Piparkakkutaikina

Piparkakkutaikina

Piparkakkutaikina on helppo tehdä alusta asti itse. Valmista piparkakkutaikina leipomista edeltävänä päivänä, jotta taikina ehtii tekeytyä jääkaapissa.
https://www.arla.fi/reseptit/piparkakkutaikina/

Tee näin:

Piparkakkutaikina
  • Aloita valmistamaan piparkakkutaikina ja laita voi, siirappi ja sokeri kattilaan.
  • Lämmitä kunnes kaikki ainekset ovat sulaneet.
  • Kaada voi-siirappiseos monitoimikoneeseen, lisää joukkoon kerma sekä mausteet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi.
  • Sekoita ruokasooda ja jauhot keskenään, ja sekoita jauhoseos muun taikinan joukkoon.
  • Vaivaa taikinaa muutama minuutti – piparkakkutaikina saa jäädä melko löysäksi.
  • Laita piparkakkutaikina jääkaappiin ja anna taikinan levätä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  • Ota piparkakkutaikina huoneenlämpöön noin tunti ennen leipomista ja paistamista. Lämmitä uuni 175°C asteiseksi.
  • Kauli piparkakkutaikina hyvin jauhotetulla työpöydällä tai alustalla n. 3 millimetrin paksuiseksi levyksi.
  • Ota levystä erilaisilla muoteilla piparkakkuja ja asettele ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
  • Paista piparkakkuja uunin keskitasolla n. 10 minuuttia.
  • Anna valmiiden piparkakkujen jäähtyä uunipellillä.
  • Koristele halutessasi esimerkiksi sokerikuorrutteella.
Valmis!
Vinkki

Piparkakkutaikinan voi myös pakastaa, jolloin voit leipoa pipareita pienempiä eriä kerrallaan.

Ainekset

Piparkakkutaikina
200 g
Tummaa siirappia
1½ dl
Sokeria
3 dl
1½ dl
Inkivääriä
1 rkl
Kanelia
1 rkl
Jauhettua neilikkaa
½ rkl
Kardemumma
½ rkl
Ruokasoodaa
1 rkl
Vehnäjauhoja
noin 10 dl
Lisää herkullisia ideoita
Piparkakkukranssi
1 tunti
Piparkakkukranssi
(5)