Kun teet balah el sham -taikinaa, on erittäin tärkeää antaa taikinan jäähtyä ennen munien lisäämistä. Jos munat lisätään kuumaan taikinaan, ne alkavat hyytyä, ja lopputuloksena on jotain munakokkelia muistuttavaa. Odota, että taikina on noin 50 °C (sen pitäisi kestää 5-10 minuuttia, mutta voit mitata lämpötilan varmuuden vuoksi keittolämpömittarilla), ennen kuin lisäät ja sekoitat siihen yhden munan kerrallaan. Käytä noin 2 minuuttia jokaisen munan sekoittamiseen ja muista kaapia kulhon sivut ja pohja jokaisen lisätyn munan kohdalla.
Lue lisää useimmiten kysyttyjä kysymyksiä alta.
Vettä
|
2⅖ dl |
---|---|
2 dl | |
225 g | |
Vehnäjauhoja
|
240 g |
Suolaa
|
1 ripaus |
Vaniljauutetta
|
1 tl |
Leivinjauhetta
|
1 tl |
Pistaasipähkinöitä, murskattuina
|
100 g |
Kananmunia
|
4 |
Balah el sham on sekä lasten että aikuisten suosiossa, ja siitä saa herkullista sormiruokaa. Choux-taikina, jota kutsutaan joskus myös taateleiksi pitkänomaisen muotonsa vuoksi, tarjoaa ihanan ruokailukokemuksen, jossa on paljon erilaisia koostumuksia. Vaikka balah el sham on makea ruokalaji, jossa on voitaikinaa ja lämmintä, kukkaista vaniljaa, se ei ole liian makea jälkiruoka. Runsas, kermainen täyte ja rapeat, pähkinäiset pistaasipähkinät sopivat choux-taikinaan erinomaisesti ja muodostavat yhdessä monipuolisen leivonnaisen.
Jos etsit muita perinteisiä ja maukkaita jälkiruokia, kokeile esimerkiksi paistettua qatayef ja mafroukehia, joissa molemmissa on samoja ainesosia kuin balah el shamissa, mutta joissa on erilaisia leivonnaisia. Voit myös valita jogurttitiramisun ja kermaviilin kaltaisia ruokia ja mini-hedelmätorttuja, jos haluat jälkiruokia, joiden makuprofiili on täysin erilainen kuin balah el shamin.
Choux-taikinan maku on voitaikinamainen mutta neutraali, joten se sopii hyvin sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin. Sen hämmästyttävä kyky paisua kypsennettäessä tai paistettaessa antaa sille ihanan rakenteen, joka erottaa sen muista leivonnaisista. Kun sen ulkokuori muuttuu rapeaksi, sen sisus pysyy kevyenä ja ilmavana.
Kun ne paistetaan, kuten tässä balah el sham -reseptissä, rapean ulkopinnan ja pehmeän sisäpinnan välinen kontrasti korostuu entisestään. Juuri se tekee paisutetun balah el shamin syömisestä samettisen kerman ja rapeiden pähkinöiden kera niin ihanaa.
Hyvän leivonnaisen tekemisen lisäksi täydellisen balah el shamin valmistuksessa on kyse paistamisesta. Se antaa jälkiruoalle sen ainutlaatuisen kultaisen ulkonäön ja rapean rakenteen ulkoa ja pehmeän sisältä. Käytä tähtikärkistä pursotinpussia ja pursota balah el sham -taikina suoraan öljyyn. Toisin kuin vastaavien espanjalaisten churrojen valmistuksessa, öljyn ei pitäisi olla kovin kuumaa. Itse asiassa sinun pitäisi pystyä työntämään sormi mukavasti siihen!
Balah el shamin paistaminen lämpimässä öljyssä kuumasta öljystä poiketen on hieman aikaa vievämpää, mutta sen ansiosta taikina paisuu mukavasti ja saa pulleamman ulkonäön sekä kuohkean sisuksen. Vaihtoehtoisesti voit laittaa balah el sham -leivokset huoneenlämpöiseen öljyyn, nostaa lämpöä keskilämpötilaan, kypsentää niitä, kunnes ne alkavat kellua, kääntää niitä ja jatkaa kypsentämistä, kunnes ne ovat kullanruskeita.
Kun kypsennät balah el shamia, ne laajenevat melko paljon, joten älä laita liian monta kerralla kattilaan. Kypsennä niitä, kunnes niiden ulkopinta on syvän kullanruskea, jotta ne ovat rapeita.
Vaikka kermatäytteinen balah el sham on hyvää sellaisenaan, sen tarjoilu dippikastikkeen kera ei poista sen herkullisuutta. Ne maistuvat hyvältä useiden eri vaihtoehtojen, kuten runsaan suklaakastikkeen, voimakkaan makean taateli-karamellikastikkeen, herkän appelsiininkukkahillon tai yksinkertaisen hunajaisen labnehin kanssa.
Voit tietysti myös sekoittaa balah el sham -reseptiämme kokeilemalla muita täytteitä. Erilaiset pähkinät, kuten saksanpähkinät ja mantelit, ovat herkullisia vaihtoehtoja, jos haluat vaihtaa pistaasipähkinät. Sekoittamalla näitä perinteisiä vihreitä pähkinöitä kirpeisiin, kuivattuihin karpaloihin tai pakastekuivattuihin vadelmiin saat kuitenkin kauniin punaisen ja vihreän värisen balah el shamin. Se antaa herkkuihin myös hieman lisää rakennetta.
Kotitekoinen balah el sham maistuu herkulliselta myös tuoreiden hedelmien ja marjojen kanssa. Kokeile maukkaita vaihtoehtoja, kuten persikkaa, mangoa ja mansikoita, ja löydä oma suosikkitapasi perinteisen jälkiruoan tarjoiluun.