
Hitaasti kypsytetty paahtopaisti

Tee näin:
Paahtopaisti
Vihreät pavut ja tarjoilu
Paahtopaisti Q&A
Paahtopaistin kuivumisen estämiseksi on kaksi keinoa. Ensinnäkin, käytä aina lihalämpömittaria, jotta tiedät varmasti, milloin liha on kypsää, ja vältät ylikypsentämisen. Toisekseen, anna paistin levätä vähintään 10-15 minuuttia ennen tarjoilua.
Paahtopaisti on aina kypsennettävä peittämättömänä, jotta saadaan hieman hiiltynyt pinta ja mehevän murea liha.
Vaikka suola, pippuri, timjami ja muutama laakerinlehti ovat hyvin tavallisia valintoja, on niiden sekoitus suosikkimme paahtopaistn maustamiseen. Jos haluat tuunata makumaailmaa hieman enemmän, voit lisätä yrttejä, kuten rosmariinia, oreganoa ja tarragonia, tai mausteita, kuten kuminaa, paprikaa tai cayennepippuria, saadaksesi lisäpotkua.
Lihan pinnan ruskistaminen sulkee lihan mehut pinnan sisään. Näin saat täydellisen paahtopaistin, jossa ihana kosteus säilyy alusta alkaen. Tämän vaiheen väliin jättäminen tarkoittaa myös, että menetät kauniin karamellisoitumisen, joka on olennainen maku, joka usein erottaa hyvän paahtopaistin erinomaisesta.
Tämä riippuu lihapalan painosta ja siitä, miten haluat syödä lihaa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kypsentämisaika on 15-20 minuuttia 500 grammaa kohti. Jos haluat puolikypsää, kypsennysaika on 20-25 minuuttia ja jos haluat kypsää, 25-30 minuuttia 500 grammaa kohti. Luotettavin tapa on tarkistaa sisälämpötila lihalämpömittarilla (60 °C, kun kyseessä on kypsä liha, 65 °C, kun kyseessä on puolikypsä liha tai 70 °C, kun kyseessä on kypsä liha).
Paahtopaistiin ei ole olemassa yhtä tiettyä palaa, jota tulisi käyttää. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi ribeye (luullinen, jos mahdollista), topside, silverside tai sirloin.
Ainekset
Paahtopaisti
Paahtopaistia tai ulkofileetä
|
600 g |
---|---|
Rypsiöljy
|
|
Suolaa
|
¾ tl |
Hyppysellinen mustapippuria
|
|
Tuoretta timjamia
|
|
Kirsikkatomaatteja varsissa
|
300 g |
Laakerinlehteä
|
3 |
Merisuolaa
|
Vihreät pavut valkosipulin kanssa
Tuoreita, vihreitä papuja
|
200 g |
---|---|
Inkivääriä
|
3 rkl |
Valkosipulinkynsi puserrettu
|
1 |
Mustapippuria
|
Suussa sulava paahtopaisti
Tämä resepti herättää monissa lapsuusmuistoja perheen kokoontumisesta viikonloppulounaan ääreen. Tämä mehevä naudanlihapaistin ja kasvisten yhdistelmä, joka paistetaan hitaasti ja tarjoillaan rapeiden vihreiden papujen kanssa, on juuri sitä, mitä viikonlopun ruokailulta voi vain toivoa.
Matalassa lämpötilassa paistetamisen salaisuus
Tämän paistin suussa sulava mureus on matalan ja hitaan kypsennyksen ansiota. Tieteellisesti sanottuna hidas kypsentäminen pehmentää lihan sitkeät sidekudokset ja pitää lihan mehevänä. Kolme tärkeintä vinkkiä: ruskista lihan pinta ennen paistamista, käytä lihalämpömittaria, jotta saat aina täydellisen kypsyyden, ja anna lihan levätä vähintään 10-15 minuuttia ennen tarjoilua.
Kastikkeet, jotka sopivat hyvin paahtopaistin kanssa
Kastikkeen valmistaminen ylijäämämehusta on ilmeisin ja perinteisin yhdistelmä. Tee maissitärkkelysliemi (kaksi ruokalusikallista maissitärkkelystä sekoitettuna kahteen ruokalusikalliseen vettä), lisää tarvittaessa lisänestettä (vettä tai naudanlihalientä) ja sakeuta miedolla lämmöllä. Muita hyviä makuyhdistelmiä ovat kirpeä sinappikastike, pippurinen piparjuuri tai hedelmäinen chutney makeampana vaihtoehtona.
Tarjoiluehdotukset ja tähteiden hyödyntäminen
Perunat kaikissa muodoissaan - paahdetuista ja soseutetuista perunoista kermaisiin gratiineihin ja kirpeisiin salaatteihin - sopivat hyvin yhteen paahtopaistin kanssa. Runsas ja suolainen Yorkshire sopii myös erinomaisesti lisäkkeeksi, varsinkin kun siihen yhdistetään paksu kastike. Voit tarjoilla paahtopaistia myös tuoreen puutarhasalaatin, karamellisoitujen ruusukaalien tai paahdettujen vihannesten kanssa. Välipalana paahtopaistivoileipä ruisleipään tehtynä on mitä parhainta.