Marengit

Marengit

60+ min
Klassiset marengit sopivat syötäviksi sellaisinaan, lisukkeiksi muihin herkkuihin, kuten Pavlovan pohjana tai Eton messin valmistuksessa. Marengit sopivat kauniisti myös koristeeksi kakkuihin. Tällä reseptillä marengit onnistuvat varmasti!
https://www.arla.fi/reseptit/marengit/

Tee näin:

Marengit
  • Lämmitä uuni 100 asteeseen.
  • Erottele huolellisesti kananmunan valkuaiset keltuaisista. Ole tarkkana, ettei keltuaista joudu ollenkaan valkuaisten joukkoon.
  • Vatkaa valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa vaahdoksi. Vatkaamiseen sopivat parhaiten teräksiset kulhot.
  • Lisää valkuaisvaahdon sekaan sokeri ja etikka. Vatkaa marenkitaikina kiinteäksi ja kiiltäväksi vaahdoksi.
  • Pursota tai lusikoi marengit leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Taikinasta tulee noin 40 pientä marenkia.
  • Paista marengit uunin alaosassa noin 45 min. Sammuta uuni ja jätä marengit vielä vähintään tunniksi uuniin kuivumaan.
Valmis!
Vinkki

Marengit sopivat tarjottavaksi sellaisinaan. Voit myös käyttää niitä koristeina kakkuihin tai osana jälkiruokia.

Ainekset

Marengit
Munanvalkuaista
4
Tomusokeria
2 dl
12% etikkaa
1 tl
Lisää herkullisia ideoita
Pavlova
60+ min
Pavlova
(18)

Kevyt, ilmava, makea ja rapea marenki on ihana herkku sellaisenaan ja tervetullut lisä moniin jälkiruokiin, vanukkaisiin ja jäätelöön. Haluatko marenkiin pureskeltavamman rakenteen? Ei hätää, säädä vain paistoaikaa.

Tahmeiden ja murenevien marenkien eroavaisuus

Marenki on aina kananmunan valkuaisen ja sokerin seos, johon on joskus lisätty happamuutta lisäävää ainetta, kuten tislattua etikkaa, joka auttaa marenkia kovettumaan. Saatat kuitenkin haluta marengille erilaisen rakenteen riippuen siitä, mihin sitä käytetään. Pavlovassa on usein marenki, jonka keskusta on tahmeampi, kun taas esimerkiksi Eton messissä marengit ovat yleensä kauttaaltaan rapeita. Kyse ei kuitenkaan ole suuresta mysteeristä: kaikki riippuu siitä, kuinka kauan annat marengin olla uunissa. Pidempi aika kuivattaa marengin kokonaan, kun taas lyhyempi aika jättää keskelle hieman tahmeutta.

Opi, miten marenki pursotetaan siististi

Valitse suutin tai pursotuskärki ja aloita pursotuspussin täyttäminen seoksella mahdollisimman pian. Jos annat marengin odottaa liian kauan, se menettää ilmavuuttaan ja lässähtää. Voit käyttää lasia tai kuppia ja piirtää lyijykynällä ympyröitä leivinpaperiin, jotta saat marengit tasaisesti mitoitettua. Pidä pursotinpussia hallitsevalla kädelläsi toisen käden tukemana. Yritä painaa pussia tasaisesti ja liikuta pursotuspäätä tasaisen spiraalimaisesti, kunnes olet täyttänyt jokaisen piirtämäsi ympyrän. Vaihtoehtoisesti voit aloittaa pursottamisen pohjasta ja liikkua tasaisesti ylöspäin saadaksesi korkeamman marengin. Viimeistele jokainen marenki vetämällä pursotinpussia ylöspäin, jotta saat aikaiseksi siistin huipun.

Kuinka nopeasti ja kuinka kauan minun pitäisi vatkata muna-sokerivaahtoa?

Näiden ranskalaistyylisten marenkien valmistamiseksi vatkaa ensin munanvalkuaiset sähköivispilällä tai koneella keskinopeudella, kunnes ne alkavat muodostaa pehmeät huiput, mikä kestää pari minuuttia. Tässä vaiheessa huiput eivät ole lainkaan tasaisia. Kun lisäät sokeria ja etikkaa, lisää myös nopeutta ja jatka vatkaamista. Huiput kovettuvat vähitellen, kunnes ne pysyvät korkeina vispilän nostamisen jälkeen: tämä on varma merkki siitä, että marenki on valmis leivinpaperille. Älä vatkaa marenkia liikaa, sillä muuten siitä tulee rakeista tai se alkaa erottua.

En saa marenkitaikinaa muodostamaan huippuja! Mitä teen väärin?

Niin yksinkertaista kuin marengin tekeminen voikin olla, on tekijöitä, jotka voivat sabotoida marengin huiput. Yritä käyttää metallista tai lasista leivontakulhoa muovisen sijaan ja varmista, että se on täysin puhdas ja kuiva ennen työskentelyn aloittamista. Syynä saattaa nimittäin olla se, että kaikki rasvan jäämät, jotka jäävät helpommin piiloon muovikulhoihin, estävät munanvalkuaista vaahtoamasta niin kuin sen pitäisi. Samasta syystä on tärkeää, ettei sekaan päädy pienintäkään pisaraa keltuaista. Varmista myös, että käytät tuoreita munia, ja muista, että kylmien munien vatkaaminen kestää kauemmin kuin huoneenlämpöisten munien.

Miksi lisätä happoa marenkiin?

Sitruunamehun tai tislatun etikan muodossa olevan hapon lisääminen auttaa kovettamaan munanvalkuaiset, jolloin ne muodostavat nopeammin kiinteitä huippuja. Voit tehdä marenkia myös ilman happoa, mutta taikina on silloin alttiimpi hajoamaan, ennen kuin marenki on valmis uunissa. Jos sinulla on kuparinen sekoitusastia, olet onnekas. Kupari reagoi kananmunan valkuaisen proteiinien kanssa samalla tavalla kuin hapot, joten happamoittajaa ei tarvitse lisätä. Itse asiassa hapon lisääminen kuparikulhoon tekee marengista jo liian happaman.

Mikä on paras tapa säilyttää marengit, jotta ne pysyvät rapeina?

Marenki on pääasiassa kuivattua munanvalkuaista ja sokeria. Tämä tarkoittaa, että marenki imee nopeasti kosteutta ilmasta, menettää rapeutensa ja pilaantuu, ellet säilytä sitä kuivassa ympäristössä. Jäähtyneen marengin sijoittaminen ilmatiiviiseen astiaan on hyvä tapa suojata sitä kosteudelta. Voit säilyttää sitä näin huoneenlämmössä tai hieman viileämmässä, suoran auringonvalon ulottumattomissa, jopa kaksi viikkoa. Voit pinota marengit astiaan, mutta muista erottaa kerrokset toisistaan leivinpaperilla.