Belgialainen vohveli

Belgialainen vohveli

30 minuuttia
Vaikka monilla mailla on omat perinteiset vohvelireseptinsä, tunnetuin vohvelityyppi on luultavasti belgialainen vohveli. Kuuluisat belgialaiset vohvelit ovat koristeellisia ja ne maistuvat voisilta, kuohkeilta ja rapeilta. Ei ole vaikea ymmärtää, miksi näistä vohveleista on tullut monien suosikkeja. Belgialaisen vohvelireseptimme avulla voit tarjoilla makeaa, klassista herkkua, kun haluat tehdä aamiaisesta tai brunssista hieman erityisemmän.
https://www.arla.fi/reseptit/belgialainen-vohveli/

Tee näin:

Belgialainen vohveli
  • Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi.
  • Sekoita jauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola kulhossa.
  • Sekoita kuivat aineet munaseokseen vuorotellen piimän kanssa.
  • Lisää sulatettu voi ja sekoita, kunnes taikina on tasaista.
  • Lämmitä vohvelikone hyvin.
  • Kaada noin ¾ dl taikinaa vohvelikoneeseen ja paista vohveleita noin 6 minuuttia - kunnes ne ovat kullanruskeita ja rapeita.
Valmis!

Belgialainen vohveli Q&A

Belgialaisten vohveleiden reseptimme avulla voit valmistaa herkullisen aamiaisen, brunssin, jälkiruoan tai välipalan hetkessä. Alla on lisätietoja belgialaisista vohveleista, kuten niiden valmistuksesta, tarjoilusta, säilytyksestä ja uudelleenlämmityksestä. Voit lukea vastauksemme joihinkin niitä koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin alapuolelta.

Mikä on belgialainen vohveli?
Vohveli on ruokalaji, joka valmistetaan paistamalla yksinkertainen piimätaikina vohveliraudalla, jolloin vohveleille muodostuu niille ominainen pintakuvio ja urat, joista ne tunnetaan. Vohveleita on monenlaisia eri puolilla maailmaa. Belgialainen vohveli on paksu ja siinä on syvät taskut, jotka sopivat täydellisesti täytteelle, sekä sileät, rapeat reunat.
Miten belgialainen vohveli valmistetaan?
Herkulliset ja helpot belgialaiset vohvelit valmistuvat nopeasti. Varmista, että vohvelirautasi on lämmitetty kunnolla ennen taikinan valmistamista, jotta vohvelit ovat sisältä kuohkeita mutta ulkoa kultaisia ja rapeita. Tarjoa belgialainen vohveli lämpimänä valitsemasi täytteen, kuten tomusokerin, voin ja siirapin, tuoreiden hedelmien tai jäätelön kanssa.
Mitä eroa on belgialaisella vohvelilla ja tavallisella vohvelilla?
Vohveleita valmistetaan useimmissa maissa ympäri maailmaa. Belgialainen vohveli on tyypillisesti paksumpi kuin muut eurooppalaiset ja amerikkalaiset vohvelit. Ne ovat rakenteeltaan kevyempiä ja niiden ulkopinta on rapeampi. Belgialaisessa vohvelissa on myös syvemmät taskut. Paras belgialainen vohvelirauta onkin sellainen, joka tuottaa suuria uria.
Miten saada belgialainen vohveli rapeaksi?
Paras tapa varmistaa, että kotitekoiset belgialaiset vohvelit ovat sisältä kuohkeita ja ulkoa rapeita, on varmistaa, että vohvelikoneesi on tarpeeksi kuuma. Varmista, että se on lämmennyt hyvin ennen taikinan kaatamista. Anna sen lämmetä vähintään 5 minuuttia ja testaa sen lämpötilaa käyttämällä hieman vettä, jotta näet, sihiseekö se. Jos näin on, vohvelikoneen pitäisi olla käyttövalmis.
Miten lämmittää belgialaiset vohvelit uudelleen?
Kotitekoinen belgialainen vohveli voidaan lämmittää uudelleen parillakin eri tavalla. Jos sinulla on leivänpaahdin, käytä sitä vohveleiden lämmittämiseen - se on sekä nopeaa että helppoa. Voit tietysti käyttää myös uunia. Esilämmitä se 175-200 °C:een ja lämmitä vohveleita 2-4 minuuttia vuoratulla uunipellillä. Jos lämmität pakastevohveleita, voit tarvita kaksinkertaisen ajan. Pidä vohveleita kuitenkin aina silmällä, etteivät ne pala.
Miten belgialainen vohveli kannattaa säilyttää?
Kun belgialaiset vohvelit ovat jäähtyneet, säilytä mahdolliset tähteet ilmatiiviissä astiassa ja siirrä ne jääkaappiin. Koska nämä kotitekoiset vohvelit säilyvät jopa 4 päivää, voit valmistaa ne etukäteen, jos haluat valmistaa myös paljon muita ruokia herkullista brunssiateriaa varten tai haluat mahdollisuuden nauttia niitä myös kiireisempinä aamuina.
Mitä laittaa täytteeksi belgialaisille vohveleille?
Tämän vohvelityypin voinen maku ja syvät taskut tekevät siitä täydellisen lukemattomille erilaisille täytteille. Kuorruta kuohkea belgialainen vohveli tomusokerilla, vaahterasiirapilla ja voilla, suklaalevitteellä tai tarjoile ne jäätelön ja tuoreiden marjojen, kuten mansikoiden, mustikoiden tai vadelmien, kanssa.
Voiko belgialaisia vohveleita pakastaa?
Suosittelemme pakastamaan mieluummin kypsennetyt vohvelit kuin itse vohvelitaikinan. Paista vohveleita, kunnes ne ovat kypsät mutta eivät vielä rapeita. Aseta ne sitten vuoratulle leivinpaperille ja siirrä pakastimeen. Kun vohvelit ovat jähmettyneet, voit säilyttää niitä ilmatiiviissä astiassa tai pakastepussissa ilman, että ne tarttuvat yhteen. Kun olet valmis nauttimaan pakastevohveleistasi, laita ne leivänpaahtimeen ja kypsennä niitä, kunnes ne ovat lämmenneet kunnolla ja alkavat rapeutua. Pakastetut belgialaiset vohvelit kirnupiimällä säilyvät pakastimessa 3-4 kuukautta.

Ainekset

Belgialainen vohveli
Kananmunia
3
Sokeria
150 g
Vehnäjauhoja
350 g
Vaniljasokeria
1 tl
Leivinjauhetta
3 tl
Suolaa
½ tl
5 dl
200 g

Aidot belgialaiset vohvelit piimällä

Perinteiset belgialaiset vohvelit ovat herkullinen makea välipala aamulla, iltapäivällä tai milloin tahansa, kun on nälkä. Vohvelit maistuvat makeilta, voisilta ja hieman leipämäisiltä. Niiden ulkopinta on kultainen ja rapea, kun taas sisäpinta on kevyt ja kuohkea. Ne ovat herkullisia purtaviksi, ja vaikka niitä nautitaan Belgiassa usein liikkeellä, ne ovat herkullisia myös istuma-ateriana. Niiden pinnalle täytteiksi on tarjolla kaikenlaisia herkullisia valintoja, jotka täyttävät vohvelille ominaiset syvät taskut.

Täydellisen kuohkea ja rapea vohveli

Paras belgialaisen vohvelin resepti on sellainen, joka tuottaa pinon kultaisia, rapeita vohveleita, joissa on syvät taskut, jotka on mahdollista täyttää herkullisilla täytteillä. Belgialaisten vohveleiden reseptimme sisältää perusaineksia, jotka löytyvät valmiiksi useimpien keittiön kaapeista. Ainoa poikkeus on ehkä piimä, jota ei kuitenkaan kannata jättää pois tästä reseptistä. Tämä maitotuote varmistaa yhdessä leivinjauheen kanssa vohveleille ominaisen kuohkean sisuksen ja korostaa niiden täyteläistä, voista makua. Kun belgialaiset vohvelit paistuvat, taikinan kosteus höyrystyy ja saa aikaan kauniisti rapeat reunat.

Tee herkullinen vohveliaamiainen tai brunssi

Helpon belgialaisen vohvelireseptimme avulla vohveleiden valmistaminen aamiaiseksi tai brunssiksi on helppoa ja nopeaa. Voit kuitenkin myös valmistaa nämä herkulliset, kuohkeat belgialaiset vohvelit hyvissä ajoin etukäteen. Voit säilyttää niitä joko jääkaapissa tai pakastimessa riippuen siitä, milloin aiot nauttia ne. Voit siis valmistaa nämä kultaiset herkut juuri silloin, kun sinulla on aikaa, ja nauttia nopean belgialaisen vohvelin aamulla tai tarjoilla ne osana suurempaa brunssivalikoimaa.

Täytä belgialainen vohveli lempitäytteilläsi

Klassiset belgialaiset vohvelit tarjoillaan perinteisesti vain tomusokerin kanssa, mutta ne maistuvat herkullisilta monenlaisten lisukkeiden kanssa. Se, mitä tarjoilet vohveleiden kanssa, on täysin sinun päätettävissäsi. Tutustu alla oleviin ehdotuksiimme saadaksesi inspiraatiota.

Herkullinen lisukevaihtoehto on mansikat. Belgialainen vohveli mansikoilla on suussa sulava, ja kypsien, punaisten marjojen ja kultaisten vohvelien yhdistelmä on kaunis ja herkullinen. Jos tuoreet marjat sattuvat olemaan loppu, belgialainen vohveli maistuu upealta myös kirkkaan kotitekoisen hillon, kuten mansikka- tai karhunvatukkahillomme kanssa.

Belgialaiset vohvelit jäätelön tai kermavaahdon sekä hedelmien tai hillojen kera ovat herkullinen jälkiruoka. Kokeile kotitekoisen jäätelön valmistamista ja löydä oma suosikkimakuyhdistelmäsi. Yksi asia on kuitenkin varma: klassinen vaniljajäätelö on aina hitti makeiden, leipämäisten vohveleiden kanssa. Belgialainen vohveli maistuu herkulliselta myös suklaalevitteen, kuten runsaan suklaakastikkeemme kanssa.

Vinkkejä

Parhaat belgialaiset vohvelit ovat sekä kuohkeita että rapeita. Jotta vohvelirauta olisi rapea, sen on oltava erittäin kuuma. Anna sen lämmetä vähintään 5 minuuttia ennen vohveleiden paistamista. Kun taikina ja vohvelirauta joutuvat kosketuksiin, sen pitäisi sihistä. Testaa vohveliraudan lämpötila ensin vaikkapa vedellä. Tämänkin pitäisi kuulua tuntuvaa sihisevää ääntä, kun vesi osuu kuumaan pintaan. Voit lisätä vohvelirautaan hieman voita ennen paistamista, jotta vohvelit rapeutuisivat vieläkin paremmin.

Jos et ole täysin tyytyväinen kotitekoisten belgialaisten vohveleiden rapeuteen paistamisen jälkeen, voit rapeuttaa ne uunissa. Esilämmitä uuni 120 °C:seen. Siirrä vohvelit jäähdytystelineelle, kun olet paistanut ne valmiiksi. Aseta ne yhteen kerrokseen, jotta kuuma ilma pääsee kiertämään niiden ympärillä 5-10 minuutin ajan. Varmistat kuitenkin, että kaikki rapeat vohvelit ovat lämpimiä, kun tarjoilet ne.