Flat white

Flat white

5 minuuttia
Flat white on yksinkertaisesti espressoa mikrovaahdotetulla maidolla. Flat whiten päälle ei siis kaadeta erikseen maitovaahtoa. Tämä herkullinen kahvijuoma on saanut alkunsa Australiasta, sekä Uudesta-Seelannista, mutta se maistuu yhtälailla suomalaiseen makuun. Maitovaahtoon voi kokeilla tehdä erilaisia kuvioita!
https://www.arla.fi/reseptit/flat-white/

Tee näin:

Flat white
  • Valmista 1-2 annosta espressoa oman maun mukaan.
  • Lämmitä maito kannussa keskilämmöllä varmistaen, ettei se saavuta kiehumispistettä, sillä tämä voi muuttaa sen makua.
  • Vaahdota maito luodaksesi silkinpehmeää mikrovaahtoa ilman suuria kuplia.
  • Kun maito on lämmitetty ja vaahdotettu, kaada se varovasti espresson päälle.
  • Valinnainen: koristele kevyesti ripottelemalla päälle kaakaojauhetta tai kanelia.
Valmis!
Vinkki

Löydä täydellisen flat white -kahvin valmistamisen taito asiantuntijavinkkiemme avulla. Vie kahvitaitosi seuraavalle tasolle ja nauti jokaisesta siemauksesta varmuudella ja tyylillä.

Flat white Q&A

Mikä on tekniikka täydellisen mikrovaahdon luomiseksi flat white -kahviin?
Täydellisen mikrovaahdon saamiseksi flat white -kahviin höyrytä maitoa, kunnes se muodostaa pieniä, tasaisia kuplia, antaen sille kermaisen rakenteen. Käytä maitovaahdottajaa tai espressokoneen höyrytintä, aloita juuri maidon pinnan alapuolelta ilman lisäämiseksi ja vaahdon luomiseksi. Sen jälkeen upota vaahtotin tai höyrytin syvemmälle maitoon, varoen ettei maito käy liian kuumaksi ja sen maku muutu. Tavoitteenasi on luoda tasainen kerros mikrovaahtoa espresson päälle, rikastuttaen juomaa ylellisellä tunteella. Parhaimmillaan mikrovaahto on niin hienojakoista, että se on lähes näkymätöntä, antaen flat white -kahville sen ainutlaatuisen kermaisen rakenteen. Voit käyttää myös ranskalaista pressoa, vaahdottaen maitoa painamalla, ja kaataen sen sitten kannusta kahviisi.
Mikä erottaa flat white -kahvin latteesta tai cappuccinosta?
Flat white erottuu voimakkaalla kahvin maullaan ja erityisellä maitotekstuurillaan. Siinä on korkeampi espresson ja maidon suhde kuin latte-kahvissa, mikä tuo esiin voimakkaamman kahvin maun. Flat white -kahvin mikrovaahto on sileää ja samettista, toisin kuin cappuccinon paksumpi vaahto, ja se sulautuu täydellisesti espressoon luoden kermaisen juoman, joka silti korostaa espresson rohkeaa makua. Tutustu eroihin tarkemmin sivuillamme, jotka käsittelevät flat white vs cappuccino ja flat white vs latte.
Voiko flat white -kahvin valmistaa ilman espressoa?
Ehdottomasti! Korvaa espresso yhtä suurella määrällä vahvasti haudutettua kahvia. Voit käyttää myös pikakahvia, mutta sinun tulee lisätä määrää saavuttaaksesi kahden espresson syvyyden.
Voiko flat white -kahviin luoda latte-taidetta?
Kyllä voit! Avain on kaataa maito hyvin hitaasti, matalalta korkeudelta ja kulmassa. Aloita kallistamalla kuppisi ja kaatamalla maitoa noin 12-15 cm korkeudesta. Kun täytät kuppia, laske kannua ja aloita kuvion tekeminen. Tämä menetelmä antaa maidon sekoittua tasaisesti espressoon, valmistaen sen taiteellisia luomuksiasi varten. Harjoittelun myötä voit luoda yksinkertaisia kuvioita, kuten sydämiä tai ruusuja, saaden flat white -kahvisi näyttämään yhtä hyvältä kuin se maistuukin. Viimeistele tekniikkasi näillä helpoilla latte-taiteen vinkeillä ja nikseillä.

Ainekset

Flat white
Annosta espressoa
1-2 2
1 - 1½ dl
Lisää herkullisia ideoita
Dalgona-kahvi
10 minuuttia
Dalgona-kahvi
(1)

Valitse oikea kuppi täydelliseen flat white -kahviin

Aitoon flat white -kokemukseen valitse kuppi, jonka tilavuus on 150-200 ml. Tämä koko on elintärkeä täydellisen tasapainon saavuttamiseksi voimakkaan espresson ja kermaisen maidon välillä. Tämänkokoinen kuppi varmistaa, että espresson maku tulee esille olematta hukkumassa maitoon. Se auttaa myös luomaan flat white -kahvin tunnusomaiset kerrokset sileästä höyrytetystä maidosta hienoon mikrovaahtoon.

Säädä espresson maku juuri oikeaksi

Tehdäksesi vaikutuksen flat white -kahvillasi, aloita täyteläisen makuisella espressolla. Valitse tuoreesti jauhetut kahvipavut hienoon jauhatukseen, joka tuottaa täyteläisen shotin. Puhtaimman maun saavuttamiseksi harkitse suodatetun, pehmeän veden käyttämistä keittämiseen. Tämä vaihe poistaa mahdolliset epäpuhtaudet, jotka voivat peittää kahvin luonnolliset maut, antaen espresson todellisen maun tulla esiin.

Tähtää 25-30 sekunnin keittoaikaan kahden shotin espressolle. Tämän pitäisi tuottaa espresso, jonka päällä on paksu, kultainen crema, laadukkaan uuton tunnusmerkki. Espresson valmistuksen huomioiminen luo pohjan flat white -kahville, joka tasapainottaa täydellisesti kahvin voimakkuuden höyrytetyn maidon pehmeän kermaisuuden kanssa.

Kokeile näitä maitovaihtoehtoja

Perinteinen täysmaito luo kermaisen rakenteen ja rikkaan mikrovaahdon, joka sekoittuu täydellisesti rohkean espresson makuun. Vaihtoehtoja, kuten kaura-, manteli- tai soijajuoma, ovat myös suosittuja. Erityisesti barista-tason kaurajuoma erottuu, koska sen rasvapitoisuus ja sakeuttajat auttavat luomaan halutun mikrovaahdon. Jokainen vaihtoehto tuo kahviin omat hienovaraiset makunsa ja rakenteensa, antaen sinun mukauttaa flat white -kahvisi makuun sopivaksi.