Karkeasti jauhettua suodatinkahvia purua
|
100 g |
---|---|
Kylmää vettä
|
1 l |
Juoksevaa hunajaa
|
2 rkl |
Kylmäuutettu eli cold brew kahvi on nopeasti saamassa myös suomalaisten suosion trendikkäänä ja maukkaana vaihtoehtona kuumana keitetyille kahvilaaduille. Vähemmän happaman, pehmeämmän ja luonnollisesti makean makuprofiilin ansiosta se on täydellinen alku päivälle erityisesti kuumina kesäkuukausina.
Kylmää juomaa voi tarjoilla suoraan jääkaapista, kaadettuna jäiden päälle tai uuden suosikkipirtelösi pääainesosana, ja se sopii loputtomiin erilaisiin kesäisiin juomiin. Voit viedä sen uudelle tasolle tekemällä siitä jäätelöä tai hienostuneen illallisen jälkeisen affogaton (vaniljajäätelö, joka on kastettu kahvishotilla).
Kofeiinittoman vaihtoehdon luominen on yhtä helppoa kuin tavallisten kahvipapujen korvaaminen kofeiinittomilla. Noudata täsmälleen samaa reseptiä käyttäen kofeiinitonta suodatinkahvipurua ja nauti kahvista ilman kofeiinin huumaa.
Arviolta kaksi miljardia kuppia nautitaan joka päivä, joten vaatimaton kahvikuppi on maailman suosituin juoma. Sen alkuperä juontaa juurensa Etiopian muinaisiin kahvimetsiin, joissa tarun mukaan eräs vuohipaimen huomasi, että hänen laumansa oli erityisen energinen syötyään tietynlaista marjaa. Kun hän jakoi tämän havainnon muiden paikallisten kanssa, ei kestänyt kauan, ennen kuin pavuista tehtiin juoma, ja sana ja viljely levisi nopeasti ympäri maailmaa. Nykyään kahvimarjaa paahdetaan ja puristetaan, sitä käytetään monien ruokien ainesosana.
Ero on valmistusprosessissa. Jääkahvi on yleensäkin keitettyä kuumaa kahvia, joka jäähdytetään ja kaadetaan jäiden päälle. Kylmäkahvissa sen sijaan käytetään kuumuuden sijasta aikaa herkullisten makujen aikaansaamiseksi. Tuloksena on täysin erilainen makuprofiili, joka on vähemmän hapan ja kitkerä.
Kaikki riippuu siitä, miten haluat juomasi. Jos juot kylmäuutetun kahvin sellaisenaan, hyvä suhde on 1:5 kahvin ja veden välillä. Jos lisäät joukkoon maitoa, tarvitaan vahvempi suhde 1:1 tai jopa 2:1. Älä myöskään pelkää leikkiä suhteilla, sillä täydellisen juoman löytämiseksi ei ole olemassa oikeaa tai väärää.
Ei. Sekoita vain prosessin alussa (heti kylmän veden lisäämisen jälkeen). Kaikki muu sekoittaminen estää herkullisia makuja uuttumasta ja tekeytymästä kunnolla, ja tuloksena on pettymyksenä vain osittain uuttunut juoma.
Kyllä. Pidempi uuttoaika tarkoittaa vahvempaa makua, ja uuttoon suositellaan vähintään 12 tunnin kestoa. Ole kuitenkin varovainen, sillä liiallinen hauduttaminen (yleensä yli 24 tuntia) voi antaa juomalle epämiellyttävän kitkerän maun.
Kokeile lisätä puolikas vaniljatanko cold brew kahvin joukkoon uuton ajaksi. Tämä antaa kahvillesi ihanan hienovaraista vaniljan makua, joka sopii todella hyvin kahvin kanssa.