Rapukeitto

Rapukeitto

1 tunti
Rapukeitto on herkullinen ja helppo lounasvaihto niin arkeen, kuin viikonloppuisinkin.
https://www.arla.fi/reseptit/rapukeitto/

Tee näin:

Rapukeitto
 • Leikkaa tomaatit neljään osaan. Irrota sisuskalut teelusikalla ja laita sivuun. Kuutioi loput tomaatit ja laita sivuun tarjoilua varten.
 • Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa ja paista sipulia ja valkosipulia miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.
 • Leikkaa ravut sillä välin puoliksi isolla terävällä veitsellä. Lisää ne pannulle ja paista 2-3 minuuttia.
 • Lisää tomaattipyree ja paprika ja paista vielä minuutti.
 • Lisää omenamehu, vesi ja tomaattien sisuskalut. Peitä kattila ja hauduta miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.
 • Sammuta lämpö ja anna keiton levätä vielä 20 minuuttia.
 • Siivilöi keitto ja hävitä ravun koivet ja vihannekset.
 • Keitä lientä, kunnes jäljellä on noin 5 dl.
 • Lisää keittoon kermavaahto, sitruunamehu, suola ja pippuri, kuumenna sekoittaen ja mausta maun mukaan.
 • Tarjoile loput tomaatit, rapuliha (ja/tai katkaravut), basilika, sitruunaviipaleet ja krutonit kulhoissa.
Leipäkrutongit
 • Leikkaa leipä kuutioiksi (noin 2 x 2 cm) ja laita pieneen vuokaan.
 • Ripottele päälle voita ja suolaa ja aseta uunin keskiosaan.
 • Paahda krutonkeja noin 10 minuuttia 225 asteessa (tuuletettu uuni), kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita.
Valmis!

Rapukeitto Q&A

Lue lisää useimmiten kysyttyjä kysymyksiä alta

Mikä tekee rapukeitosta oranssia?
Rapukeitto saa luonnollisen oranssin värinsä ravun tai hummerin kuorista, jotka keitetään keittämisen aikana. Reseptin lisäaineet, kuten tomaattipyree ja paprika, vaikuttavat myös keiton oranssiin vivahtavaan sävyyn. Kaikki rapukeittovaihtoehdot eivät kuitenkaan ole samanvärisiä, ja esimerkiksi kerman kaltaiset lisäykset voivat antaa keitolle vaaleamman värin.
Miten rapukeittoa sakeutetaan?
Voit kokeilla monia eri asioita, joilla saat rapukeittoon paksumman rakenteen ja koostumuksen. Voit esimerkiksi lisätä rapukeittoon maissitärkkelystä tai jauhojen ja rasvan seosta, jotta se olisi paksumpaa, tai voit yksinkertaisesti vähentää nesteen määrää hauduttamalla keittoa miedolla lämmöllä pidempään. Myös joidenkin ainesosien, kuten merenelävien, sekoittaminen voi lisätä rapukeiton sakeutta.
Miten lisätä rapujen makua?
Vaikka ilmeisin ratkaisu rapujen maun lisäämiseksi keittoon olisi lisätä rapujen lihaa, voit kokeilla muitakin vähemmän ilmeisiä vaihtoehtoja. Ensinnäkin, mitä tuoreempaa ravunliha on, sitä enemmän makua rapukeitto sisältää. Jos mahdollista, yritä käyttää enemmän rapukimpun lihaa kuin kynsissä olevaa lihaa, jotta saat keittoon voimakkaamman ja makeamman rapujen maun. Voit jopa lisätä rapujen mätiä (tunnetaan myös rapujen munina) liemeen rapujen maun parantamiseksi. Myös muiden aromaattisten ainesosien vähentäminen voi auttaa tuomaan rapujen makua keitossa esiin.
Kuinka kauan rapukeitto säilyy?
Muista säilyttää rapukeitto jääkaapissa, jotta voit lämmittää sen uudelleen ja nauttia sen uudelleen. Yleensä merenelävät voidaan jäähdytettyinä lämmittää uudelleen ja nauttia viimeistään 4-5 päivän kuluttua aterian valmistuksesta. Muista säilyttää se suljetussa astiassa, jotta rapulihan rikas luonne ei pääse pilaantumaan. Kuumenna sitä hitaasti ja miedolla lämmöllä, kiehumatta, kunnes se on putkijuoksun kuumaa. Kuten aina, käytä harkintakykyäsi ennen kuin päätät, lämmitätkö ja kulutatko ruokaa uudelleen. Mereneläviä lämmittäessä on otettava huomioon tavanomaiset riskit, ja on tärkeää tarkistaa, ettei niissä ole vanhentumisen merkkejä, kuten hajumuutoksia.

Ainekset

Rapukeitto
Suurta tomaatti (noin 125 g)
2
25 g
Sipulia, hienonnettu (noin 150 g)
2
Valkosipulinkynttä, hienonnettuna
2
Paprikaa
1 tl
Omenamehua
2 dl
Vettä
7½ dl
Arla® Lempi Ruokakermaa 22 %
1½ dl
Vastapuristettua sitruunamehua
1 rkl
Suolaa
1 tl
Leipäkrutongit
Leipää (leipä)
150 g
25 g
Suolaa
½ tl
Tarjoiluun
Ravunlihaa tai keitettyjä kuorittuja katkarapuja
200 g
Tuoretta basilikaa
1 dl
Sitruuna, viipaloitu
1
Lisää herkullisia ideoita
Kala-katkarapukeitto
45 minuuttia
Kala-katkarapukeitto
(0)

Keitto, joka tuo merenrannan tuulet keittiöösi

Rapukeitto on täynnä makua, ja se voi tuoda merenrannan tuoksun, näkymän, äänen ja maun suoraan ruokapöytään. Ryömivien äyriäisten makea ja hieman suolainen maku herää henkiin sipulin ja jauhettujen vihannesten runsauden, paprikan mausteisuuden ja sitruunan sitruksisen aromin ansiosta. Se on sitten tasapainotettu täydellisesti erilaisilla yrteillä, mausteilla ja maustekastikkeilla.

Sinun ei aina tarvitse olla meren rannalla nauttiaksesi meren rannan mausta!

Rapusaaliin hyödyntäminen - vinkkejä rapujen valmistukseen kotona

Rapujen valmistamiseen kotona liittyy riskejä, joten on tärkeää tietää, mitä on tekemässä. Jos olet epävarma, on aina parasta kysyä paikalliselta kalakauppiaalta apua rapujen valmistuksessa. Mikään ei kuitenkaan voita tuoretta rapulihaa, ja jos olet valmis ottamaan riskin kotona, tässä on muutamia yksinkertaisia ohjeita rapujen valmistukseen kotona:

Ensiksi on vältettävä puristuksiin joutumista varmistamalla, että rapu on turvallisesti sidottu.

Puhdista ravut huuhtelemalla ne huolellisesti kylmällä vedellä.

Kiehauta vesi kattilassa ja lisää mausteita maun lisäämiseksi.

Lisää ravut ja hauduta miedolla lämmöllä, kunnes rapujen kuoret ovat saaneet niille ominaisen kirkkaan punaisen värin. Anna kattilan jäähtyä.

Riko kuoret pähkinänsärkijällä tai isolla veitsellä, jotta liha saadaan irti. Huuhtele uudelleen huolellisesti ennen kuin lisäät lihan rapukeittoon.

Kaupasta ostettujen rapujen valmistelu

Tuore rapu on paras tapa tuoda rapukeiton tuoreus, maku ja ravintoarvo esiin, mutta kaikki eivät asu merenrannan lähellä, eikä kaikilla ole aikaa rapujen pyyntiin viikonloppuisin.

Kaupasta ostettu rapu on kätevä, helposti saatavilla oleva ja edullisempi vaihtoehto tuoreelle ravulle rapukeittoa valmistettaessa. Kuten usein jalostettujen ja pakattujen tuotteiden kohdalla, saatat kuitenkin joutua tekemään kompromisseja maun suhteen. Kokeile molempia ja katso, kumpi vaihtoehto on makunystyröidesi - ja budjettisi - mieleen!

Yrtit ja mausteet, jotka sopivat hyvin rapujen kanssa

Valikoimassamme käytetään mausteita, kuten paprikaa, sitruunaa, suolaa ja pippuria, mutta voit lisätä monia muita yrtti- ja maustevaihtoehtoja, jotka tuovat rapukeittoon makua.

Parhaiten valitsemme tilliä, joka sopii erityisen hyvin yhteen rapujen herkän makeuden kanssa. Muita suosittuja yrttejä ja mausteita ovat timjami, basilika ja persilja. Voit myös lisätä mausteseoksia, kuten klassista old bay -mausteseosta. Jos haluat lisätä rapukeittoon ripauksen kreolia, voit maustaa sen paprikalla tai jopa chilillä ja tulisilla kastikkeilla, kuten Tabascolla.

Muista, että maustamisessa vähäinen määrä riittää pitkälle, ja mausteita kannattaa lisätä vähitellen.