
Voitaikina

Tee näin:
Voitaikina
Voitaikina Q&A
Kylmä voi on salaisuus voitaikinan lehtevyyden saavuttamiseksi: kylmyys estää voita imeytymästä taikinaan leivontaprosessin aikana. Sen sijaan se luo pieniä ilmataskuja, jotka paisuttavat leivonnaiset kuohkeiksi kerroksiksi.
Käyttäessäsi voitaikinaa vaikkapa piirakan valmistamisessa, anna pohjalle etumatkaa esipaistamalla taikinaa 220 °C:ssa noin 8-10 minuuttia ja sitten peittämättä, kunnes se on kullanruskeaa (noin 5-10 minuuttia). Anna pohjan jäähtyä ennen täytteen lisäämistä, niin piirakasta tulee yhtä rapea sekä pohjasta että päältä.
Rapeaksi paistuvan voitaikinan salaisuus on varmistaa, että uuni on esilämmitetty oikeaan lämpötilaan. Jos teet makeita leivonnaisia, ripottele päälle ohut kerros sokeria, jotta leivonnaiset olisivat vielä rapeampia ennen paistamista.
Kaikki on kiinni taikinan työstämisestä sekä voin kylmyydestä. Mitä enemmän kerroksia luot rullaus- ja taittovaiheessa, sitä korkeammaksi taikina paisuu. Varmista myös, että voi on mahdollisimman kylmää, ja pidä taikina jäähdytettynä, kun työstät voita. Näin syntyy "voitaskuja", joita tarvitset kerrosten kohoamiseen ja lehtevyyden syntymiseen.
Lehtevä, kerroksellinen ja voinen taikina
Jotkut asiat elämässä vain maistuvat paremmilta, kun ne tulevat omasta keittiöstä, ja voitaikina on yksi niistä. Voitaikinan valmistaminen itse on vaivan arvoinen asia, ja sinut palkitaan erityisen kuohkealla, voisella taikinalla, joka sopii melkein mihin tahansa leivontaan.
Voitaikina toimii myös piirakkapohjana
Piirakassa pohja on yhtä tärkeä kuin täyte, eikä tämän reseptin kanssa voi mennä pieleen. Voitaikina antaa tyydyttävän lehtevän ja voisen kontrastin mille tahansa piirakkatäytteelle, joten se on mainio ainesosa kaikkien aikojen parhaisiin piirakoihin.
Vinkkejä voitaikinan onnistumiseen
Viisi tärkeintä vinkkiä ovat: älä koskaan kiirehdi kaulimisen ja taittamisen kanssa, käytä aina kylmää voita, varmista, että taikina pysyy kylmänä koko valmistusprosessin ajan, käsittele taikinaa mahdollisimman vähän ja esilämmitä uuni oikeaan lämpötilaan ennen paistamista.
Erilaiset voitaikinaan sopivat täytteet
Makea tai suolainen, piirakka tai tasku, pohja tai päällinen, tämän taikinan lehtevtts ja herkullinen maku tekevät siitä ihanan monipuolisen. Nopeasti ja näyttävästi toteutettuja suolaisia herkkuja ovat esimerkiksi kinkku-juustopasteijat sekä pinaatti-feta-kolmiot. Jälkiruoaksi voit leipoa voitaikinasta neliöitä ja täyttää ne millä tahansa hillosta kermavaahtoon ja tuoreisiin marjoihin.
Voitaikinan säilytys ja pakastaminen
Tämän reseptin kauneus on siinä, että sillä valmistettu voitaikina säilyy todella hyvin pakastimessa, joten ylimääräinen vaivannäkö todella kannattaa. Leikkaa kaulittu voitaikina levyiksi (käytä terävintä veistäsi, jotta kauniit kerrokset säilyvät), esipakasta yksitellen 30 minuutin ajan ja pinoa sitten erotellen ne leivinpaperikerroksella. Laita lopuksi voitaikinan palat tiiviisti suljettuun muovipussiin ja pakasta jopa kuuden kuukauden ajan.