Clotted cream eli hyytelöity kerma

Clotted cream eli hyytelöity kerma

Clotted cream on peräisin Englannista, ja se on paksumpaa kermaa. Clotted cream -kerman valmistaminen itse vaatii päivän valmistelua, mutta vaiva kannattaa nähdä: se on nimittäin todella herkullista sconssien kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/clotted-cream-eli-hyyteloity-kerma/

Tee näin:

Clotted cream
  • Kaada kerma ensin kulhoon ja laita sen jälkeen kulho kattilaan, jossa on kiehuvaa vettä.
  • Anna kerman tekeytyä vesihauteessa 1½ tuntia ilman kantta. Älä sekoita kermaa äläkä anna sen kiehua.
  • Ota kulho pois vesihauteesta ja laita se jääkaappiin vähintään 12 tunniksi.
  • Kaavi paksu kermainen pinta lusikalla pois ja sekoita clotted cream sitten tasaiseksi. Nauti skonssien ja hillon kanssa!
Valmis!

Ainekset

Clotted cream
6 dl
Lisää herkullisia ideoita

Välttämätön iltapäiväteelle

Jos kuvittelet kermavaahdon pehmeyden yhdistettynä voin ylelliseen täyteläisyyteen, saat hyytelöityä kermaa. Kyseessä on alun perin englantilainen peruselintarvike; edelleen nykypäivänä tämä paksu ja herkullinen kerma esiintyy kaikkialla teeleipälajitelmissa ja illallispöydässä.

Clotted cream ja skonssit: englantilainen instituutio

Harva asia sopii niin hyvin yhteen kuin clotted cream ja skonssit. Lämpimän, kuohkean leivonnaisen ja kermaisen dekadenssin yhdistelmä, joka on saanut alkunsa puhvelinmaidon säilöntämenetelmänä, on englantilaisten ja muidenkin teehetkien suosikki.

Muita ideoita clotted dreamin nauttimiseen

Kun sekoitat perunamuusiin ruokalusikallisen clotted creamia, se muuttuu hetkessä tavallisesta lisukkeesta illallispöydän tähdeksi. Se antaa myös ihanaa kermaisuutta mihin tahansa keittoon, risottoon tai kastikkeeseen. Ja tietysti sen käyttäminen kaiken makean päällä - tuoreista marjoista torttuihin ja piirakoihin - on aina hyvä idea.

Miten clotted cream säilytetään?

Käytä säilytykseen aina puhdasta, suljettua astiaa ja säilytä kermaa jääkaapissa enintään viikon ajan (kun rasia on avattu, käytä neljän päivän kuluessa).

Vinkkejä

Mistä tiedän, milloin clotted cream on valmista?

Kuumennusprosessin aikana kerman rasva irtoaa ja nousee pinnalle. Kun se on valmis, siitä muodostuu kiinteä ja aaltoileva kuori. Jäähdytyksen aikana kuori kiinteytyy entisestään, ja syntyy tiivis ja kiinteä kerros, joka on helppo kauhoa pois.

Miksi clotted cream on murenevaa?

Tämä tapahtuu yleensä hyytyneille kermoille, joita on pakastettu joko liian kauan (yli neljä kuukautta) tai väärässä astiassa (käytä aina ilmatiivistä astiaa ja kääri pakastepussiin lisäsuojan vuoksi).

Voiko hyytelöityä kermaa vispata sakeuttamaan sitä?

Ei. Jos clotted cream tehdään oikein, se on jo valmiiksi paksua ja kermaista, eikä ylimääräistä vispaamista tarvita.

Miten clotted creamia voi ohentaa?

Jos koostumus on mielestäsi liian sakea, sekoita joukkoon pieni määrä ohutta nestettä, joka on jäänyt jäljelle. Lisää pieniä määriä, kunnes olet saavuttanut haluamasi paksuuden.

Kuinka kauan clotted cream säilyy?

Jos kerma säilytetään suljetussa astiassa ja jääkaapissa, se säilyy jopa viikon. Kun se on avattu, se säilyy enintään neljä päivää. Jos olet epävarma, haistele hieman: Jos se haisee happamalta, se on todennäköisesti vanhentunut, ja se on parasta heittää pois.