Vertical cake eli vertikaalikakku

Vertical cake eli vertikaalikakku

60+ min
Vertical cake ihastuttaa niin juhlissa kuin arjessa. Kakussa pohjakerrokset ovat normaalista poiketen pystyssä. Näyttävyydestä huolimatta se ei ole vaikea valmistaa
https://www.arla.fi/reseptit/vertical-cake-eli-vertikaalikakku/

Tee näin:

Valmista pohja
  • Lämmitä uuni 175C -asteeseen.
  • Yhdistä munat ja sokeri kulhossa.
  • Laita kuiva-aineet erilliseen kulhoon, lisää joukkoon leivinjauhe ja sekoita kuiva-aineet keskenään.
  • Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää vaahdon joukkoon vähän kerrallaan kuiva-aineseos välttäen kovaa vatkaamista.
  • Ota esiin kaksi uunipeltiä. Laita pelleille leivinpaperit ja voitele ne kevyesti sulatetulla voilla niin, ettei kakkupohja tartu leivinpapereihin kiinni.
  • Kaada puolet kakkupohjan seoksesta tasaisesti pellille ja paista uunissa n. 13–15 minuuttia. Paista toinen kakkupohja samaa ohjetta noudattaen.
  • Kun kakkupohjat ovat valmiita, anna niiden levätä hetki.
  • Ota esiin leivontaliina ja ripottele sen päälle tomusokeria. Kumoa kakkulevy leivontaliinan päälle ja ripottele tomusokeria myös kakun toiselle puolelle.
  • Rullaa kakkulevy leivontaliinan sisällä rullaksi ja anna sen jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Valmista täyte
  • Kakkupohjien vetäytyessä tehdään täyte. Lisää kulhoon voi, appelsiini ja vanilja sekä viimeisenä tomusokeri pikkuhiljaa sekoittaen. Täytteen voi halutessaan maustaa muullakin kuin appelsiinilla.
  • Sekoittaminen onnistuu parhaiten monitoimikoneella tai käsivatkaimella.
  • Jos seos vaikuttaa liian jäykältä, koostumusta voi säädellä tomusokerin määrällä tai lisäämällä tilkan maitoa seoksen joukkoon.
Kasaa kakku
  • Avaa kakkukääröt ja poista taikinalevyt leivinpaperin välistä.
  • Leikkaa kakut puoliksi leveyssuunnassa, niin että saat aikaiseksi pitkiä kakkupohjasiivuja.
  • Levitä täytettä tasaisesti jokaiselle neljälle suikaleelle ja tasoita täyte saman paksuiseksi.
  • Aloita kakun rullaaminen yhdestä kakkusiivusta, ja jatka rullaamista valmiin rullan perään seuraavalla kakkupohjasiivulla. Tarkista, että siivut ovat samoin päin: leikkaussivun tulee olla kaikilla kakkusiivuilla samalla puolella. Käytännössä tämä on kuin rullaisi kääretorttua useasta isommasta kakkusuikaleesta. Jatka kakun rullaamista, kunnes kaikki neljä suikaletta on rullattu yhdeksi kokonaisuudeksi.
  • Tämän jälkeen käännä vertical cake eli vertikaalikakku pystyyn niin että tasaisempi leikkaussivu on ylöspäin.
Koristele kakku
  • Valmista kuorrute samaan tapaan kuin täyte. Lisää kulhoon voi sekä vanilja ja sekoita pikkuhiljaa seoksen joukkoon tomusokeria. Halutessasi voit maustaa kuorrutteen esimerkiksi sitruunamehulla. Sekoittaminen onnistuu parhaiten monitoimikoneella tai käsivatkaimella.
  • Jos seos vaikuttaa liian jäykältä, koostumusta voi säädellä tomusokerin määrällä tai lisäämällä tilkan maitoa seoksen joukkoon.
  • Koristele kakun sivut ja päällinen haluamallasi tavalla.
  • Koristeeksi sopivat tuoreet, näyttävät hedelmät kuten puolitetut viikunat, kokonaiset karhunvatukat, ananaskirsikat kokonaisina tai viipaloidut persimonit. Voit myös käyttää koristeluun myrkyttömiä leikkokukkia ja viheroksia kuten pistaasipuunoksia tai eukalyptus-oksia.
Valmis!

Ainekset

Pohja
Kananmunia
10
Sokeria
5 dl
Leivontaan tarkoitettua kaakaojauhetta
1 dl
Vehnäjauhoja
4 dl
Leivinjauhetta
2 tl
Täyte
300 g
Tomusokeri
n. 7 dl
Vaniljauutetta
2 tl
Appelsiinimarmeladia tai hilloa
6 rkl
(tilkka maitoa )
Kuorrute
225 g
Tomusokeri
n. 6 dl
Vaniljauutetta
1 tl
Sitruuna
(tilkka maitoa )
Lisää herkullisia ideoita