Voitaikina

Voitaikina

1 tunti
Voitaikinan tekeminen alusta lähtien itse on helpompaa kuin luulet. Varmista vain, että voi on jääkaappikylmää, niin lopputulos on onnistunut.
https://www.arla.fi/reseptit/voitaikina/

Tee näin:

Voitaikina
  • Kaikkien ainesosien on oltava kylmiä. Sekoita jauhot, vesi ja puolet voista taikinaksi.
  • Anna taikinan levätä jääkaapissa 30 minuuttia.
  • Kauli taikina noin 35x35 cm:n kokoiseksi neliöksi.
  • Raasta tai viipaloi loput voista ja aseta se puolelle taikinaruudusta. Taita toinen taikinapuolikas voin päälle.
  • Kauli tai painele taikina noin 40x20 cm:n kokoiseksi neliöksi. Varmista, ettei voita pursua ulos.
  • Taita taikina kolmeen osaan yhteen suuntaan ja kahteen osaan toiseen suuntaan kuvan mukaisesti. Anna levätä jääkaapissa noin 15 minuuttia.
  • Toista rullaaminen ja taittaminen vielä kaksi tai kolme kertaa.
  • Kauli taikina ohueksi levyksi, noin 30x60 cm.
  • Taikina voidaan leikata paloiksi ja pakastaa: aseta levyt tarjottimille ja pakasta niitä noin 30 minuuttia.
  • Pinoa ne sitten päällekkäin niin, että jokaisen kerroksen välissä on voipaperia tai muovikelmua, ja säilytä tiiviisti suljetussa muovipussissa tai purkissa.
Valmis!

Voitaikina Q&A

Pitäisikö voin olla kylmää voitaikinaa tehtäessä?
Kylmä voi on salaisuus voitaikinan lehtevyyden saavuttamiseksi: kylmyys estää voita imeytymästä taikinaan leivontaprosessin aikana. Sen sijaan se luo pieniä ilmataskuja, jotka paisuttavat leivonnaiset kuohkeiksi kerroksiksi.
Miten varmistan, että lehtitaikina ei vetty?
Käyttäessäsi voitaikinaa vaikkapa piirakan valmistamisessa, anna pohjalle etumatkaa esipaistamalla taikinaa 220 °C:ssa noin 8-10 minuuttia ja sitten peittämättä, kunnes se on kullanruskeaa (noin 5-10 minuuttia). Anna pohjan jäähtyä ennen täytteen lisäämistä, niin piirakasta tulee yhtä rapea sekä pohjasta että päältä.
Miten teet voitaikinasta rapeaa?
Rapeaksi paistuvan voitaikinan salaisuus on varmistaa, että uuni on esilämmitetty oikeaan lämpötilaan. Jos teet makeita leivonnaisia, ripottele päälle ohut kerros sokeria, jotta leivonnaiset olisivat vielä rapeampia ennen paistamista.
Miten saat voitaikinan kohoamaan korkeammaksi?
Kaikki on kiinni taikinan työstämisestä sekä voin kylmyydestä. Mitä enemmän kerroksia luot rullaus- ja taittovaiheessa, sitä korkeammaksi taikina paisuu. Varmista myös, että voi on mahdollisimman kylmää, ja pidä taikina jäähdytettynä, kun työstät voita. Näin syntyy "voitaskuja", joita tarvitset kerrosten kohoamiseen ja lehtevyyden syntymiseen.

Ainekset

Voitaikina
250 g
Vehnäjauhoja
4 dl
Vettä
1 dl

Lehtevä, kerroksellinen ja voinen taikina

Jotkut asiat elämässä vain maistuvat paremmilta, kun ne tulevat omasta keittiöstä, ja voitaikina on yksi niistä. Voitaikinan valmistaminen itse on vaivan arvoinen asia, ja sinut palkitaan erityisen kuohkealla, voisella taikinalla, joka sopii melkein mihin tahansa leivontaan.

Voitaikina toimii myös piirakkapohjana

Piirakassa pohja on yhtä tärkeä kuin täyte, eikä tämän reseptin kanssa voi mennä pieleen. Voitaikina antaa tyydyttävän lehtevän ja voisen kontrastin mille tahansa piirakkatäytteelle, joten se on mainio ainesosa kaikkien aikojen parhaisiin piirakoihin.

Vinkkejä voitaikinan onnistumiseen

Viisi tärkeintä vinkkiä ovat: älä koskaan kiirehdi kaulimisen ja taittamisen kanssa, käytä aina kylmää voita, varmista, että taikina pysyy kylmänä koko valmistusprosessin ajan, käsittele taikinaa mahdollisimman vähän ja esilämmitä uuni oikeaan lämpötilaan ennen paistamista.

Erilaiset voitaikinaan sopivat täytteet

Makea tai suolainen, piirakka tai tasku, pohja tai päällinen, tämän taikinan lehtevtts ja herkullinen maku tekevät siitä ihanan monipuolisen. Nopeasti ja näyttävästi toteutettuja suolaisia herkkuja ovat esimerkiksi kinkku-juustopasteijat sekä pinaatti-feta-kolmiot. Jälkiruoaksi voit leipoa voitaikinasta neliöitä ja täyttää ne millä tahansa hillosta kermavaahtoon ja tuoreisiin marjoihin.

Voitaikinan säilytys ja pakastaminen

Tämän reseptin kauneus on siinä, että sillä valmistettu voitaikina säilyy todella hyvin pakastimessa, joten ylimääräinen vaivannäkö todella kannattaa. Leikkaa kaulittu voitaikina levyiksi (käytä terävintä veistäsi, jotta kauniit kerrokset säilyvät), esipakasta yksitellen 30 minuutin ajan ja pinoa sitten erotellen ne leivinpaperikerroksella. Laita lopuksi voitaikinan palat tiiviisti suljettuun muovipussiin ja pakasta jopa kuuden kuukauden ajan.