Helpon bagelreseptimme avulla voit varmistaa, että sinulla on aina joko vastaleivottuja tai pakastettuja bageleita. Lue lisää rakastetusta leivonnaisesta ja katso vastauksemme joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin.
2½ dl | |
Hiivaa
|
25 g |
Rypsiöljyä
|
1 rkl |
Suolaa
|
1½ tl |
Vehnäjauhoja (n. 7 dl)
|
400 g |
Kananmuna voiteluun
|
1 |
---|---|
50 g | |
Seesaminsiemeniä
|
|
Unikonsiemeniä
|
|
Kurpitsansiemen
|
Jos nautit leivonnaisista, joissa on pureskeltava, hieman rapea kuori ja jotka ovat sisältä pehmeitä ja tiiviitä, saatat olla bageleiden ystävä. Vaikka näitä kultaisia sämpylöitä, joissa on reikä keskellä, valmistettiin alun perin Euroopan juutalaisyhteisöissä, ne ovat nykyään suosittuja kaikkialla maailmassa. Leipätyyppi on rakenteeltaan hieno ja maultaan neutraali, minkä ansiosta se sopii erinomaisesti monenlaisille erilaisille täytteille.
Kun olet lukenut kuvauksemme siitä, miten herkullista bagel-leipä on, saatat miettiä: "Mutta mitä voin laittaa bageliin täytteeksi?". Vastaus on: melkein mitä vain haluat! Nopeana aamiaisena tai välipalana kotitekoiset bagelit maistuvat hyvältä voin, maustetun tuorejuuston, maapähkinävoin, hasselpähkinälevitteen tai hedelmäsäilykkeiden, kuten karhunvatukkahillon, kanssa. Jos haluat herkullisemman aamiaisen, voit tarjota niitä kananmunan, pekonin ja cheddarjuuston tai paistetun kananmunan ja avokadoviipaleiden kanssa. Bagel on herkullinen myös kevyenä lounasruokana tonnikalasalaatin, munasalaatin tai klassisen newyorkilaisen kermajuuston ja savulohen yhdistelmän kanssa.
Bageleita valmistettaessa taikina sekä keitetään että paistetaan, jotta siitä tulee sisältä tiivis mutta pehmeä ja ulkopuolelta pureskeltava ja kiiltävä. Bageltaikina kannattaa keittää, koska se kovettuu ja kuori kypsyy ennen paistamista, jolloin se pysyy paremmin muodossaan. Jos taikina keitetään lyhyesti, kuten suosittelemme meidän bagelreseptissä, kuori on ohut ja hieman joustava, jolloin jokainen bagel voi vielä nousta hieman paiston aikana. Pidempi keittäminen tekee kuoresta paksumman, mikä puolestaan tekee bageleiden sisuksista tiiviimpiä, koska ne eivät pääse nousemaan niin paljon.
Rinkelien keittäminen on melko yksinkertaista. Muista keittää niitä muutama kerrallaan, jotta kiehuvan veden lämpötila ei laske liikaa. Jos veteen lisätään ainesosia, kuten sokeria, hunajaa tai ohramaltaita, rinkeleistä tulee karamellisoitumisen ansiosta entistäkin kultaisempia ja rapeampia.
Bagel-leipä maistuu ihanalta erilaisten koristeiden kanssa. Yksinkertaisen bagel-reseptimme koristeisiin kuuluu klassisia vaihtoehtoja, kuten cheddar-raastetta, seesaminsiemeniä, unikonsiemeniä tai kurpitsansiemeniä. Kotitekoisen bagelin päällystäminen cheddar-raasteella antaa sille herkullisen ja hieman rapean juustokuoren. Jos pidät pähkinäisistä mauista, kokeile päällystää ne erilaisilla siemenillä. Mustat ja valkoiset seesaminsiemenet antavat paahteisen, pähkinäisen maun, joka korostuu paistettaessa, kun taas unikonsiemenet tuovat mukavaa rapeutta. Kurpitsansiemenet voivat myös lisätä rapeutta ja hienovaraista pähkinäistä makua. Sekoita näitä klassisia täytevaihtoehtoja sen jälkeen, kun olet sivellyt bagelit munavoiteella, jotta täytteet tarttuvat niihin paremmin.
Kotitekoisten bageleiden reseptimme antaa sinulle runsaasti mahdollisuuksia kokeilla ja tuunata! Voit esimerkiksi halutessasi tehdä reseptillä minibageleita. Kun valmistat noin 12-14 minibagelia 8 tavallisen sijaan, saat söpöjä, pieniä herkkuja, jotka ovat täydellisen välipalan kokoisia tai loistava alkupala illanistujaisissa. Voit myös kokeilla vehnäjauhojen sekoittamista muihin jauhotyyppeihin, kuten täysjyväviljaan ja ruisjauhoihin, tai käyttää hiivan sijasta hapantaikinaa taikinana.
Mitä tulee täytteisiin, niin klassinen suolainen vaihtoehto on ripotella pinnalle pähkinäisiä seesaminsiemeniä, rapeita unikonsiemeniä, kuivattua valkosipuli- ja sipulihippuja sekä hiutalemaista merisuolaa sipulin herkullisen maun tehostamiseksi. Perinteinen makea vaihtoehto on lisätä taikinaan 1 tl lämmittävää kanelia ja päällystää keitetyt bagelit voista, tummanruskeasta sokerista ja kanelista valmistetulla rapealla kanelikuorrutteella. Tällainen makea ja kanelilla maustettu rinkeli maistuu myös hyvältä rusinoiden kanssa, jotka tuovat lisää rakennetta ja pureskeltavuutta.
Sekä kotitekoisista että kaupasta ostetuista bageleista voi tulla kovia, vaikka ne olisi säilytetty asianmukaisesti, tai jos niitä ei syödä samana päivänä kuin ne on keitetty ja paistettu. Voit varmistaa, että rinkelit ovat täydellisen pehmeitä ja pureskeltavia pehmentämällä ne uudelleen.
Kuivahtaneet tai kovat rinkelit voidaan siis elvyttää, etkä tarvitse muuta kuin hieman vettä. Jos paahdat bagelin uunissa, valuta sitä ensin kuumalla vedellä, kunnes sen ulkopinta on kostea, mutta ei läpimärkä. Laita se sitten uuniin: 5 minuuttia 180 °C:ssa tekee ihmeitä. Voit myös lämmittää kevyesti kostutetun bagelin uudelleen mikroaaltouunissa, jolloin saavutat saman tuloksen. Myös bagelin kääriminen kosteaan paperipyyhkeeseen sen sijaan, että juoksuttaisit vettä sen päälle, toimii hienosti pehmittäen bagelin uudelleen.