Tuoretta hiivaa
|
25 g |
---|---|
Lämmintä vettä (n. 37 °C)
|
5 dl |
Oliiviöljyä
|
2 rkl |
Suolaa
|
2 tl |
Erikoisvehnäjauhoja (720 g)
|
12 dl |
Yksi Italian tunnetuimmista leivistä, ciabatta tarkoittaa sananmukaisesti tohvelia. Se onkin saanut nimensä siitä, että sen muoto muistuttaa tätä mukavaa sisäkenkää. Se on kuuluisa rapeasta kuorestaan ja pehmeästä, mureasta sisuksestaan. Ciabatta on parasta nauttia tuoreena suoraan uunista, kun tuoreen leivän tuoksu leijuu vielä ilmassa.
Tämä resepti soveltuu monenlaisiin variaatioihin, ja kokeilu on erittäin suositeltavaa. Kolme parasta makuyhdistelmää, jotka voidaan sisällyttää taikinaan, ovat mustat oliivit (noin 150 g karkeasti pilkottuja ja huolellisesti valutettuja calamata-oliiveja), kuivattu yrttisekoitus basilikaa, oreganoa, persiljaa ja rosmariinia (noin ¾ teelusikallista kutakin) tai paahdettu ja soseutettu valkosipuli (kääri kokonainen valkosipuli folioon, paahda sitä noin 30 minuuttia 180 °C:ssa ja soseuta se hienoksi).
Italialainen keittiö on tunnettu yksinkertaisuudestaan, ja usein ciabattoja näkee kasteltuna oliiviöljyllä, balsamiviinietikalla tai näiden kahden yhdistelmällä. Yksinkertainen mozzarella- tai provolone- ja salami- tai kinkkutäytteinen täyte on myös italialaisvaikutteinen klassikko, joka saa kaikki makuhermot tyytyväisiksi.
Oikein säilytettynä ciabatta säilyttää tunnusomaisen rakenteensa jopa kolme päivää. Kääri leipä tiiviisti folioon tai laita se ilmatiiviiseen muovipussiin ja säilytä huoneenlämmössä.