Munakoisoa (n. 275 g)
|
1 kpl |
---|---|
Kesäkurpitsaa (n. 200 g)
|
1 kokonainen |
Sipulia
|
1 kpl |
Valkosipulinkynttä
|
2 kpl |
Tomaattimurskaa
|
1 rkl |
Laakerinlehteä
|
1 kpl |
Rosmariinin oksaa
|
1 kpl |
Tomaattimurskaa (n. 400 g)
|
1 prk |
Kasvislientä
|
2½ dl |
Hienonnettua lehtipersiljaa
|
25 g |
---|---|
Valkosipulinkynttä
|
2 puserrettua |
Sitruunaa (kuori)
|
1 kpl |
Terävöitä ranskalaisia ruoanlaittotaitojasi tällä ihanalla kasvisruokamuhennoksella, jota myös uusi sukupolvi on rakastanut 2000-luvun puolivälissä julkaistun animaatioelokuvan ansiosta. Ratatouille on helppo ja monipuolinen ruokalaji, joka tuo kodikasta mukavuutta jokaiseen ruokapöytään.
Ratatouillen uskotaan olevan peräisin Ranskan Provencen maaseudulta. Kesän kasvissadosta hitaasti kypsytetyn muhennoksen valmistaminen oli hyvä tapa estää vihannesten huononeminen kauden päättyessä. Tomaatit, sipulit, kesäkurpitsat, munakoisot, punaiset ja keltaiset paprikat ja muut saatavilla olevat vihannekset yksinkertaisesti pilkottiin ja keitettiin yhdessä. Nimi ratatouille viittaa keittämisprosessiin - karkeasti käännettynä se tarkoittaa "sekoittamista yhteen".
Alun perin ratatouillea tarjoiltiin pääruokana. Nykyään sitä käytetään usein lisäkkeenä. Suosittelemme tarjoilemaan ratatouillea gremolatan kera, joka antaa lisäpotkua makuun. Smetana-annos voi puolestaan toimia runsaana, kermaisena vastakohtana vihannesten keveydelle. Viipale rapeaa leipää ja voita kylkeen, ja ratatouille-juhlat voivat alkaa.
Ratatouille säilyy jääkaapissa jopa viisi päivää, ja siitä tulee entistä maukkaampaa, kun maut sulautuvat yhteen. Anna muhennoksen jäähtyä ja siirrä se ilmatiiviiseen astiaan, ennen kuin laitat sen jääkaappiin. Voit myös pakastaa ratatouillea jopa kolme kuukautta. Annostele muhennos jäähtymisen jälkeen pakastamista kestäviin astioihin tai pusseihin, merkitse siihen päivämäärä ja laita pakkaseen.