Leipäkranssi

Leipäkranssi

Tämä maukas leipäkranssi valmistuu tuossa tuokiossa. Kuninkaallinen aamiainen voi alkaa, sillä tämä leipäkranssi kruunaa varmasti aamiaispöydän.
https://www.arla.fi/reseptit/leipakranssi/

Tee näin:

Leipäkranssi
  • Murenna kädenlämpöiseen maitoon hiiva.
  • Lisää suola, hunaja ja osa jauhoista.
  • Sekoita tasaiseksi ja alusta joukkoon loput jauhot sekä sulatettu, jäähtynyt rasva. Vaivaa taikina kimmoisaksi.
  • Peitä kulho leivinliinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi eli 30-45 minuuttia.
  • Pane uuni kuumenemaan 200-asteiseksi.
  • Vaivaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä ja jaa kahteen osaan.
  • Peitä toinen pala leivinliinalla ja kauli toinen pala noin sentin paksuiseksi suorakaiteeksi. Levitä levylle puolet juustoraasteesta, hienonnetuista aurinkotomaateista ja oreganosta. Kääri levy rullaksi ja väännä rulla kranssiksi, sauma alaspäin ja nypi päät tiukasti yhteen.
  • Nosta kranssi leivinpaperille pellille ja peitä leivinliinalla. Anna kohota noin 20 minuuttia.
  • Voitele maidolla ja vedä pintaan terävällä veitsellä viiltoja. Ripottele pinnalle sormisuolaa.
  • Paista uunin alaosassa noin 30 minuuttia.
  • Valmista toinen leipä samalla tavalla. Jäähdytä leivät liinan alla.
Valmis!
Vinkki

Leipä on kypsä, kun se kumahtaa ontosti pohjaa kopautettaessa.

Ainekset

5 dl
Hiivaa
50 g
Suolaa
1 tl
Hunajaa
2 rkl
Vehnäjauhoja
10½ dl
Inkivääriä sulatettuna (n. 100 g)
1 dl
Voiteluun ja pinnalle
2 rkl
Suolaa
½ tl