Paella

Paella

1 tunti
Herkullinen paella kuuluu espanjalaisen keittiön klassikkoruokiin. Kypsennä paellaa suuressa wokissa ja aloita riisistä ennen kanan, äyriäisten ja vihannesten lisäämistä. Lisää päälle persiljaa ja tarjoile paella suoraan wokista.
https://www.arla.fi/reseptit/paella/

Tee näin:

Paella
  • Kuori ja pilko sipulit ja valkosipulit. Kuullota voissa paksupohjaisella, suurella pannulla tai wokilla.
  • Lisää sahrami ja riisi. Kaada päälle vesi ja kanafondi.
  • Anna riisin kypsyä miedolla lämmöllä kannen alla noin 20 minuuttia.
  • Sekoita joukkoon voi, limen mehu ja sambal oelek.
  • Kuori katkaravut, mutta jätä muutama kuorimaton rapu koristeeksi.
  • Poista paprikasta siemenet. Paloitttele paprika, tomaatit ja broileri. Valuta simpukat.
  • Lisää riisin päälle voi nokareina ja lisää tarvittaessa vettä.
  • Asettele riisin päälle broileri, äyriäiset ja vihannekset.
  • Kuumenna kannen alla ja ripottele päälle persiljaa ennen tarjoilua.
Valmis!

Paella Q&A

Mikä on hyvän paellan salaisuus?
Pannu, riisi ja liemi. Perinteinen pannu on ohut, leveä ja matala, jotta saadaan aikaan ruokalajille ominainen rapeus. Koska riisi on tämän ruokalajin tähti, valitse mahdollisimman hyvälaatuinen riisi. Lyhytjyväiset lajikkeet, kuten Bomba (perinteisin), Arborio (helpoin löytää) tai Calrose-riisi, sopivat parhaiten. Jyvät imevät itseensä kaikki maut, jolloin liemi on viimeinen salainen ainesosa. Itse tehty liemi on erittäin suositeltavaa, ja se tekee paellasta unohtumattoman aterian.
Kypsennetäänkö paellaa korkealla vai matalalla lämmöllä?
Keskilämmöllä ja matalalla lämmöllä voit hallita keittoprosessia parhaiten ja estää riisiä kärähtämästä tai palamasta. Vaihtoehtoisesti voit tehdä täysin perinteisen ruoan kypsentämällä ruokasi avotulella. Näin saat tasaisen lämmönlähteen, joka takaa täydellisen kypsennyslämpötilan - lisäksi se tuo luomukseesi aitoa espanjalaista tunnelmaa ja makua.
Miten estän paellaa tarttumasta kiinni pannuun?
Itse asiassa, paellan halutaan jäävän hieman kiinni, jotta saadaan aikaan himoitunlainen koostumus: karamellisoituneen riisin rapeus, joka luo lähes täydellisen kontrastin muuhun ruokaan. Juju on tietää, milloin riisin pitäisi ja milloin ei pitäisi tarttua. Ravistele pannua usein kypsennyksen aikana, jotta riisi ei tartu kiinni. Lisää hieman lämpöä viimeisten 5-10 minuutin aikana ja anna ruokalajin kehittyä rapeaksi.
Miten paella saadaan rapeaksi?
Kypsennysajan viimeisten 5-10 minuutin aikana (tarkista, että suurin osa nesteestä on imeytynyt ja riisi on täysin kypsää) lisää hieman lämpöä ja pidä nenäsi ja korvasi valppaina: täydellinen "socarrat" (himoitun karamellisoituneen riisin kuori, joka on perinteisesti varattu kunniavieraille) saavutetaan silloin, kun alat kuulla rapisevia ääniä ja huomaat hieman paahteisen ja pähkinäisen aromin.
Tuleeko paella peittää kannella kypsennyksen aikana?
Perinteisesti ei. Itse asiassa paellapannuissa ei ole lainkaan kantta, ja usein käytetään keittiöpyyhettä, jotta ruokalaji voi levätä peitettynä ennen tarjoilua.

Ainekset

Paella
Sipuli
1
Valkosipulinkynttä
2
1 rkl
Sahramia, à 0,5 g
1 pkt
Avorioriisiä
2½ dl
Vettä
5½ dl
Kanaliemikuutiota
3 rkl
40 g
Limettimehua
1 tl
Sambal oelekia
1 tl
Suuria kuorellisia katkarapuja
500 g
Grillattua broileri (kokonainen)
1
Paprika
1
Tomaatteja
3
Simpukoita, à 250 g
1 prk
Persiljaa silputtuna
½ dl

Paella on espanjalaisen keittiön perikuva

Eläväinen ja värikäs - espanjalainen keittiö on yhtä räiskyvä kuin maan kulttuurikin: on monia syitä, miksi Espanja on maailman toiseksi suosituin matkailukohde. Tämä aito paellaresepti vie sinut Valencian sydämeen sahraminsävyisen riisin, herkullisen makeiden merenelävien ja tuoreiden vihannesten siivittämänä.

Paella on Espanjan epävirallinen kansallisruoka

Paellera-pannun mukaan nimetty ruokalaji on peräisin Valenciasta, joka on yksi Espanjan tärkeimmistä riisintuotantoalueista itärannikolla. Tarinan mukaan paikalliset maanviljelijät valmistivat ruokaa riisistä ja muista helposti saatavilla olevista aineksista, kuten kanista, etanoista, tomaateista ja sipuleista. Se levisi nopeasti riisipeltojen ulkopuolelle, ja pian siihen lisättiin kanaa ja tuoreita mereneläviä. Nykyään monet pitävät sitä Espanjan kansallisruokana, ja harva on eri mieltä siitä, etteikö se olisi maan ylivoimaisesti suosituin kulinaarinen luomus.

Paellan kanssa nautittavaksi sopivat juomat

Jos haluat aidon espanjalaisen elämyksen, paellan juomapariksi voit nauttia makeaa ja hedelmäistä sangriaa tai raikasta Cavaa kuplivana ja tyylikkäänä vaihtoehtona. Valko- tai punaviini sopii myös hyvin ruokalajeihin, ja koska kyseessä on maailman toiseksi suurin viinintuottaja, sinun ei tarvitse etsiä kaukaa täydellistä paikallista viiniä. Jos haluat yhtä tyydyttävän alkoholittoman parin, kokeile granizado de limónia (jäälimonadia) tai alkoholitonta sangriaa.

Paellan äyriäisruokaa ja muita muunnelmia

Perinteisesti paellaa on kolmea päätyyppiä: alkuperäistä valencialaista paellaa, joka sisältää kania, kanaa, ankkaa ja/tai etanoita, paella de marisco, jossa on mereneläviä, ja kolmantena paella mixta, joka on surf'n turf -versio.