Simnel-kakku

Simnel-kakku

Herkuttele pääsiäisenä simnel-kakulla. Tämä herkullinen kakku tuo makua pääsiäisen jälkiruokapöytään.
https://www.arla.fi/reseptit/simnel-kakku/

Tee näin:

Simnel-kakku
 • Kuumenna uuni 150°C.
 • Vatkaa voi, sokeri, jauhot, munat, kaneli, suola ja appelsiinin raastettu kuori.
 • Yhdistä varovasti rusinat/karpalot ja appelsiininkuori.
 • Kauli mantelimassa kahden leivinpaperin välissä.
 • Leikkaa tai ota muotilla 18 cm halkaisijaltaan oleva ympyrä.
 • Voitele korkeareunainen irtopohjavuoka (18 cm halkaisijaltaan) ja kaada puolet taikinasta vuokaan.
 • Aseta mantelimassaympyrä taikinan päälle ja kaada loput taikinasta sen päälle.
 • Paista kakkua noin 2 tuntia, kunnes kakku on kullanruskea ja kypsä.
 • Tarkista kypsyys tikulla.
 • Anna kakun jäähtyä kokonaan ja poista se sitten vuoasta.
Koristeluun
 • Levitä ohut kerros aprikoosihilloa kakun päälle.
 • Kauli mantelimassa kahden leivinpaperin välissä ja leikkaa ympyrä (18 cm halkaisijaltaan).
 • Aseta mantelimassakansi aprikoosihillon päälle.
 • Aseta kakku tarjoilulautaselle ja asettele pääsiäismunat mantelimassakannen reunalle.
 • Paina munat varovasti mantelimassakanteen kiinni.
Valmis!
Vinkki

Tämän tyyppinen kakku vaatii pitkän, hitaan paiston. Jotta pinta ei pääse liikaa ruskistumaan, saatat joutua peittämään sen löyhästi foliolla paistamisen puolivälissä. Tiiviin rakenteensa vuoksi käytä tikkuja tai kakkutesteriä tarkistaaksesi kypsyyden. Jos se tulee ulos puhtaana, kakku on täysin paistunut. Simnel-kakku on erinomainen valinta valmistettavaksi etukäteen, koska sen maut syvenevät ja kypsyvät ajan myötä. Voit tehdä sen 2-4 viikkoa ennen pääsiäistä, jotta se kehittää makujaan ja rakennettaan, mikä myös antaa sinulle mahdollisuuden jakaa pääsiäisvalmistelusi. Jos olet aikapulassa, kakun valmistaminen jopa viikkoa ennen hyödyttää silti sen yleistä makua ja rakennetta. Kuitenkin, sinun tulisi lisätä tuoreet koristeet juuri ennen tarjoilua.

Simnel-kakku Q&A

Simnel-kakku maistuu koko perheelle pääsiäisenä. Lue lisää alta!

Mikä on simnel-kakku?
Simnel-kakku on perinteinen kakku Isosta-Britanniasta ja Irlannista, joka tunnetaan kuivattujen hedelmiensä ja mantelimassakerrosten sekoituksesta sisällä ja päällä. Se koristellaan 11 mantelimassapallolla, jotka edustavat apostoleja lukuun ottamatta Juudasta. Vaikka se alun perin tehtiin paaston keskisunnuntaille, tänään se on tiiviisti yhdistetty laajemmin pääsiäisperinteisiin. Se on herkullisen makea ja mausteinen kuivatuista hedelmistä, mantelimassasta, lämpimistä mausteista ja sitrushedelmän kuorista.
Kuinka kauan simnel-kakku säilyy?
Simnel-kakku voi säilyä jopa kaksi viikkoa oikein säilytettynä ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä. Säilytä se viileässä, kuivassa paikassa. Makuja ja rakennetta parantaaksesi harkitse kakun valmistamista 2-4 viikkoa etukäteen, antaen mausteiden ja hedelmien sulautua. Lisää mantelimassa ja koristeet muutama päivä ennen tarjoilua tuoreuden ylläpitämiseksi.
Voiko simnel-kakkua pakastaa?
Kyllä, simnel-kakun voi pakastaa. Kääri se tiiviisti tuorekelmuun ja folioon ja pakasta jopa kolmeksi kuukaudeksi. Sulata huoneenlämmössä useita tunteja tai yön yli ennen tarjoilua. On parasta pakastaa kakku ilman mantelimassakantta ja palloja ja lisätä nämä ja muut koristeet sulatuksen jälkeen.
Miten simnel-kakku koristellaan?
Paistamisen ja jäähtymisen jälkeen sivele kakun päälle aprikoosihilloa ja peitä kaulitulla mantelimassakerroksella. Aseta päälle 11 tai 12 pääsiäismunaa tai mantelimassapalloa. Voit paahtaa mantelimassaa keittiöpoltinta käyttäen antaaksesi sille kullanruskean ulkonäön. Voit myös koristella syötävillä kukilla tai tomusokerilla.
Milloin simnel-kakkua syödään?
Simnel-kakkua perinteisesti syödään pääsiäisen ympärillä olevina päivinä. Se alun perin tehtiin paaston keskisunnuntaille, joka on puolivälissä paastoa, mutta se on tullut enemmän erityisesti yhdistetty itse pääsiäissunnuntaihin ja sitä ympäröiviin juhliin.

Ainekset

Simnel-kakku
180 g
Sokeria
180 g
Kananmunia
3
Kanelia
1 tl
Suolaa
½ tl
Appelsiini
1
Rusinoita
175 g
Appelsiinia lohkoja
100 g
Mantelimassaa
150 g
Koristeluun
Aprikoosimarmeladia
1 dl
Mantelimassaa
150 g
Suklaamunia
11
Lisää herkullisia ideoita

Juhlista pääsiäistä perinteisellä simnel-kakulla

Pääsiäinen on perinteiden aikaa, joten miksi et panostaisi kunnolla? Tämä simnel-kakku juontaa juurensa kauas menneisyyteen ja on pääsiäisen ydin perinteisine koristeineen ja raikkaine, hedelmäisine kevätmakuineen. Valmista tämä pääsiäisjuhliisi ja tee vaikutus vieraisiisi kostean ja maukkaan kakun kanssa, jolla on syvät juuret pääsiäisen historiassa. Ylhäältä alas, se on täynnä makuja makeasta, pähkinäisestä mantelimassasta, kirpeän makeasta aprikoosihillosta ja erilaisista kuivatuista, tuoreista ja kandisoiduista hedelmistä ja marjoista.

Mehukas pääsiäiskakku appelsiinin maulla

Pääsiäisen simnel-kakku erottuu eloisalla appelsiinin maullaan, joka tulee hienoksi raastetusta kuoresta ja kandisoidusta kuoresta. Ne antavat kakulle raikkaan sitruksen aromin ja maun. Rusinat ja/tai karpalot täydentävät appelsiinin sävyjä, lisäten makeuden ja kirpeyden purkauksia, jotka parantavat kakun kosteutta ja monimutkaisuutta. Tämä luo rikkaan, hedelmäisen profiilin, tehden jokaisesta palasta vastustamattoman mehukkaan ja täynnä hienovaraista, mutta selkeää appelsiinin olemusta.

Kerros mantelimassaa keskellä

Kerros mantelimassaa on leivottu hedelmäisen taikinan sekaan. Se rikastuttaa kakkua kostealla, mantelinmakuisella makeudella, joka tunkeutuu jokaiseen palaseen, parantaen koko makuprofiilin rikkaalla, pähkinäisellä olemuksellaan. Mantelimassakerros tuo pehmeän, hieman sitkeän kontrastin tiiviiseen, hedelmäiseen kakkuun. Kerros sulautuu muiden ainesosien kanssa paistettaessa, varmistaen, että mantelin maku hienovaraisesti imeytyy kakkuun, tasapainottaen hedelmien makeutta ja mausteiden syvyyttä.

Viimeistelty aprikoosihillolla ja mantelimassakannella

Kakku saa viimeistelyn makean ja hedelmäisen kosketuksen täydentämään kuivattuja hedelmiä ja uunissa paistettua mantelimassakerrosta. Hillo korostaa kakun kosteutta ja tuo hienovaraista, hedelmäistä makeutta tasapainottamaan mantelimassan rikkautta ja tiiviin, mausteisen hedelmäkakun alla olevaa makua. Mantelimassakansi tuo rikkaan mantelimakeuden ja ylellisen tekstuuran, tasapainottaen mausteisen hedelmäkakun monimutkaisia makuja ja aprikoosihillon kirpeyttä. Ja tietenkin se luo kerroksen, jolle klassiset pääsiäismunat tai mantelimassapallot asetetaan.

Symbolinen koristelu – simnel-kakun historia

Simnel-kakku on perinteinen hedelmäkakku, jota yleensä syödään pääsiäisenä Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Irlannissa. Simnel-kakun pitkä historia ulottuu keskiajalle, ja se tunnetaan kerroksistaan mantelimassaa ja mantelimassapalloista päällä. Perinteisesti palloja on 11, jotka edustavat apostoleja lukuun ottamatta Juudasta, koska hän petti Jeesuksen. Joissakin versioissa on 12. pallo edustamaan Jeesus Kristusta, riippuen kulttuurisesta tai perheen perinteestä.

Tämän reseptin 11 pääsiäismunaa ovat hedelmäkakun viimeinen silaus. Ne ovat kakun symboliikan keskeinen osa ja myös osa sen ulkonäköä. Voit käyttää suklaapääsiäismunia tai muotoilla pallot mantelimassasta, riippuen omista mieltymyksistäsi.

Muokkaa kakkua makusi mukaan

Rikkaamman maun saamiseksi harkitse kuivattujen hedelmien liottamista appelsiinimehussa tai lorauksessa brandyä yön yli. Tämä turvottaa hedelmiä ja lisää kosteutta kakkuun. Jos haluat koristeellisen, paahdetun pinnan mantelimassaan, käytä keittiöpoltinta mantelimassan kevyesti ruskistamiseksi. Tarkkaile läheltä, jotta se ruskistuu tasaisesti palamatta. Kevyt paahtaminen korostaa pähkinäistä mantelin makua, lisäten syvyyttä ja karamellisoinnin vihjettä.

Perinteinen resepti vaatii kanelia, mutta voit kokeilla muita mausteita, kuten muskottipähkinää, sekamaustetta tai maustepippuria, lisätäksesi syvyyttä ja lämpöä makuprofiiliin.

Jos haluat kokeilla muita pääsiäiskakkureseptejä, katso tämä resepti pääsiäispupukakulle tai tämä resepti sveitsiläiselle porkkanakakulle, joka tunnetaan myös nimellä Rüblitorte.