Hitaasti kypsytetty paahtopaisti

Hitaasti kypsytetty paahtopaisti

1 tunti
Alhaisessa lämpötilassa paistetusta lihasta tulee erityisen mehukas. Hitaasti kypsytetty paahtopaisti sopii juhlaan kuin juhlaan. Kokeile reseptiä!
https://www.arla.fi/reseptit/hitaasti-kypsytetty-paahtopaisti/

Tee näin:

Paahtopaisti
  • Kuumenna uuni 125 °C.
  • Ruskista liha molemmin puolin voissa ja rypsiöljyssä paistinpannulla. Aseta liha sitten uuninkestävään astiaan.
  • Suolaa ja pippuroi liha kauttaaltaan ja mausta tuoreella timjamilla. Aseta lämpömittari lihaan niin, että kärki on keskellä paksuinta osaa.
  • Lisää tomaatit ja laakerinlehdet lihan viereen astialle.
  • Paista uunin keskitasossa, kunnes paistolämpömittari näyttää 60 astetta: punainen liha, 65 astetta: vaaleanpunainen ja 70 astetta: kypsä, 45-60 minuuttia.
  • Ota liha pois uunista, mutta anna tomaattien vielä olla. Peitä liha foliolla ja anna sen levätä.
  • Nosta uunin lämpö 250 °C ja paista tomaatteja 10 minuutin ajan.
Vihreät pavut ja tarjoilu
  • Keitä vihreitä papuja kevyesti suolatussa vedessä 3-4 minuuttia. Valuta vesi pois.
  • Sekoita joukkoon Ingmariini, valkosipuli ja pippuri.
  • Tarjoile liha tomaattien, vihreiden papujen ja halutessasi perunagratiinin kanssa.
Valmis!

Paahtopaisti Q&A

Miten kypsentää paahtopaisti kuivattamatta sitä?
Paahtopaistin kuivumisen estämiseksi on kaksi keinoa. Ensinnäkin, käytä aina lihalämpömittaria, jotta tiedät varmasti, milloin liha on kypsää, ja vältät ylikypsentämisen. Toisekseen, anna paistin levätä vähintään 10-15 minuuttia ennen tarjoilua.
Pitäisikö paahtopaisti kypsentää peitettynä vai peittämättömänä?
Paahtopaisti on aina kypsennettävä peittämättömänä, jotta saadaan hieman hiiltynyt pinta ja mehevän murea liha.
Mitkä yrtit ja mausteet sopivat naudanlihan kanssa?
Vaikka suola, pippuri, timjami ja muutama laakerinlehti ovat hyvin tavallisia valintoja, on niiden sekoitus suosikkimme paahtopaistn maustamiseen. Jos haluat tuunata makumaailmaa hieman enemmän, voit lisätä yrttejä, kuten rosmariinia, oreganoa ja tarragonia, tai mausteita, kuten kuminaa, paprikaa tai cayennepippuria, saadaksesi lisäpotkua.
Mitä tapahtuu, jos lihaa ei ruskisteta ennen hidasta kypsentämistä?
Lihan pinnan ruskistaminen sulkee lihan mehut pinnan sisään. Näin saat täydellisen paahtopaistin, jossa ihana kosteus säilyy alusta alkaen. Tämän vaiheen väliin jättäminen tarkoittaa myös, että menetät kauniin karamellisoitumisen, joka on olennainen maku, joka usein erottaa hyvän paahtopaistin erinomaisesta.
Kuinka kauan naudanlihaa pitäisi paahtaa?
Tämä riippuu lihapalan painosta ja siitä, miten haluat syödä lihaa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kypsentämisaika on 15-20 minuuttia 500 grammaa kohti. Jos haluat puolikypsää, kypsennysaika on 20-25 minuuttia ja jos haluat kypsää, 25-30 minuuttia 500 grammaa kohti. Luotettavin tapa on tarkistaa sisälämpötila lihalämpömittarilla (60 °C, kun kyseessä on kypsä liha, 65 °C, kun kyseessä on puolikypsä liha tai 70 °C, kun kyseessä on kypsä liha).
Mitä naudanlihapalaa käytetään paahtopaistiin?
Paahtopaistiin ei ole olemassa yhtä tiettyä palaa, jota tulisi käyttää. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi ribeye (luullinen, jos mahdollista), topside, silverside tai sirloin.

Ainekset

Paahtopaisti
Paahtopaistia tai ulkofileetä
600 g
Rypsiöljy
Suolaa
¾ tl
Hyppysellinen mustapippuria
Tuoretta timjamia
Kirsikkatomaatteja varsissa
300 g
Laakerinlehteä
3
Merisuolaa
Vihreät pavut valkosipulin kanssa
Tuoreita, vihreitä papuja
200 g
Inkivääriä
3 rkl
Valkosipulinkynsi puserrettu
1
Mustapippuria
Lisää herkullisia ideoita
Kermainen perunamuusi
25 minuuttia
Kermainen perunamuusi
(16)

Suussa sulava paahtopaisti

Tämä resepti herättää monissa lapsuusmuistoja perheen kokoontumisesta viikonloppulounaan ääreen. Tämä mehevä naudanlihapaistin ja kasvisten yhdistelmä, joka paistetaan hitaasti ja tarjoillaan rapeiden vihreiden papujen kanssa, on juuri sitä, mitä viikonlopun ruokailulta voi vain toivoa.

Matalassa lämpötilassa paistetamisen salaisuus

Tämän paistin suussa sulava mureus on matalan ja hitaan kypsennyksen ansiota. Tieteellisesti sanottuna hidas kypsentäminen pehmentää lihan sitkeät sidekudokset ja pitää lihan mehevänä. Kolme tärkeintä vinkkiä: ruskista lihan pinta ennen paistamista, käytä lihalämpömittaria, jotta saat aina täydellisen kypsyyden, ja anna lihan levätä vähintään 10-15 minuuttia ennen tarjoilua.

Kastikkeet, jotka sopivat hyvin paahtopaistin kanssa

Kastikkeen valmistaminen ylijäämämehusta on ilmeisin ja perinteisin yhdistelmä. Tee maissitärkkelysliemi (kaksi ruokalusikallista maissitärkkelystä sekoitettuna kahteen ruokalusikalliseen vettä), lisää tarvittaessa lisänestettä (vettä tai naudanlihalientä) ja sakeuta miedolla lämmöllä. Muita hyviä makuyhdistelmiä ovat kirpeä sinappikastike, pippurinen piparjuuri tai hedelmäinen chutney makeampana vaihtoehtona.

Tarjoiluehdotukset ja tähteiden hyödyntäminen

Perunat kaikissa muodoissaan - paahdetuista ja soseutetuista perunoista kermaisiin gratiineihin ja kirpeisiin salaatteihin - sopivat hyvin yhteen paahtopaistin kanssa. Runsas ja suolainen Yorkshire sopii myös erinomaisesti lisäkkeeksi, varsinkin kun siihen yhdistetään paksu kastike. Voit tarjoilla paahtopaistia myös tuoreen puutarhasalaatin, karamellisoitujen ruusukaalien tai paahdettujen vihannesten kanssa. Välipalana paahtopaistivoileipä ruisleipään tehtynä on mitä parhainta.