Karpalokastike

Karpalokastike

10 minuuttia
Karpalokastike on kylmä, kermainen kastike, joka sopii erinomaisesti leikkeleille, kuten paahtopaistille tai savustetulle lampaanlihalle.
https://www.arla.fi/reseptit/karpalokastike/

Tee näin:

Karpalokastike
  • Sekoita kaikki ainekset keskenään ja nauti!
Valmis!

Karpalokastike Q&A

Miten voin maustaa karpalokastiketta lisää?
Appelsiininkuoren, kuivattujen aprikoosien tai vaikkapa paahdettujen pekaanipähkinöiden lisääminen muuttaa kastikkeesi aivan uudeksi makuyhdistelmäksi.
Miten karpalokastikkeesta saa happamuutta pois?
Lisäämällä tilkka vaahterasiirappia tai hunajaa pääset happamuudesta eroon. Omena- tai appelsiinimehu toimii myös hyvin, mutta muista, että se voi muuttaa kastikkeen koostumusta ja makuprofiilia.
Miksi tekemäni karpalokastike on niin juoksevaa?
Liian paljon nestettä tai liian vähän sokeria ovat kaksi yleistä syytä juoksevaan koostumukseen. Ensimmäisessä tapauksessa sinun on pidennettävä kypsennysaikaa, kunnes kastike on sakeutunut, tai jos kaikki muu ei auta, lisää sakeuttamisainetta, kuten pektiiniä tai liivatetta. Jos sokeria on liian vähän, lisää yksinkertaisesti lisää, kunnes saavutat halutun koostumuksen. Muista tarkistaa lopuksi maku!
Miten kotitekoinen karpalokastike kannattaa säilyttää?
Lyhytaikaista säilytystä varten kaada kastike ilmatiiviiseen astiaan ja säilytä sitä jääkaapissa enintään 14 päivää. Suurempien erien säilytystä varten kastike kannattaa säilöä kuten hillot. Aseta tällöin suljetut purkit viileään, kuivaan paikkaan ja nauti 12-18 kuukauden kuluessa.

Ainekset

Karpalokastike
Kuivattuja karpaloita hienonnettuna
½ dl
Hienonnettua ruohosipulia
½ dl
Hienonnettua rosmariinia
1 rkl
Hunajaa
2 tl
Suolaa
½ tl
Mustapippuria
1 ripaus
2 dl

Karpalokastike on kermainen vaihtoehto rakastetulle klassikolle

Tämä jogurttipohjainen karpalokastike on ihanan kermainen vaihtoehto perinteiselle karpalokastike-reseptille. Tarvitset vain pienen lorautuksen hunajaa tasapainottamaan täydellisesti hedelmien happamuutta kastikkeessa. Tämä vain yhden valmistusvaiheen kastikeresepti on nopea ja helppo!

Välttämätön lisuke kalkkunaillalliselle

Harva makuyhdistelmä on niin perinteinen kuin kalkkunan ja karpalokastikkeen yhdistelmä, eikä mikään ihme: karpalon kuoressa olevat parkkihapot sitoutuvat luonnollisesti kalkkunan proteiineihin ja rasvoihin luoden tasapainoisen ja makean yhdistelmän. Perinteisen reseptin kermainen muunnos tekee tästä kastikkeesta parhaan kastikkeen kalkkunan kaveriksi.

Miten korvata karpalokastike ruokapöydässä?

Hedelmäpohjainen chutney, skandinaavinen puolukkahillo, punaherukkahyytelö tai vanha kunnon ruskea kastike ovat kaikki erinomaisia vaihtoehtoja, jotka sopivat hyvin kalkkunan kanssa. Jos et ole perinteinen, kokeile aasialaisvaikutteista maapähkinäkastiketta, hunajasinappia tai jopa pestoa, niin saat uusia makuyhdistelmiä.