Rapukeitto
Tee näin:
Rapukeitto
Leipäkrutongit
Rapukeitto Q&A
Lue lisää useimmiten kysyttyjä kysymyksiä alta
Ainekset
Rapukeitto
Suurta tomaatti (noin 125 g)
|
2 |
---|---|
25 g | |
Sipulia, hienonnettu (noin 150 g)
|
2 |
Valkosipulinkynttä, hienonnettuna
|
2 |
Paprikaa
|
1 tl |
Omenamehua
|
2 dl |
Vettä
|
7½ dl |
Arla® Lempi Ruokakermaa 22 %
|
1½ dl |
Vastapuristettua sitruunamehua
|
1 rkl |
Suolaa
|
1 tl |
Leipäkrutongit
Leipää (leipä)
|
150 g |
---|---|
25 g | |
Suolaa
|
½ tl |
Tarjoiluun
Ravunlihaa tai keitettyjä kuorittuja katkarapuja
|
200 g |
---|---|
Tuoretta basilikaa
|
1 dl |
Sitruuna, viipaloitu
|
1 |
Lisää herkullisia ideoita
Keitto, joka tuo merenrannan tuulet keittiöösi
Rapukeitto on täynnä makua, ja se voi tuoda merenrannan tuoksun, näkymän, äänen ja maun suoraan ruokapöytään. Ryömivien äyriäisten makea ja hieman suolainen maku herää henkiin sipulin ja jauhettujen vihannesten runsauden, paprikan mausteisuuden ja sitruunan sitruksisen aromin ansiosta. Se on sitten tasapainotettu täydellisesti erilaisilla yrteillä, mausteilla ja maustekastikkeilla.
Sinun ei aina tarvitse olla meren rannalla nauttiaksesi meren rannan mausta!
Rapusaaliin hyödyntäminen - vinkkejä rapujen valmistukseen kotona
Rapujen valmistamiseen kotona liittyy riskejä, joten on tärkeää tietää, mitä on tekemässä. Jos olet epävarma, on aina parasta kysyä paikalliselta kalakauppiaalta apua rapujen valmistuksessa. Mikään ei kuitenkaan voita tuoretta rapulihaa, ja jos olet valmis ottamaan riskin kotona, tässä on muutamia yksinkertaisia ohjeita rapujen valmistukseen kotona:
Ensiksi on vältettävä puristuksiin joutumista varmistamalla, että rapu on turvallisesti sidottu.
Puhdista ravut huuhtelemalla ne huolellisesti kylmällä vedellä.
Kiehauta vesi kattilassa ja lisää mausteita maun lisäämiseksi.
Lisää ravut ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes rapujen kuoret ovat saaneet niille ominaisen kirkkaan punaisen värin. Anna kattilan jäähtyä.
Riko kuoret pähkinänsärkijällä tai isolla veitsellä, jotta liha saadaan irti. Huuhtele uudelleen huolellisesti ennen kuin lisäät lihan rapukeittoon.
Kaupasta ostettujen rapujen valmistelu
Tuore rapu on paras tapa tuoda rapukeiton tuoreus, maku ja ravintoarvo esiin, mutta kaikki eivät asu merenrannan lähellä, eikä kaikilla ole aikaa rapujen pyyntiin viikonloppuisin.
Kaupasta ostettu rapu on kätevä, helposti saatavilla oleva ja edullisempi vaihtoehto tuoreelle ravulle rapukeittoa valmistettaessa. Kuten usein jalostettujen ja pakattujen tuotteiden kohdalla, saatat kuitenkin joutua tekemään kompromisseja maun suhteen. Kokeile molempia ja katso, kumpi vaihtoehto on makunystyröidesi - ja budjettisi - mieleen!
Yrtit ja mausteet, jotka sopivat hyvin rapujen kanssa
Valikoimassamme käytetään mausteita, kuten paprikaa, sitruunaa, suolaa ja pippuria, mutta voit lisätä monia muita yrtti- ja maustevaihtoehtoja, jotka tuovat rapukeittoon makua.
Parhaiten valitsemme tilliä, joka sopii erityisen hyvin yhteen rapujen herkän makeuden kanssa. Muita suosittuja yrttejä ja mausteita ovat timjami, basilika ja persilja. Voit myös lisätä mausteseoksia, kuten klassista old bay -mausteseosta. Jos haluat lisätä rapukeittoon ripauksen kreolia, voit maustaa sen paprikalla tai jopa chilillä ja tulisilla kastikkeilla, kuten Tabascolla.
Muista, että maustamisessa vähäinen määrä riittää pitkälle, ja mausteita kannattaa lisätä vähitellen.