Valkokaali
|
200 g |
---|---|
Vettä
|
6 dl |
Kuivattuja sieniä
|
30 g |
Sianlihaa
|
300 g |
Savustettua porsaankylkeä
|
250 g |
Sipulia
|
2 |
25 g | |
Hapankaali
|
200 g |
Punaviiniä
|
2 dl |
Tomaattipyreetä
|
1 dl |
Lihaliemikuutiota
|
2 |
Laakerinlehteä
|
2 |
Katajanmarjaa
|
1 tl |
Neilikoita
|
3 |
Bratwurstia (mieluiten thüringeniläistä)
|
250 g |
Perunoita
|
900 g |
---|---|
Arla® Lempi Smetanaa
|
1 prk |
Tuoretta persiljaa
|
Bigos on yksi vanhimmista dokumentoiduista puolalaisista ruokalajeista, ja reseptejä on keittokirjoissa jo vuodelta 1682. Sitä syödään usein juhlapyhien aikaan, ja se on erityisen suosittu talvikuukausina, ja sitä voidaan muunnella minkälaisella lihalla tahansa, joten voit vapaasti vaihtaa ainesosia maun mukaan.
Pidä ateria aidosti puolalaisena tarjoilemalla se kotitekoisen, vastaleivotun leivän kanssa. Hapanjuurinen ruisleipä (Chleb Zytni Na Zakwasies) on perinteisin, mutta myös yksinkertainen vaalea leipä (Chleb Pszenny) tai Puolan versio lättyleivästä (Podplomyki) ovat yhtä herkullisia vaihtoehtoja. Myös keitetyt perunat tai juurekset sopivat hyvin.
Bigosin rikas ja maanläheinen maku vain paranee ajan myötä. Kuten kaikkien pataruokien (ja keittojen) kohdalla, tämä johtuu pääasiassa siitä, että ainekset sekoittuvat ja sulautuvat toisiinsa entistä paremmin, mikä tehostaa ja yhtenäistää ruokaa entisestään. Jotkut jopa väittävät, että vähintään kolme kertaa lämmittäminen uudelleen on salaisuus, jonka ansiosta bigos on parasta, mitä olet koskaan maistanut.