Kinkku-juusto-calzone

Kinkku-juusto-calzone

Mikään ei voita pehmeän ja kermaisen täytteen ja ihanan rapean kuoren yhdistelmää. Siksi meidän mielestämme jokaisen pitäisi kokeilla kotitekoista calzonea ainakin kerran. Onneksi tämän italialaisen klassikon valmistaminen on helppoa, kun käytössä on nopea ja helppo calzone-resepti. Kokeile tätä täytettyä pizzaa, jossa on valkosipulilla ja basilikalla maustettua kinkkua, mozzarellaa ja tuorejuustotäytettä.
https://www.arla.fi/reseptit/kinkku-juusto-calzone/

Tee näin:

Kinkku-juusto-calzone
  • Murenna hiiva ja liuota se veteen. Lisää jauhot, oliiviöljy, sokeri ja suola.
  • Vaivaa taikinaa noin 8 minuuttia, kunnes se on kiiltävää ja joustavaa.
  • Peitä taikinakulho kelmulla ja laita se lämpimään paikkaan kohoamaan 30 minuutiksi.
  • Käännä taikina työtasolle ja jaa se 4 osaan. Anna niiden kohota 30 minuuttia peitettyinä.
Täyttäminen
  • Kuumenna uuni 275 °C:een.
  • Sekoita tuorejuusto basilikan, valkosipulin, suolan ja pippurin kanssa.
  • Aseta kaksi leivinpeltiä uuniin lämpenemään.
  • Muotoile taikinapaloista 4 pizzaa (halkaisijaltaan noin 25 cm).
  • Laita 50 g mozzarellaraastetta kullekin pizzalle - juustoa 2 cm:n päähän reunoista. Aseta viipaloitu kinkku juuston päälle ja lisää päälle valkosipulilla maustettua tuorejuustoa ja basilikanlehtiä.
  • Taita pizzat niin, että niistä tulee puolikuun muotoisia.
  • Tee haarukalla pieniä reikiä reunaan ja tee veitsellä reunasta tasainen.
  • Nosta calzonet 2 leivinpaperilevylle ja vedä ne niiden avulla kuumalle pellille.
  • Paista calzoneita 12-14 minuuttia ja tarjoile lämpimät pizzataskut heti.
Valmis!

Kinkku-juusto-calzone Q&A

Calzone-reseptin pitäminen repertuaarissasi on hyvä apu silloin, kun haluat pizzaa, mutta haluat myös vähän vaihtelua. Jos haluat lisätietoja calzoneista, lue vastauksemme alla oleviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mikä on calzone?
Italialainen calzone on taitettu pizza. Pizzataikinasta valmistettuun calzoneen voidaan laittaa monenlaisia täytteitä, kuten lihaa, vihanneksia tai sieniä, mutta vakiotäytteenä on aina juusto. Calzone-täytteistä suosituin on alkuperäinen Napolitano, joka valmistetaan kinkusta ja juustosta. Vaikka calzoneen on olemassa monia herkullisia ainesosia, et voi mennä pieleen t tämän klassisen yhdistelmän kanssa.
Miten tehdä calzone?
Calzone-reseptimme avulla täytetyn pizzan valmistaminen on melko helppoa. Aloita valmistelemalla pizzataikina, sillä se on kohotettava kahdesti, jotta siitä tulee tarpeeksi kimmoisa calzoneita varten. Kun taikina on toisella taikinan kohotusvaiheella, esilämmitä uuni ja valmista maukas täyte tuorejuustosta, valkosipulista, suolasta ja pippurista. Muotoile taikinasta neljä pizzaa ja päällystä ne kinkulla ja juustoilla. Taita taikina ja rypistä reunat. Paista niitä esilämmitetyllä pellillä, kunnes kuori on kullanruskea ja kuulostaa ontolta, kun sitä kopauttaa.
Miten tehdä calzone-taikina?
Pizzataikinan valmistaminen calzoneja varten on yhtä helppoa kuin tavallisten pizzojen valmistaminen. Liuota hiiva veteen ja lisää hienot italialaiset jauhot, oliiviöljy, sokeri ja suola. Vaivaa taikinaa noin 8 minuuttia, jotta siitä tulee kiiltävää ja tarpeeksi notkeaa. Anna taikinan kohota 30 minuuttia lämpimässä paikassa, ennen kuin muotoilet sen neljään osaan ja annat sen kohota toisen kerran, niin ikään puolen tunnin ajan. Muista peittää taikina kohotuksen ajaksi, jotta se ei kuivu.
Miten taittaa calzone?
Parhaassa calzone-reseptissä on tietysti selitettävä, miten se taitetaan oikein. Onneksi sen ei pitäisi olla vaikeaa, jos sinulla on joustava pizzataikina. Aseta vain täyte calzone-taikinan päälle, varmista, että reunoille jää 2 cm tilaa, ja taita puolet pyöreästä pizzasta toisen puolen päälle. Taittamista voi helpottaa asettamalla täytteen vain ympyrän toiselle puolelle. Tee haarukalla pieniä reikiä, jotta höyry pääsee paistettaessa ulos, ja purista reunat kiinni, jotta kermainen täyte ei pääse ulos.
Kuinka lämmittää calzone uudelleen?
Itse tehdyt calzonet voidaan valmistaa etukäteen, säilyttää jääkaapissa ja lämmittää uudelleen 10 minuuttia 180 °C:ssa esilämmitetyllä uunipellillä. Käännä pelti uudelleenlämmityksen puolivälissä tasaisen kuumenemisen varmistamiseksi. Jos olet laittanut tähteet pakastimeen, niitä ei tarvitse sulattaa; laita ne vain uuniin ja lämmitä uudelleen 20-30 minuuttia. Voit lämmittää ne myös pannulla. Paista miedolla lämmöllä 2 minuuttia kummaltakin puolelta. Jos lämmität ne uudelleen pannulla, sinun on sulatettava ne ensin yön yli jääkaapissa.
Mitä eroa on calzonella, strombolilla ja panzerottilla?
Kaikki kolme ovat täytettyjä pizzajohdannaisia, jotka on valmistettu klassisesta pizzataikinasta. Italialaiset calzonet eroavat italialaisamerikkalaisista stromboleista lähinnä siinä, miten ne suljetaan. Ensimmäinen on taitettu, kun taas jälkimmäinen on rullattu. Näin ollen ne ovat muodoltaan erilaisia, sillä ensin mainittu on puolikuun muotoinen ja jälkimmäinen muistuttaa pitkää sylinteriä. Panzerotti, joka on tyypillisesti täytetty tomaatilla ja mozzarellalla, on taitettu ja muotoiltu kuten klassiset calzonet, ja suurin ero on se, että tämä Apulian alueelta peräisin oleva versio on grillattu eikä paistettu.
Mitä juustoa calzoneen kannattaa laittaa?
Helppo italialainen calzone-resepti suosittelee yleensä makean ricottajuuston ja suolaisen parmesan- tai pecorinojuuston sekoitusta. Käyttämällä tuorejuustoa ja mozzarellaa, kuten me ehdotamme, saat kuitenkin täyteläisen ja kermaisen juustoyhdistelmän. Tuorejuuston raikas maku ja raastetun mozzarellan täyteläisyys yhdistyvät erinomaisesti kirpeään valkosipuliin, pippuriseen basilikaan ja suolaiseen kinkkuun, ja näin syntyy suolainen täyte, jossa on monia erilaisia herkullisia makuja.

Ainekset

Kinkku-juusto-calzone
Hiivaa
20 g
Haaleaa vettä
3 dl
Vehnäjauhoja (mieluiten 00-jauhoja)
400 g
Oliiviöljyä
1 rkl
Sokeria
1 tl
Suolaa
½ tl
Täyte
200 g
Maustamatonta tuorejuustoa
200 g
Murskattuja valkosipulinkynttä
2
Pippuria
100 g
Kypsää kinkkua viipaloituna
100 g
Hienonnettuja tuoretta basilikaa
1 dl

Kotitekoinen calzone pizzataikinasta

Vaikka tämä pizzaruoka saattaa olla sellainen, jonka monet yhdistävät vain ulkona syömiseen, calzonen valmistaminen myös kotona on helppoa! Tämä täytetty pizzatasku valmistetaan taittelemalla pizzataikina herkullisen juustoisen täytteen päälle, ja se tarjoaa upean makujen ja rakenteiden yhdistelmän.

Kun teet kotitekoista pizzataikinaa, on tärkeää valita erittäin hienojakoinen jauho, kuten Tipo 00 -jauho. Tällainen pehmeä, jauhemainen durumvehnäjauho helpottaa kevyen ja rapean pizzapohjan valmistusta huomattavasti. Tällainen ilmava, kullanruskea pohja sopii hyvin yhteen pehmeän, suolaisen täytteen kanssa.

Koska calzoneen ei tule kastiketta, voit tarjoilla sen maukkaalla tomaattikastikkeella, yrttisellä gremolatalla, jossa on runsaasti mausteista makua, tai kotitekoisella aioilla, joka on täynnä valkosipulin makua ja sopii kermaiseen täytteeseen.

Calzone Napolitano klassisilla suolaisilla täytteillä

Helppo reseptimme on saanut inspiraationsa calzoneista, joista kaikki alkoi. Ensimmäisenä Napolissa valmistetussa taitellussa pizzassa oli perinteisesti lämmin, kermainen täyte, jossa oli kinkkua ja juustoa. Rikkaan, hieman kirpeän juuston ja suolaisen kinkun maukasta yhdistelmää pidetään syystäkin klassikkona. Se sopii mainiosti pizzaan, paahtoleipiin, voileipiin ja tietysti calzoneihin.

Kahdenlaista juustoa, italialaista kinkkua ja valkosipulia

Tuorejuustoa lisäämällä saat ihastuttavan suolaisen täytteen, jossa on hienoja yrttisiä ja umamimaisia makuja. Se antaa kinkku-juusto-calzoneiden täytteelle ihastuttavan raikkauden, joka sopii mainiosti yhteen tuoksuvan valkosipulin ja pippuristen basilikanlehtien kanssa. Paksu, pehmeä juustotyyppi takaa kermaisen täytteen, joka täydentää rapeaa pizzapohjaa.

Mozzarellaraasteen mieto, voinen maku sopii hyvin yhteen hieman hapokkaan tuorejuuston ja suolaisen kinkun kanssa. Yhdessä nämä ainesosat muodostavat maukkaan, täyteläisen ja pehmeän ruokakokemuksen, joka kilpailee jopa aitojen italialaisten ravintoloiden parhaiden calzone-täytteiden kanssa.

Kokeile calzoneen erilaisia täytteitä

Valkosipulilla maustettu tuorejuusto-calsone sopii monenlaisten täytteiden, kuten pepperonin, mausteisen salamin, paistettujen sienien ja jopa ylijääneen spagetti bolognesen kanssa. Vaikka aamiaiscalzone ei ehkä olekaan perinteisteisin versio, voit käyttää reseptiämme aamiaisversion valmistamiseen; siihen tulee chorizoa, paprikaa, sipulia, silputtua cheddarjuustoa ja munakokkelia.

Vaikka basilika sopii erinomaisesti kinkku-juustotäytteeseen, voit kokeilla myös muita ihania yrttejä, kuten ruohosipulia ja oreganoa. Minttua, basilikaa, persiljaa, sipulia, tuoretta chiliä ja kaalia sisältävä mausteinen yhdistelmä on myös herkullinen täyte vihannesten ystäville. Leikittele eri ainesosilla ja löydä oma suosikkisi calzone-täytteistä.

Vinkkejä calzonen valmistamiseen

Calzonen taittaminen on helpompaa, jos asetat silputtua mozzarellaa, valkosipuli-tuorejuustotäytettä ja kinkkua vain calzonepohjan toiselle puolikkaalle sen sijaan, että sijoittaisit täytettä koko pohjalle. Näin sinun ei tarvitse huolehtia siitä, että täyte liikkuu tai valuu ulos, kun taitat puolet pizzapohjasta sen päälle.

Reunojen ja täytteen väliin on tietenkin jätettävä riittävästi tilaa, jotta reunat voidaan puristaa kiinni. Jos ne sivellään kananmunalla ennen kuin ne nipistetään yhteen, voidaan varmistaa, ettei täytettä pääse karkaamaan. Koko calzonen siveleminen kananmunalla korostaa kuoren kullanruskeaa väriä ja antaa pinnalle kiiltoa.