Kookosgranola
(0)
Piparkakkugranola
25 minuuttia
Piparkakkugranola
(0)

Kotitekoista granolaa, jossa on rapeutta ja makua

Kotitekoinen granola maistuu herkulliselta monenlaisten raaka-aineiden ansiosta. Tässä reseptissä saat ihania pähkinäisiä sävyjä manteleista ja siemenistä sekä punaisesta kvinoasta. Kvinoa ja kaura tuovat mukavaa maanläheisyyttä, jota täydentävät sekä kookoslastujen makeus että kuivattujen karpaloiden ominainen hapokkuus. Yhdessä maut muodostavat maukkaan ja rapean granolan.

Jos tämän reseptin kookoshiutaleet herättivät huomiosi, suosittelemme tutustumaan kookosgranola-reseptiimme, sillä tässä klassisen aamiaiskoristeen versiossa on vielä enemmän pähkinäistä, trooppista makua.

Täydellinen rapea aamiainen

Kotitekoinen granola on täydellinen tapa tehdä nopeastakin tai mauttomastakin aamiaisesta maukas ja rapea. Käytä tätä rapeaa täytettä kaurapuurolle, jogurtille ja rahkalle. Voit käyttää sitä jopa kauniin ja herkullisen smoothiekulhon kruununa, jos haluat hemmotella itseäsi jollain vähän erikoisemmalla.

Herkullisen granolan, tuoreiden marjojen, kotitekoisen karhunvatukkahillon tai helpon luumuhillon yhdistäminen vanilja-rahkaan on ihastuttava, makea iltapäivän herkku.

Täyteläinen granola, jossa on kvinoaa, kauraa ja manteleita

Nopea kotitekoinen granola, jossa on kvinoa ja kauraa, on hyvä tapa varmistaa, että aamiainen pitää sinut kylläisenä, jotta voit aloittaa päivän hyvillä mielin. Vielä täyteläisemmän aamiaisen saat, kun käytät erilaisia hedelmiä, pilkottuja pähkinöitä ja muuta vastaavaa.

Kokeile erilaisia makuja

Jos mietit, mitä laittaa kotitekoiseen granolaan, voit iloksesi todeta, että useimmat ruokakaapissasi olevat asiat sopivat siihen.

Voit käyttää pähkinöitä, kuten pekaanipähkinöitä, saksanpähkinöitä ja hasselpähkinöitä, ja kokeilla makean makuisia kuivattuja hedelmiä, kuten persikoita, aprikooseja ja viikunoita, tai kuivattuja herukoita ja omenoita, jos haluat lisää happamuutta. Voit tehdä granolasta jopa syksyisen tai jouluisen lisäämällä kuivien ainesten sekaan mausteita, kuten kardemummaa, kanelia ja muskottipähkinää.

Voit makeuttaa sen hunajan sijasta agavesiirapilla ja vaahterasiirapilla ja jopa maapähkinävoilla tai suklaalla. Sulata vain valitsemasi herkku voin kanssa, jotta tasainen jakelu helpottuu.