Ratatouille gremolatan kera

Ratatouille gremolatan kera

60+ min
Ratatouille on klassinen ranskalainen kasvismuhennos, joka maistuu sitä maukkaammalta, mitä kauemmin se on hellalla. Ratatouille sopii hyvin lisäkkeeksi useimpien ruokien kanssa, kun siihen lisätään loraus smetanaa ja gremolataa. Tässä reseptissä käytetään muun muassa munakoisoa, kesäkurpitsaa ja paprikaa.
https://www.arla.fi/reseptit/ratatouille-gremolatan-kera/

Tee näin:

Ratatouille gremolatan kera
  • Leikkaa munakoiso, kesäkurpitsa ja paprika paloiksi. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli.
  • Paista vihanneksia ja sipulia voissa ja rypsiöljyssä 3-4 minuuttia pannulla.
  • Lisää tomaattipyree, mausteet, tomaatit ja liemi.
  • Sekoita ja kypsennä ilman kantta keskilämmöllä noin 45 minuuttia. Mausta suolalla ja tarkista maku.
  • Sekoita gremolatan ainekset keskenään.
  • Tarjoile ratatouille gremolatan ja smetanan kanssa.
Valmis!

Ratatouille gremolatan kera Q&A

Mistä ratatouille-kastike on tehty?
Perinteinen tapa valmistaa ratatouillea on hauduttaa hitaasti sipulin, tomaatin, munakoison, kesäkurpitsan, paprikan, valkosipulin ja yrttien paloja oliiviöljyssä. Tuloksena on muhkea muhennos, joka on täynnä mietoja, pyöreitä kasvisten makuja. Ratatouillea voi tietenkin valmistaa myös monella muulla tavalla, esimerkiksi paistamalla vihanneksia hitaasti uunissa valmiissa kastikkeessa. Voit vapaasti kokeilla ainesosia, kypsennysmenetelmiä ja tarjoiluyhdistelmiä.
Syödäänkö ratatouillea kuumana vai kylmänä?
Yksi monista ratatouillen hienoista puolista on se, että sen voi tarjoilla höyryävän kuumana tai huoneenlämpöisenä. Älä vain tarjoa ratatouillea suoraan jääkaapista, sillä kylmyys heikentää muhennoksen makuja. Huoneenlämpöinen ratatouille sopii erinomaisesti lihan tai kalan lisukkeeksi. Sen voi myös tarjoilla paistetun kananmunan kanssa tai yksinkertaisesti levittää voilla voidellun paahtoleivän päälle.

Ainekset

Ratatouille gremolatan kera
Munakoiso (n. 275 g)
1
Kesäkurpitsa (n. 200 g)
1
Sipuli
1
Valkosipulinkynttä
2
Tomaattimurskaa
1 rkl
Laakerinlehti
1
Rosmariinin oksa
1
Tomaattimurskaa (n. 400 g)
1 prk
Kasvisfondia
2½ dl
Gremolata
Hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
25 g
Valkosipulinkynttä puserrettu
2
Sitruuna (kuori)
1

Ranskalainen kasvisruokaklassikko

Terävöitä ranskalaisia ruoanlaittotaitojasi tällä ihanalla kasvisruokamuhennoksella, jota myös uusi sukupolvi on rakastanut 2000-luvun puolivälissä julkaistun animaatioelokuvan ansiosta. Ratatouille on helppo ja monipuolinen ruokalaji, joka tuo kodikasta mukavuutta jokaiseen ruokapöytään.

Ratatouillen alkuperä

Ratatouillen uskotaan olevan peräisin Ranskan Provencen maaseudulta. Kesän kasvissadosta hitaasti kypsytetyn muhennoksen valmistaminen oli hyvä tapa estää vihannesten huononeminen kauden päättyessä. Tomaatit, sipulit, kesäkurpitsat, munakoisot, punaiset ja keltaiset paprikat ja muut saatavilla olevat vihannekset yksinkertaisesti pilkottiin ja keitettiin yhdessä. Nimi ratatouille viittaa keittämisprosessiin - karkeasti käännettynä se tarkoittaa "sekoittamista yhteen".

Klassinen ratatouille - annosehdotuksia

Alun perin ratatouillea tarjoiltiin pääruokana. Nykyään sitä käytetään usein lisäkkeenä. Suosittelemme tarjoilemaan ratatouillea gremolatan kera, joka antaa lisäpotkua makuun. Smetana-annos voi puolestaan toimia runsaana, kermaisena vastakohtana vihannesten keveydelle. Viipale rapeaa leipää ja voita kylkeen, ja ratatouille-juhlat voivat alkaa.

Miten ratatouillea säilytetään?

Ratatouille säilyy jääkaapissa jopa viisi päivää, ja siitä tulee entistä maukkaampaa, kun maut sulautuvat yhteen. Anna muhennoksen jäähtyä ja siirrä se ilmatiiviiseen astiaan, ennen kuin laitat sen jääkaappiin. Voit myös pakastaa ratatouillea jopa kolme kuukautta. Annostele muhennos jäähtymisen jälkeen pakastamista kestäviin astioihin tai pusseihin, merkitse siihen päivämäärä ja laita pakkaseen.