Porsaan ulkofileetä
|
500 g |
---|---|
Oliiviöljyä
|
2 rkl |
Dijon sinappia
|
2 rkl |
Kuivattua oreganoa
|
1 rkl |
Paprikajauhetta
|
1 rkl |
Jauhettua kuminaa
|
1 tl |
Suolaa
|
1 tl |
Chilihiutale
|
½ tl |
Murkattua valkosipulinkynttä
|
2 |
Inkivääriä
|
1 rkl |
2 dl | |
Kurkku
|
½ |
Murskattu valkosipulinkynsi
|
1 |
Suolaa
|
|
Mustapippuria
|
Tomaattia
|
2 |
---|---|
Punasipuli
|
½ |
Kurkku
|
½ |
Salaattilajikkeita
|
100 g |
Flat bread -leipiä tai pitaleipiä
|
4 |
Kreikkalaisempaa kuin gyros ei yksinkertaisesti ole olemassa. Tämän vuoksi voi olla vaikeaa arvata, että gyros perustuu itse asiassa vanhaan Lähi-idän reseptiin.
Shawarman, maustetusta lihasta valmistetun Lähi-idän ruokalajin, uskotaan yleisesti olevan inspiraationa maailmankuulun gyrosin taustalla. Huhujen mukaan kreikkalaiset pitivät siitä niin paljon, että he mukauttivat sen omaan makuunsa sopivaksi. Vuonna 2011 kyproslainen ravintoloitsija valmisti maailman kaikkien aikojen suurimman gyrosin, joka painoi peräti neljä tonnia!
Kävele mihin tahansa kreikkalaiseen ravintolaan, ja todennäköisesti löydät ruokalistalta gyrosin. Mutta epäilemättä aidoin tapa tarjoilla gyros - kreikkalaiseen tapaan - on tehdä siitä nopea välipala. Kokeile tätä myös itse - valmista gyros kotona, kääri se folioon ja nauti matkalla vaikkapa lounaaksi!
Monet ihmiset sekoittavat gyrosin turkkilaiseen kebabiin - ja se onkin helposti tapahtuva virhe. Mutta maultaan nämä kaksi ruokalajia ovat itse asiassa kilometrien päässä toisistaan. Kebab valmistetaan yleensä lampaan- tai naudanlihasta, kun taas gyros perinteisesti sianlihasta. Kun lisänä on tuoreita vihanneksia, jogurttipohjaista kastiketta ja jopa ranskalaisia, saat ruokalajin, joka on yhtä kreikkalainen kuin Akropolis!
Hyvä gyros on makuasia, ja vaikka se tarjoillaan perinteisesti tzatzikikastikkeen kanssa, se sopii yhtä hyvin myös muiden kastikkeiden, kuten ranch-kastikkeen, maustekastikkeiden ja hummuksen kanssa. Jos sinulla ei ole tzatzikia saatavillasi, myös loraus smetanaa tekee varmasti tehtävänsä.