Itse tehdyt bagelit

Itse tehdyt bagelit

Itse tehdyt bagelit ovat ihania: niiden ulkopinta on rapea ja kiiltävä, sisäpinta pehmeä ja pureskeltava, ja maku on sekä hieman makea että hieman suolainen. Näin maukkaan bagel-leivän ansiosta voit ehkä tuplata tai kolminkertaistaa nopean bagel-reseptimme, jotta voit valmistaa tarpeeksi pureskeltavia bageleita aamiaiseksi, lounaaksi tai herkulliseksi välipalaksi. Enemmän bageleita tarkoittaa myös enemmän mahdollisuuksia löytää uusia suosikkitäytteitäsi ja ehkä pakastaa joitakin myöhempää käyttöä varten.

Tee näin:

Bagelit
  • Kaada maito kulhoon ja liuota hiiva siihen. Lisää öljy, sokeri, suola ja jauhot (säästä hieman jauhoja).
  • Sekoita taikina hyvin puulusikalla. Peitä kulho esimerkiksi kannella ja laita taikina lämpimään paikkaan kohoamaan noin 1 tunniksi.
  • Siirrä taikina jauhotetulle työtasolle ja vaivaa se hyvin. Voit tarvittaessa lisätä loput jauhot - taikina on kiinteää mutta silti joustavaa.
  • Jaa taikina kahdeksaan osaan ja kaulitse jokainen taikinapallo noin 20 cm pitkäksi köydeksi. Muotoile köydet renkaiksi ja sulje päät hyvin. Aseta renkaat pergamenttipaperille ja anna niiden kohota toisen kerran peitettynä noin 20 minuuttia.
Bageleiden paistaminen
  • Kuumenna uuni 200 °C:seen.
  • Kiehauta vesi suuressa kattilassa. Vähennä lämpöä niin, että vesi kiehuu ilman, että on vaarana, että se kiehuu yli.
  • Keitä 2-3 bagelia kerrallaan noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta (yhteensä noin 4 minuuttia).
  • Aseta keitetyt bagelit uunipellille leivinpaperille - varmista, että niiden toisen kypsennyksen aikana ylöspäin ollut puoli on edelleen ylöspäin - muuten ne eivät nouse kunnolla.
  • Sivele keitetyt bagelit kananmunalla ja jätä ne sellaisiksi tai sitten ripottele halutessasi jokaiselle rinkelille muutama ruokalusikallinen juustoraastetta, ½ tl seesaminsiemeniä tai 2 tl kurpitsansiemeniä.
  • Paista 8 bageleita uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
Valmis!

Bagelit Q&A

Helpon bagelreseptimme avulla voit varmistaa, että sinulla on aina joko vastaleivottuja tai pakastettuja bageleita. Lue lisää rakastetusta leivonnaisesta ja katso vastauksemme joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Mikä on bagel?
Bagelit ovat alun perin Puolan juutalaisyhteisöissä valmistettuja pyöreitä leivonnaisia, jotka on muotoiltu renkaiksi. Ne valmistetaan hiivataikinasta, ja ne keitetään ennen paistamista, jotta niistä saadaan rapea kuori ja tiivis keskusta. Bageleiden päälle voidaan laittaa monenlaisia täytteitä, kuten siemeniä, jyviä, juustoa, yrttejä ja niin edelleen. Bagel-leipä on sekä hieman makeaa että suolaista, ja se maistuu sekä suolaisen että makean levitteen tai täytteen kanssa.
Kuinka valmistaa bagel itse?
Bagelit ovat herkullinen valinta, kun haluat valmistaa nopean aamiaisen tai lounaan. Onneksi kotitekoisten bageleiden valmistaminen on helppoa reseptimme avulla. Valmista hiivataikina kuten mikä tahansa muu taikina vaivaamalla ja kohottamalla, kauli se sitten 20 cm:n pituisiksi rulliksi, jotka muotoilet renkaiksi ja keitä kutakin bagelia noin 2 minuuttia kummaltakin puolelta. Sivele ne sitten kananmunalla, ripottele päälle täytteitä ja paista ne kullankeltaisiksi. Nauti kotitekoisista bageleistasi valitsemasi levitteen tai täytteen kanssa!
Mikä täyte on paras bageleihin?
Ei ole olemassa yhtä ainoaa vastausta siihen, miten syödä bageleita, ja se on hyvä asia! Bagelit ovat yhtä herkullisia niin makeiden kuin suolaistenkin levitteiden kanssa. Voit nauttia bagelit voilla, tuorejuustolla, hillolla tai maapähkinävoilla nopeana aamiaisena tai välipalana. Mutta yhtä hyvin voit tehdä niistä lounas- tai aamiaisvoileipiä kananmunalla, savulohella, lihalla, vihanneksilla tai kotitekoisilla salaateilla, tai ehkä täytät ne kananmunalla tai tonnikalalla.
Voiko bageleita pakastaa?
Bagelit pakastuvat hyvin, jos ne kääritään oikein. Pakastimessa ne säilyvät jopa 3-4 kuukautta. Kääri kotitekoiset herkut yksinkertaisesti kelmuun tai leivinpaperiin ja laita ne pakastepussiin tai ilmatiiviiseen astiaan. Voit myös pakastaa raakaa bagel-taikinaa jopa 3 kuukauden ajan käärittynä kelmuun ja alumiinifolioon. Jos mietit, miten sulatat bagelin, hyvä uutinen on, että voit lämmittää sen uudelleen mikroaaltouunissa, uunissa tai vaikka leivänpaahtimessa. Kostuta bagel ripottelemalla siihen hieman vettä ennen uudelleenlämmitystä, jotta se ei kuivu. Säilytä sulatetut tai juuri paistetut bagelit pussissa tai ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä.
Miten bagelit keitetään?
Raakojen bageleiden keittäminen ennen paistamista kovettaa ja paksuntaa niiden kuorta oikealla tavalla. Näin varmistetaan, että bagelit saavat rapean, pureskeltavan ja kiiltävän kuoren, joista ne tunnetaan. Kuoren kovettuminen tällä tavoin estää myös bagelia nousemasta liikaa paiston aikana, mikä auttaa saamaan niistä keskeltä hieman tiiviitä ja pureskeltavia, niin kuin bagelin kuuluukin olla.

Ainekset

Itse tehdyt bagelit
2½ dl
Hiivaa
25 g
Rypsiöljyä
1 rkl
Suolaa
1½ tl
Vehnäjauhoja (n. 7 dl)
400 g
Pinnalle
Kananmuna voiteluun
1
50 g
Seesaminsiemeniä
Unikonsiemeniä
Kurpitsansiemen

Itse tehdyt bagelit

Jos nautit leivonnaisista, joissa on pureskeltava, hieman rapea kuori ja jotka ovat sisältä pehmeitä ja tiiviitä, saatat olla bageleiden ystävä. Vaikka näitä kultaisia sämpylöitä, joissa on reikä keskellä, valmistettiin alun perin Euroopan juutalaisyhteisöissä, ne ovat nykyään suosittuja kaikkialla maailmassa. Leipätyyppi on rakenteeltaan hieno ja maultaan neutraali, minkä ansiosta se sopii erinomaisesti monenlaisille erilaisille täytteille.

Kun olet lukenut kuvauksemme siitä, miten herkullista bagel-leipä on, saatat miettiä: "Mutta mitä voin laittaa bageliin täytteeksi?". Vastaus on: melkein mitä vain haluat! Nopeana aamiaisena tai välipalana kotitekoiset bagelit maistuvat hyvältä voin, maustetun tuorejuuston, maapähkinävoin, hasselpähkinälevitteen tai hedelmäsäilykkeiden, kuten karhunvatukkahillon, kanssa. Jos haluat herkullisemman aamiaisen, voit tarjota niitä kananmunan, pekonin ja cheddarjuuston tai paistetun kananmunan ja avokadoviipaleiden kanssa. Bagel on herkullinen myös kevyenä lounasruokana tonnikalasalaatin, munasalaatin tai klassisen newyorkilaisen kermajuuston ja savulohen yhdistelmän kanssa.

Bagelin keittäminen ja paistaminen

Bageleita valmistettaessa taikina sekä keitetään että paistetaan, jotta siitä tulee sisältä tiivis mutta pehmeä ja ulkopuolelta pureskeltava ja kiiltävä. Bageltaikina kannattaa keittää, koska se kovettuu ja kuori kypsyy ennen paistamista, jolloin se pysyy paremmin muodossaan. Jos taikina keitetään lyhyesti, kuten suosittelemme meidän bagelreseptissä, kuori on ohut ja hieman joustava, jolloin jokainen bagel voi vielä nousta hieman paiston aikana. Pidempi keittäminen tekee kuoresta paksumman, mikä puolestaan tekee bageleiden sisuksista tiiviimpiä, koska ne eivät pääse nousemaan niin paljon.

Rinkelien keittäminen on melko yksinkertaista. Muista keittää niitä muutama kerrallaan, jotta kiehuvan veden lämpötila ei laske liikaa. Jos veteen lisätään ainesosia, kuten sokeria, hunajaa tai ohramaltaita, rinkeleistä tulee karamellisoitumisen ansiosta entistäkin kultaisempia ja rapeampia.

Parhaat bagel-koristeet

Bagel-leipä maistuu ihanalta erilaisten koristeiden kanssa. Yksinkertaisen bagel-reseptimme koristeisiin kuuluu klassisia vaihtoehtoja, kuten cheddar-raastetta, seesaminsiemeniä, unikonsiemeniä tai kurpitsansiemeniä. Kotitekoisen bagelin päällystäminen cheddar-raasteella antaa sille herkullisen ja hieman rapean juustokuoren. Jos pidät pähkinäisistä mauista, kokeile päällystää ne erilaisilla siemenillä. Mustat ja valkoiset seesaminsiemenet antavat paahteisen, pähkinäisen maun, joka korostuu paistettaessa, kun taas unikonsiemenet tuovat mukavaa rapeutta. Kurpitsansiemenet voivat myös lisätä rapeutta ja hienovaraista pähkinäistä makua. Sekoita näitä klassisia täytevaihtoehtoja sen jälkeen, kun olet sivellyt bagelit munavoiteella, jotta täytteet tarttuvat niihin paremmin.

Lisää oma kosketuksesi

Kotitekoisten bageleiden reseptimme antaa sinulle runsaasti mahdollisuuksia kokeilla ja tuunata! Voit esimerkiksi halutessasi tehdä reseptillä minibageleita. Kun valmistat noin 12-14 minibagelia 8 tavallisen sijaan, saat söpöjä, pieniä herkkuja, jotka ovat täydellisen välipalan kokoisia tai loistava alkupala illanistujaisissa. Voit myös kokeilla vehnäjauhojen sekoittamista muihin jauhotyyppeihin, kuten täysjyväviljaan ja ruisjauhoihin, tai käyttää hiivan sijasta hapantaikinaa taikinana.

Mitä tulee täytteisiin, niin klassinen suolainen vaihtoehto on ripotella pinnalle pähkinäisiä seesaminsiemeniä, rapeita unikonsiemeniä, kuivattua valkosipuli- ja sipulihippuja sekä hiutalemaista merisuolaa sipulin herkullisen maun tehostamiseksi. Perinteinen makea vaihtoehto on lisätä taikinaan 1 tl lämmittävää kanelia ja päällystää keitetyt bagelit voista, tummanruskeasta sokerista ja kanelista valmistetulla rapealla kanelikuorrutteella. Tällainen makea ja kanelilla maustettu rinkeli maistuu myös hyvältä rusinoiden kanssa, jotka tuovat lisää rakennetta ja pureskeltavuutta.

Vinkkejä

Sekä kotitekoisista että kaupasta ostetuista bageleista voi tulla kovia, vaikka ne olisi säilytetty asianmukaisesti, tai jos niitä ei syödä samana päivänä kuin ne on keitetty ja paistettu. Voit varmistaa, että rinkelit ovat täydellisen pehmeitä ja pureskeltavia pehmentämällä ne uudelleen.

Kuivahtaneet tai kovat rinkelit voidaan siis elvyttää, etkä tarvitse muuta kuin hieman vettä. Jos paahdat bagelin uunissa, valuta sitä ensin kuumalla vedellä, kunnes sen ulkopinta on kostea, mutta ei läpimärkä. Laita se sitten uuniin: 5 minuuttia 180 °C:ssa tekee ihmeitä. Voit myös lämmittää kevyesti kostutetun bagelin uudelleen mikroaaltouunissa, jolloin saavutat saman tuloksen. Myös bagelin kääriminen kosteaan paperipyyhkeeseen sen sijaan, että juoksuttaisit vettä sen päälle, toimii hienosti pehmittäen bagelin uudelleen.