Suklaafudge

Suklaafudge

60+ min
Tämä suklaalta maistuva fudge, eli pehmeä kermakaramelli sopii vaikkapa joululahjaksi - tai omaan naposteluun. Fudge on pehmeää ja hieman rakeista karamellia, jota voit nauttia ympäri vuoden.
https://www.arla.fi/reseptit/suklaafudge/

Tee näin:

Suklaafudge
  • Sekoita kuohukerma, sokeri, voi ja siirappi paksupohjaisessa vähintään 2 litran kattilassa. Kiehauta ja keitä ilman kantta (noin 40 minuuttia).
  • Voit testata onko toffee valmis kahdella tavalla. Voit joko kaataa muutaman pisaran taikinaa kylmään veteen ja pyörittää taikinasta pallon, jonka tulisi olla kiinteä ja kova, jos taikina on valmis. Tai sitten voit odottaa kunnes karamellin tila on 125 astetta.
  • Muista sekoittaa karamelliseosta usein.
  • Lisää kaakaojauhe ja kaada seos kooltaan noin 13x20 cm vuokaan.
  • Anna seoksen kovettua ja sitten leikkaa se fudge-paloiksi.
Valmis!

Suklaafudge Q&A

Pitääkö suklaafudgea sekoittaa kiehumisen aikana?
Ei. Sekoita vain kypsennysprosessin ensimmäisen puoliskon aikana, jolloin seos kiehuu hiljalleen. Tässä vaiheessa sekoittaminen on tärkeää, jotta sokeri liukenee ja maito ei hyydy. Sekoittaminen valmistuksen puolivälin jälkeen aiheuttaa sokerin kiteytymisen ja jättää ikävän rakeisuuden fudgeen.
Mikä on salaisuus sileän ja rakeettoman fudgen aikaansaamiseksi?
Salaisuus on tietää, milloin sekoittaa ja milloin ei. Kun sokeri on liuennut ja saavutat keittämisprosessin pehmeän kiehumisvaiheen, vastusta halua sekoittaa tai jopa ravistella kattilaa. Näin estät sokerikiteiden muodostumisen ja saat halutun, suussa sulavan koostumuksen.
Kuinka kauan fudgea pitää keittää?
Taika tapahtuu 10 ja 15 minuutin välillä. Luotettavampi tapa on tarkistaa lämpötila (kun seos saavuttaa 125 °C) tai tehdä pallotesti: pudota pieni määrä fudgea kylmään veteen, nosta sitten pois ja pyöritä palloksi. Muodostuvan pallon pitäisi olla kiinteä tai kova.
Peitätkö fudgen, kun se kovettuu?
Ei, etenkään kun taikina on kuumaa. Kun taikina pidetään huoneenlämmössä peittämättömänä, lämpö pääsee haihtumaan nopeammin pois, jolloin taikinan kovettuminen nopeutuu eikä kondensiovesi pääse valumaan fudgeseokseen.

Ainekset

Suklaafudge
3 dl
Sokeria
3 dl
1 rkl
Siirappia
1 rkl
Kaakaojauhe
3 rkl

Suklainen twisti rakastettuun klassikkoon

Legendan mukaan fudge keksittiin ystävänpäivänä vuonna 1886 Amerikassa. Olipa se totta tai ei, tämä resepti on taatusti rakkautta ensisilmäyksellä ja ensipuraisulla. Nauti tämä ihana herkku sellaisenaan tai hyödynnä sen muunneltavuutta lisäämällä joukkoon mieleisiäsi salaisia ainesosia.

Suklaafudge on täydellinen makea lahja

Mitä tulee kotitekoisiin lahjoihin, ei ole paljon parempaa kuin laatikollinen suussa sulavaa suklaafudgea. Kääri leivinpaperiin ja sido kauniilla maalaismaisella nauhalla tai asettele fudge kauniiseen lasipurkkiin.

Erilaisia fudgemuunnelmia

Nämä herkut sopivat moniin makuyhdistelmiin: lisää mieleisiäsi ainesosia suoraan taikinaan tai täytteeksi. Yhden ainesosan muunnoksia ovat esimerkiksi hienonnetut pähkinät (suosikkejamme ovat pekaanipähkinät, hasselpähkinät tai pistaasipähkinät), pureskeltava toffee, tai murskatut karkkikepit, jotka ripotellaan päälle juhlallisuutta antamaan. Jos haluat aikuisten version, voit yllättää vieraasi lisäämällä joukkoon ruokalusikallisen suosikkibourbonia, viskiä tai muuta aikuiseen makuun sopivaa maustetta.

Miten fudgea säilytetään?

Siirrä jäähtyneet herkut ilmatiiviiseen astiaan ja säilytä huoneenlämmössä enintään kolme viikkoa.