Tagine

Tagine

1 tunti
Tämä tagine on pohjoisafrikkalainen lampaanlihapata, joka on parhaimmillaan saviruukussa keitettynä. Tarjoile herkullinen tagine jogurtin ja couscousin kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/tagine/

Tee näin:

Tagine
  • Kuori juurekset, sipuli ja valkosipuli ja leikkaa ne karkeiksi paloiksi.
  • Halkaise ja hienonna chili.
  • Lisää voita suureen kattilaan ja ruskista liha ja sipuli. Lisää chili, suola ja mausteet.
  • Sekoita joukkoon tomaattimurska ja vesi ja kiehauta.
  • Laske lämpöä, peitä kattila kannella ja anna kattilan kiehua noin puolitoista tuntia välillä sekoittaen.
  • Lisää kuivatut hedelmät ja keitä vielä 30 minuuttia, kunnes liha on suussa sulavaa.
  • Tarjoile jogurtin ja couscousin kanssa.
Valmis!

Ainekset

Tagine
Lampaanpaistia
500 g
Selleriä
200 g
Porkkanoita
150 g
Sipuli
1
Valkosipulinkynsiä
2
Tuore, punainen chili
½
Inkivääriä
1 rkl
Suolaa
1½ tl
Mustapippuria
½ tl
Kanelitankoa
2
Jauhettua kardemumma
½ tl
Jauhettua korianteria
½ tl
Tomaattimurskaa
2 rkl
Kuivattua aprikoosia (n. 100 g)
Rusinoita (n. 75 g)
Tarjoiluun
2 dl
Couscousia
2 dl

Suussa sulava muhennos, joka on täynnä makua

Tagine on peräisin jo kahdeksan vuosisadan takaa, ja se on lohturuoan suosikki, joka on kestänyt aikaa. Perinteisesti tagineruoat ovat saviastian padassa valmistettuja muhennoksia, jotka sulavat suussa ja sopivat täydellisesti kylmiin talviöihin, sateisiin päiviin ja kaikkeen siltä väliltä.

Kuuma ja maukas pohjoisafrikkalainen muhennos

Harva asia lämmittää sinua niin paljon kuin kauniisti tuoksuva muhennos, varsinkin jos se on periytynyt sukupolvelta toiselle, kuten aikoinaan vaatimaton pohjoisafrikkalainen tagine. Perinteisesti liha on ollut esityksen pääosassa, mutta kasvissyöjä- ja kalavaihtoehdoista on tulossa yhtä suosittuja vaihtoehtoja.

Eri tagine-lajikkeet

Lasitettu vai lasittamaton? Alumiini- vai valurautapannu? Patoja on monenlaisia ja -kokoisia, ja vaikka ei ole olemassa oikeaa tai väärää, kokemuksesi taso on todennäköisesti ratkaiseva tekijä.

  • Aloittelijoille: Valurauta on hyvä pata, josta aloittaa. Ne eivät halkeile, eivät pala pohjaan yhtä helposti kuin savilajikkeet ja ovat myös kaikkein monipuolisimpia ja kestävimpiä.

  • Edistyneempi: Jos olet hieman edistyneempi tagine-kokki, lasitettu saviruukku on sinua varten. Ne ovat vähemmän alttiita halkeilemaan ja palamaan, mutta antavat silti perinteisen tunnelman.

  • Kokenut: Yksi hankalimmista tyyleistä on käyttää taginen valmistuksessa lasittamattomia saviruukkuja, mutta maun kannalta se on vaivan arvoista. Koska huokoinen savi imee itseensä jokaisen ruokalajin makua, padastasi tulee pian oma salainen ainesosansa, jota on mahdotonta jäljitellä.

Saviruukussa ruoanlaiton taika

Saviruukussa valmistettavat ruoat ovat tunnettuja siitä, että niillä saadaan aikaan voimakkaan makuisia ruokia, jotka vain paranevat ajan myötä. Koska huokoinen materiaali imee itseensä vähän jokaisen ruokalajin makua, saviruukku tuo lopulta jokaiseen ateriaan oman makuprofiilinsa. Kun tähän yhdistetään se, että se on suhteellisen vaivaton ja monipuolinen tapa valmistaa ruokaa, ei ole ihme, että saviastian perinne on tekemässä paluuta.

Vinkkejä

Laitetaanko taginen yläosaan vettä?

Ei, vaan kartiomaisen kannen yläosassa oleva reikä on tarkoitettu höyryn poistamiseen kypsennyksen aikana. Vesi (tai liemi) lisätään yleensä kattilan pohjalle reseptin viimeisenä vaiheena.

Miten estät tagine-astiaa halkeilemasta?

Temppu on kaksitahoinen. Ensinnäkin, varmista, että liotat saviastian hyvissä ajoin (vähintään 2 tuntia, mieluiten 24 tuntia ennen käyttöä). Toinen juju on, ettet koskaan altista sitä korkealle kuumuudelle tai äkillisille lämpötilan muutoksille. Pidä polttimen asetus alhaisena, tai jos käytät uunia, pysyttele alle 160 °C:n lämpötilassa. Vältä myös kylmien nesteiden tai ainesosien lisäämistä kuumaan tagineen ja päinvastoin.

Kuinka kuuma uunin pitäisi olla taginea valmistaessa?

Paras lämpötila on 160 °C tai alhaisempi. Muista aina laittaa kylmä kattila kylmään uuniin (ja päinvastoin), jotta varmistetaan asteittainen kuumeneminen ja estetään kattilan halkeilu.

Pitääkö tagine-astia liottaa joka kerta, kun sitä käytetään?

Lyhyt vastaus on kyllä. Sekä lasitettujen että lasittamattomien saviruukkujen vähimmäisliotusaika on 2 tuntia ennen käyttöä, mutta mieluiten se olisi pidennettävä 24 tuntiin.