Lohen mäti -tarjotin

Lohen mäti -tarjotin

15 minuuttia
Lohen mäti -tarjottimessa on kaikki mitä tarvitset hienostuneeseen alkuruokaan: siinä on lohen mätiä ja rapeita ruisleipäsipsejä. Se voidaan tarjoilla yksittäin neljässä pienessä lasissa tai hieman suuremmassa kulhossa jaettavaksi. Tämä helposti valmistettava ruokalaji, joka koostuu lohenmädistä, smetanasta, punasipulista ja rapeista ruisleipäsipseistä, on taatusti seuraavien illanistujaisten tähtiherkku!
https://www.arla.fi/reseptit/lohen-mati--tarjotin/

Tee näin:

Lohen mäti -tarjotin
  • Laita smetana kulhoon tai syvälle lautaselle. Levitä päälle lohen mäti.
  • Hienonna punasipuli ja ripottele se lohen mäti päälle.
  • Asettele lautaselle noin puolet ruisleipälastuista ja koristele tuoreilla tillin oksilla.
  • Tarjoa heti ja tarjoa loput ruisleipälastut lisukkeena.
Valmis!

Lohen mäti -tarjotin Q&A

Pitääkö lohen mäti säilyttää jääkaapissa?
Kyllä pitää. Avaamaton purkki tai tölkki säilyy yleensä tuoreena jopa neljä viikkoa, jotkut jopa pidempään. Useimmissa tuotemerkeissä on parasta ennen -päiväys tai viimeinen käyttöpäivä, joten pidä silmällä tätä pienellä painettuna pränttiä. Mahdollisia tähteitä voi säilyttää jääkaapin kylmimmässä osassa (yleensä alaosassa) enintään viisi päivää, mutta varaudu siihen, että maku ja rakenne heikkenevät joka päivä. Vaihtoehtona on ostaa pienempiä purkkeja, jotka kuluvat helpommin yhdellä annoksella.
Kuuluuko lohen mäti maistua kalaiselta?
Lohen mäti on tunnettu umami-tasapainostaan, jossa on makeaa, hieman karvasta ja hienovaraista kalaisuutta sekä yleistä suolaisuutta. Liian voimakas kalanhaju voi kuitenkin olla merkki siitä, että mäti on pilaantunut, ja paras tapa tarkistaa se on pudottaa muutama pallo vesilasiin. Tuore mäti vajoaa aina lasin pohjalle, ja on parasta heittää purkki pois, jos osa mätiä kelluukin lasin pinnalla.

Ainekset

Lohen mäti -tarjotin
2½ dl
Kirjolohenmätiä
100 g
Punasipuli
1
Suolattuja Ruisleipälastuja
150 g
Tuoreita tillin varret tarjoiluun

Lohen mäti -tarjotin toimii monissa tilanteissa

Tämä herkullinen lohen mädistä, smetanasta ja ruislievästä koottava annos toimii niin alkupalana, välipalana kuin lisäkkeenäkin. Resepti valmistuu alle 15 minuutissa, ja se tuo ripauksen ylellisyyttä mihin tahansa juhlaan, sillä makuyhdistelmä on yhtä vaikuttava kuin kirkkaanpunaisen lohenmädin, kermaisenvalkoisen smetanan, tumman ruisleivän ja vihreän tillin yhdistelmä!

Parhaat sipsit ja lastut lohen mätiä varten

Tähän ruokalajiin kannattaa valita miedonmakuisia lastuja, jotka eivät peittele lohenmäen hienovaraisen katkeran-makeaa ja suolaista makua. Tässä reseptissä käytetyt suolatut ruisleipäsipsit tekevät juuri niin ja tuovat samalla ainutlaatuisen happaman jälkimaun, joka sopii täydellisesti tähän ruokaan. Voileipäkeksit, näkkileipä tai jopa tavalliset suolaiset sipsit ovat myös loistavia vaihtoehtoja.

Tee vaikutus vieraisiin näillä tarjoiluehdotuksilla

Tämä ylellinen alkupala tekee vaikutuksen vieraisiin riippumatta siitä, tarjoillaanko se pienissä lasikupeissa vai isommissa kulhoissa jaettua herkkukokemusta varten. Suurempien ihmisjoukkojen sormiruokana voit valmistaa keraamisiin lusikoihin kerrostettuja suupalan kokoisia annoksia tyylikkäänä (ja sotkuttomana) tapana tarjoilla jokaiselle vieraalle täydellinen annos. Buffet-tyylinen esillepano on myös loistava idea pienemmille illanistujaisille, joissa vieraat voivat lisätä kutakin ainesosaa omaan suupalaansa niin paljon (tai vähän) kuin haluavat.