Appelsiini-punajuurisalaatti

Appelsiini-punajuurisalaatti

45 minuuttia
Punajuurten syvä, maanläheinen makeus ja appelsiinin mehukas kirpeys kulkevat käsi kädessä ja tekevät tästä helposti valmistettavasta salaatista ainutlaatuisen makuelämyksen. Tämä salaatti sopii täydellisesti joulupöytään tai mihin tahansa talviseen ateriakokonaisuuteen.
https://www.arla.fi/reseptit/appelsiini-punajuurisalaatti/

Tee näin:

Appelsiini-punajuurisalaatti
  • Keitä punajuuret kuorineen vedessä pehmeiksi, koosta riippuen 20-40 minuuttia.
  • Huuhtele punajuuret kylmällä vedellä ja hankaa kuoret pois. Leikkaa lohkoiksi ja anna jäähtyä.
  • Kuori appelsiinit ja leikkaa ne kuorettomiksi siivuiksi tai paloiksi.
  • Sekoita punajuuri, appelsiini ja saksanpähkinät keskenään. Mausta suolalla, pippurilla ja mintulla.
  • Mausta smetana inkiväärillä ja suolalla saadaksesi aikaan salaatinkastikkeen.
  • Lorauta osa kastikkeesta salaatin päälle ja tarjoile loput salaatin ohessa.
Valmis!

Appelsiini-punajuurisalaatti Q&A

Miten punajuuret leikataan salaattia varten?
Kun punajuuret ovat kypsiä, anna niiden jäähtyä ennen käsittelyä. Punajuuren mehu on syvänpunaista ja värjää kaiken, mihin se koskettaa. Värin saa helpommin pois sormista, jos hieroo käsiin muutamaa tippaa öljyä ennen juuresten leikkaamista. Keitetyt punajuuret ovat pehmeitä ja helppoja leikata. Voit aluksi puolittaa ne ja leikata sitten vinosti, jotta saat kiiloja, jotka näyttävät kauniilta salaatissa. Jos punajuuresi ovat hyvin suuria, puolita kiilat ennen salaatin valmistamista.
Voiko punajuurta syödä raakana salaatissa?
Raaka punajuuri on syötävää mutta hyvin kovaa. Jos haluat raakaa punajuurta salaattiin, paras tapa on käyttää mandoliinia. Tämän työkalun avulla voit viipaloida punajuuret hyvin ohuiksi, mikä voi olla hyvin koristeellisen näköistä. Tai voit tehdä tulitikunohuita punajuuritikkuja. Varo joka tapauksessa, ettei punajuurimehua pääse vaatteisiin tai herkille pinnoille, sillä punaisia tahroja on vaikea poistaa.
Miten valmistan punajuuret?
Jos keität punajuuret, valmistelua ei tarvita juuri lainkaan. Leikkaa vain mahdolliset varret pois juuresta ennen kuin heität ne kattilaan. Keittämisen jälkeen on helppo hieroa kuoret pois ja pestä punajuuret kylmällä vedellä. Toinen tapa kypsentää punajuuret on käyttää uunia. Voit kuoria punajuuret ja leikata ne lohkoiksi, valella niitä öljyllä ja paistaa ne noin 200 °C:ssa, kunnes ne ovat pehmeitä.
Mikä maistuu hyvältä punajuuren kanssa?
Yksi parhaista punajuurten lisukkeista on juusto. Erityisesti vuohen- ja lampaanjuusto, kuten chèvre- tai fetajuusto. Juusto voi liittyä punajuurten joukkoon salaatissa, tai sitä voi paistaa juuresten kanssa viimeiset minuutit uunissa. Myös muut uunissa paistetut syysvihannekset, kuten juuriselleri ja palsternakka, sopivat hyvin punajuuren kanssa.
Mikä sopii hyvin punajuuren kanssa salaattiin?
Kun käytät kypsennettyä punajuurta salaatissa, klassinen yhdistelmä on vuohenjuusto, paahdetut saksanpähkinät ja hunaja. Meidän reseptissämme on appelsiiniviipaleita, jotka täydentävät hyvin punajuuren syvää ja maanläheistä makua. Jos haluat tehdä salaatin raa'asta punajuuresta, voit yhdistää sen chèvre-juuston ja ohuiksi viipaloidun omenan kanssa yhdessä kikherneiden ja sinappivinaigretten kanssa. Voit käyttää punajuurisalaatissa myös tuoreita yrttejä: klassinen yrttivalinta olisi persilja, mutta voit kokeilla myös vaikkapa kirveliä.

Ainekset

Appelsiini-punajuurisalaatti
Tuoreita punajuurta
750 g
Appelsiinia
2
Saksanpähkinöitä
30 g
Suolaa
½ tl
Mustapippuria
1 ripaus
Tuoretta minttua
1 rkl
Kastike
1 prk
Piparkakkumaustetta
1 tl
Suolaa
1 ripaus
Lisää herkullisia ideoita
Rosollin kastike
10 minuuttia
Rosollin kastike
(1)

Appelsiini-punajuurisalaatti - ehdoton skandinaavinen jouluresepti

Punajuurisalaatti on värikäs lisuke, joka muuttuu helposti pääruuaksi, kun siihen lisätään viljaa, kuten kvinoaa. Makean ja maanläheisen makunsa ansiosta punajuuret ovat herkku, joka kuuluu syksyyn ja talveen erityisesti pohjoisella pallonpuoliskolla. Perinteisestä skandinaavisesta joulupöydästä löytyykin tavallisesti jonkinlainen versio punajuurisalaatista.

Miten punajuurisalaattia säilytetään?

Punajuurisalaatti säilyy jääkaapissa jopa viisi päivää. Muista kuitenkin peittää salaatti hyvin kelmulla tai ilmatiiviillä kannella, jotta ei-toivotut aromit pysyvät poissa salaatista.