Bigos

Bigos

Tämä herkullinen lihapata on suosittu Puolassa. Bigos valmistetaan kaalista, maustetusta makkarasta ja sianlihasta. Tämä ruoka valmistetaan yleensä tarjoilua edeltävänä päivänä, jotta se ehtii maustua ennen ruokailua. Se sopii hyvin kuumana smetanan, keitettyjen perunoiden ja maalaisleivän kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/bigos/

Tee näin:

Bigos
  • Silppua kaali ja laita kattilaan. Täytä vedellä ja keitä.
  • Murenna joukkoon kuivatut sienet ja keitä 30 minuuttia.
  • Leikkaa liha pienemmiksi paloiksi. Kuutioi sianliha. Kuori ja paloittele sipuli.
  • Kuumenna voi ja ruskista liha ja sianliha erikseen.
  • Lisää sipuli ja paista pehmeäksi.
  • Huuhtele hapankaali ja anna sen kuivua. Lisää se ruskistetun lihan kanssa kaali- ja sieniseokseen.
  • Sekoita joukkoon viini, tomaattipyree ja laakerinlehdet. Murenna joukkoon liemikuutiot.
  • Hienonna neilikka, katajanmarja ja hieman mustapippuria.
  • Lisää se muhennokseen, peitä ja hauduta 45 minuuttia. Lisää tarvittaessa vettä.
  • Keitä perunat.
  • Leikkaa makkara paloiksi ja anna sen hautua muhennoksessa 15 minuuttia.
  • Lisää suolaa ja pippuria maun mukaan.
  • Tarjoile bigos keitettyjen perunoiden, smetanan ja persiljan kanssa.
Valmis!

Bigos Q&A

Mikä on bigos englanniksi?
Bigosista käytetään joskus englanninkielistä nimitystä hunter's stew, vaikka myös puolalaista nimeä käytetään yleisesti.
Kuinka kauan bigosia voi säilyttää jääkaapissa?
Kun bigos on jäähtynyt, se säilyy suljetussa astiassa jääkaapissa jopa viikon ajan. Vaihtoehtoisesti sitä voidaan myös pakastaa, jolloin se säilyy pidempään.
Mitä eroa on bigosin ja kapustan välillä?
Bigosia ei pidä sekoittaa kapustaan, joka on puolalainen versio hapankaalista, johon usein sekoitetaan lihaa ja sipulia. Itse asiassa kapusta on jopa ainesosana joissakin bigos-resepteissä.

Ainekset

Bigos
Valkokaali
200 g
Vettä
6 dl
Kuivattuja sieniä
30 g
Sianlihaa
300 g
Savustettua porsaankylkeä
250 g
Sipulia
2
25 g
Hapankaali
200 g
Punaviiniä
2 dl
Tomaattipyreetä
1 dl
Lihaliemikuutiota
2
Laakerinlehteä
2
Katajanmarjaa
1 tl
Neilikoita
3
Bratwurstia (mieluiten thüringeniläistä)
250 g
Tarjoiluun
Perunoita
900 g
1 prk
Tuoretta persiljaa

Bigos on puolalainen klassikko

Bigos on yksi vanhimmista dokumentoiduista puolalaisista ruokalajeista, ja reseptejä on keittokirjoissa jo vuodelta 1682. Sitä syödään usein juhlapyhien aikaan, ja se on erityisen suosittu talvikuukausina, ja sitä voidaan muunnella minkälaisella lihalla tahansa, joten voit vapaasti vaihtaa ainesosia maun mukaan.

Perinteiset lisukkeet tarjottavaksi bigosin kanssa

Pidä ateria aidosti puolalaisena tarjoilemalla se kotitekoisen, vastaleivotun leivän kanssa. Hapanjuurinen ruisleipä (Chleb Zytni Na Zakwasies) on perinteisin, mutta myös yksinkertainen vaalea leipä (Chleb Pszenny) tai Puolan versio lättyleivästä (Podplomyki) ovat yhtä herkullisia vaihtoehtoja. Myös keitetyt perunat tai juurekset sopivat hyvin.

Miten saat bigosin maistumaan vielä paremmalta seuraavana päivänä?

Bigosin rikas ja maanläheinen maku vain paranee ajan myötä. Kuten kaikkien pataruokien (ja keittojen) kohdalla, tämä johtuu pääasiassa siitä, että ainekset sekoittuvat ja sulautuvat toisiinsa entistä paremmin, mikä tehostaa ja yhtenäistää ruokaa entisestään. Jotkut jopa väittävät, että vähintään kolme kertaa lämmittäminen uudelleen on salaisuus, jonka ansiosta bigos on parasta, mitä olet koskaan maistanut.