Waldorfin salaatti

Waldorfin salaatti

20 minuuttia
Waldorfin salaatti syntyi New Yorkin Waldorf-hotellin ravintolassa. Waldorfin salaattiin kuuluu yleensä ainakin tuoreita omenoita, selleriä ja saksanpähkinöitä.
https://www.arla.fi/reseptit/waldorfin-salaatti/

Tee näin:

Waldorfin salaatti
  • Huuhtele ja viipaloi varsisellerin varret ohuiksi viipaleiksi.
  • Kuori omenat, poista siemenkota ja kuutioi.
  • Huuhtele ja halkaise viinirypäleet.
  • Hienonna saksanpähkinät ja valuta ananaspalat.
  • Pane ainekset kulhoon.
  • Sekoita kastikkeen ainekset keskenään.
  • Kaada kastike salaattiainesten joukkoon ja sekoita.
  • Huuhtele salaatinlehdet ja levitä ne vadille. Levitä päälle salaattiseos.
  • Anna maustua viileässä hetki ennen tarjoamista.
Valmis!
Vinkki

Leikattujen omenoiden peittäminen joko happamalla nesteellä, kuten sitruunamehulla, tai hapankermalla, majoneesilla tai kermavaahdolla estää hapettumisprosessin, joka muuttaa omenat ruskeiksi ja pehmeiksi. Siksi vihreiden omenakuutioiden lisääminen kastikkeeseen ja sen varmistaminen, että ne peittävät koko pinnan, on erittäin tärkeä vaihe tämän suositun lisukkeen valmistuksessa. On tärkeää sekoittaa omenat ja kastike varovasti, jotta Granny Smith -omenat eivät kolhiintuisi, sillä se voi myös pehmentää niitä ja tehdä niistä vähemmän rapeita. Joustava kumilasta tai niin sanottu "spoontula", kaareva lusikkamainen lastauslasta, tekee tästä taittamisesta uskomattoman helppoa.

Waldorfin salaatti Q&A

Waldorfin salaatti sopii erilaisten aterioiden kaveriksi tai sellaisenaan lounaaksi! Lue lisää alta.

Mitä on Waldorfin salaatti?
Waldorfin salaatti on eräänlainen hedelmäsalaatti, joka keksittiin 1890-luvulla. Se on saanut nimensä New Yorkissa sijaitsevan Waldorf-Astoria-hotellin mukaan, jossa alkuperäinen Waldorf-salaatin resepti kehitettiin. Herkullinen ruokalaji valmistetaan Granny Smith -omenoista, viinirypäleistä, selleristä ja saksanpähkinöistä ja sekoitetaan kermaiseen kastikkeeseen. Yksinkertaiset Waldorf-salaatin kastikereseptit eroavat toisistaan, ja salaattiin voidaan sellaisenaan käyttää joko smetanaa, kaksinkertaista kermaa, jogurttia, majoneesia tai näiden yhdistelmää.
Miten Waldorfin salaattia tehdään?
Klassisen Waldorfin salaatin valmistaminen kevyeksi ateriaksi tai lisäkkeeksi vie hyvin vähän aikaa. Aloita valmistamalla kastike, jotta voit peittää sillä vihreät Granny Smith -omenat, kun leikkaat ne kuutioiksi. Sekoita varovasti joukkoon sellerin palat, puolitetut viinirypäleet ja karkeasti pilkotut saksanpähkinät. Anna kastikkeen jäähtyä jääkaapissa noin 30 minuuttia ennen koristelua, jotta se olisi pöytävalmis.
Mitä kaikkea Waldorfin salaatin kanssa voi tarjoilla?
Monet pääruoat sopivat hyvin yhteen tämän rapean ja kermaisen lisukkeen kanssa. Piditpä sitten siipikarjasta, naudan-, sian- tai karitsanlihasta, voit tarjoilla haluamasi lihatyypin herkullisen salaatin kanssa. Kevyt salaatti sopii yhtä hyvin vähärasvaisempien lihalajien, kuten kanan ja kalkkunan, kuin runsaampien lajien, kuten ankan tai dekadentin pihvin kanssa. Voit tehdä myös kanaa sisältävän Waldorf-salaatin lisäämällä salaattiin kananrintapaloja, jolloin siitä tulee oma pääruokansa.
Voiko Waldorfin salaatin valmistella etukäteen?
Kun raaka-aineita on niin paljon, saatat ihmetellä, kuinka kauan Waldorf-salaatti säilyy jääkaapissa? Jos sitä säilytetään ilmatiiviissä astiassa, sen pitäisi säilyä jopa 2-3 päivää. Varmista, että vihreät omenat ovat kokonaan kastikkeen peitossa, jotta ne eivät ruskistu, jos päätät valmistaa ruokalajin etukäteen. Salaatin pakastaminen ei ole suositeltavaa, sillä tuoreiden hedelmien rakenne muuttuu mössöksi.
Mikä on paras omena Waldorfin salaattiin?
On parasta käyttää hapokasta ja kiinteää omenaa, kuten klassista vihreää Granny Smith -omenaa. Koska omenakuutioiden kirpeyden pitäisi täydentää viinirypäleiden makeutta ja kermaista kastiketta, kirpeämmät lajikkeet toimivat paremmin. Kirpeät vihreät omenat ovat yleensä myös rapeampia, ja juuri tämä rakenne, jonka ne tuovat ruokaan, tekee siitä niin hienon.

Ainekset

Waldorfin salaatti
Varsiselleri
3
Omenoita
2
Viinirypäleitä
150 g
Ananaspalaa
1 tlk
Kuorittuja saksanpähkinöitä
70 g
Lehtisalaattia
100 g
Kastike
200 g
Dijon sinappia
1 rkl
Ananasmehua ananaspalojen tölkistä
2 rkl
Sitruunamehua
1 tl
Suolaa
Mustapippuria
Lisää herkullisia ideoita
Helppo Waldorfinsalaatti
40 minuuttia
Helppo Waldorfinsalaatti
(4)

Waldorfin salaatissa maistuu omena ja viinirypäleet

Waldorfin salaattireseptimme avulla voit valmistaa koristeellisen lisukkeen, jossa on runsaasti vihreän eri vivahteita. Klassisessa reseptissämme tuoreet Granny Smith -omenat, vihreät viinirypäleet ja selleri muodostavat tämän herkullisen salaattisekoituksen, jossa on runsaasti puraisua.

Niiden tarjoamat makeat ja kirpeät maut yhdistyvät samettiseen smetanakastikkeeseen, joka peittää pureskeltavat hedelmät ja vihannekset ja auttaa niitä pysymään tuoreina. Sellerinlehdillä koristeltuna tämä virkistävä ruokalaji näyttää varmasti kauniilta monenlaisten pääruokien seurana.

Tarjoile Waldorfin salaatti helpon kastikkeen kanssa ja ripottele päälle saksanpähkinöitä

Kun salaattiin on lisätty saksanpähkinän paloja, joita käytetään myös koristeena, tässä klassisessa lisukkeessa on runsaasti rapeutta omenoiden ja sellerin rapeuden lisäksi. Waldorf-salaatti smetanakastikkeella on myös ihanan kermainen, vaikka viinirypäleet pehmentävätkin hieman sen rakennetta.

Riippuen siitä, haluatko Waldorfin salaatin kastikkeen olevan virkistävä ja kermainen vai enemmän sen luonnollista täyteläisyyttä, voit valita joko 18 % tai 38 % smetanaa. Voit myös käyttää näiden kahden sekoitusta, jolloin saat molemmista maailmoista parhaan mahdollisen tämän maukkaan, hieman makean kastikkeen.

Klassinen salaatti, jossa on rapeaa tekstuuria

Perinteinen Waldorfin salaatti, jossa on viinirypäleitä, selleriä, omenoita ja saksanpähkinöitä, on herkullisen rapea. Vaikka kaikki Waldorfin salaatin ainesosat ovat rakenteeltaan rapeita, ne ovat kuitenkin tarpeeksi erilaisia, jotta salaatin syöminen ei ole suinkaan yksioikoinen kokemus. Pureskeltavista, hieman pehmeistä viinirypäleistä ja rapeista Granny Smith -omenoista aina lehtisellerin viipaleisiin, jokainen suupala on täynnä raikkaita makuja ja erilaisia vastustamattomia koostumuksia.

Jos mietit, mitä tarjoilla Waldorfin salaatin kanssa, jos päätät tarjoilla sitä pikemminkin lisäkkeenä kuin kevyen aterian tai alkuruoan kanssa, voit valita laajasta reseptikokoelmastamme suosikkeja, kuten uunissa paistettua kanaa sitruunan, valkosipulin ja rosmariinin kera, porsaan sisäfileetä pekonin ja timjamin kera tai dekadenttia chateaubriand-paistia, riippuen siitä, minkälaista lihaa haluat. Jos mietit, mitä tarjoilla Waldorfin salaatin kanssa, jos päätät tarjoilla sitä pikemminkin lisäkkeenä kuin kevyen aterian tai alkuruoan kanssa, voit valita laajasta reseptikokoelmastamme suosikkeja, kuten uunissa paistettua kanaa sitruunan, valkosipulin ja rosmariinin kera, porsaan sisäfileetä pekonin ja timjamin kera tai dekadenttia chateaubriand-paistia, riippuen siitä, minkälaista lihaa haluat.

Waldorfin salaatti kanalla

Kokeile ruokaa lisäämällä salaattiin perinteisten ainesosien lisäksi lihaa. Miedonmakuinen kananrinta sopii hyvin salaatin raikkaaseen ja raikkaaseen hedelmä- ja vihannesvalikoimaan.

Leikkaa kananrinta joko suupaloiksi tai silppua liha kahdella haarukalla kuten sianliha, jotta kananliha taittuu helpommin lautaselle. Kanan Waldorf-salaatti on vastustamaton, sillä siinä yhdistyvät perheen suosikkilihalaji ja kermainen, rapea ja maukas salaatti.

Jos haluat kokeilla lisää tämän klassisen ruokalajin tai kanavaihtoehdon aineksia, voit kokeilla muitakin vaihtoehtoja. Voit esimerkiksi käyttää pekaanipähkinöitä saksanpähkinöiden sijasta ja tehdä salaatista värikkäämmän ja vähemmän yksivärisen käyttämällä sinisiä viinirypäleitä ja kokeile punaisia omenoita, kuten Pink Lady -omenoita, jotka tuovat ruokaan silti hieman hapokkuutta.