Äyriäispata

Äyriäispata

Maukas äyriäispata on merenherkkujen ystävien unelma. Kalan, simpukoiden ja katkarapujen yhdistelmä vie kielen menessään!

Tee näin:

Aluksi simpukat
  • Pese ja harjaa sinisimpukat huolellisesti. Poista ne simpukat, jotka eivät sulkeudu, kun kopautat niitä. Kiehauta viini ja suola suuressa kattilassa. Lisää simpukat ja keitä niitä kannen alla noin 3 minuuttia kunnes ne avautuvat. Heitä pois ne simpukat, jotka eivät avaudu. Nosta simpukat pois ja säästä liemi.
Seuraavaksi vihannekset
  • Irrota päällimmäiset lehdet fenkolista ja kuori juurekset. Leikkaa palasiksi. Kuori ja silppua sipuli. Ruskista fenkolia, juureksia ja sipulia voissa 2–3 minuuttia. Mausta cayennepippurilla.
Keitä ja lisää kerma
  • Lisää simpukoiden liemi, vesi ja fondi vihannesten joukkoon. Keitä kannen alla noin 10 minuuttia, lisää kuohukerma ja kiehauta.
Kalat pataan
  • Leikkaa kala palasiksi ja lisää pataan. Käännä levy nollalle ja aseta kansi päälle. Anna vetäytyä noin 5 minuuttia.
Lopuksi
  • Lisää simpukat ja katkaravut. Ripottele päälle persiljaa ja suolahiutaleita juuri ennen tarjoilua.
Valmis!

Ainekset

Sinisimpukoita
1 kg
Kuivaa valkoviini
4 dl
Suolaa
½ tl
Fenkoli
1
Juureksia (esim. porkkanoita, selleriä ja perunoita)
500 g
Salottisipuleita
3
Valkosipulinkynsiä
3
1 rkl
Cayennepippuri
Vettä
4 dl
Äyriäisfondia
2 rkl
2 dl
Valkoista kalafileetä (esim. seitiä)
200 g
Suuria kuorittuja katkarapuja
150 g
Hienonnettua lehtipersiljaa
1 dl
Sormisuola
Lisää herkullisia ideoita