Raita

Raita

10 minuuttia
Onko koskaan tuntunut siltä, että intialainen ruoka oli liian mausteista tai tulista? Ratkaisu on intialainen raita, eli raikas ja viilentävä jogurttipohjainen kastike, jossa on hieman rapeaa kurkkua.
https://www.arla.fi/reseptit/raita/

Tee näin:

Raita
  • Sekoita jogurtti hienoksi raastetun valkosipulin, kuminan ja suolan kanssa.
  • Leikkaa kurkku ja kaavi siemenet pois lusikalla. Kuutioi hienoksi.
  • Viipaloi kevätsipulit hienoksi ja silppua mintunlehdet.
  • Sekoita jogurttikastike kurkun, kevätsipulin ja mintun kanssa.
Valmis!

Raita Q&A

Miltä raita maistuu?
Raita on kermainen jogurttipohjainen kastike, jossa on mausteita, yrttejä ja hienonnettuja vihanneksia, kuten kurkkua ja vihreää sipulia. Jogurtin pehmeä, käynyt raikkaus antaa hennon pääsävyn, kun taas valkosipuli ja sipuli voivat lisätä kastikkeeseen ripaus puraisua. Raita voi olla hieman makea, ja siihen lisätään joskus sokeria tai hunajaa. Lopuksi mausteet ja yrtit, kuten kumina ja minttu, antavat kastikkeeseen maanläheisiä ja vihreitä sävyjä. Voit myös lisätä korianteria.
Mitä eroa on tzatzikilla ja raita-kastikkeella?
Tzatziki on raitan kreikkalainen serkku. Molemmat ovat jogurttipohjaisia, ja niitä tarjoillaan lisukkeena tai dippeinä tuomaan raikkautta ja rakennetta pääruokaan. Yksi ero on näiden kahden kastikkeen koostumuksessa. Tzatziki valmistetaan paksusta kreikkalaisesta jogurtista, kun taas raita on usein hieman juoksevampaa. Raita on myös monipuolisempi kastike, jossa on monenlaisia makuja ja koostumuksia, kun taas tzatziki on vähemmän tulkinnanvarainen.
Voiko raitaa pakastaa?
Raita säilyy pakastimessa jopa kolme kuukautta. Kastike pakastetaan parhaiten suljetuissa pakastepusseissa. Aseta pussit tarjottimelle pakastimeen, kunnes ne ovat jäässä, poista tarjotin ja säilytä raita, kunnes on aika sulattaa se. Sulattamisen jälkeen jogurtti voi olla hieman erottunut. Ei hätää: sekoita, kunnes se on taas tasaista, ja tarjoile upean curryn kanssa.

Ainekset

Raita
3 dl
Valkosipulinkynsi
1
Jauhettua kuminaa
1 tl
Suolaa
2 tl
Puolikas kurkkua
Salottisipulia
2
Tuoretta minttua
½ ruukku
Lisää herkullisia ideoita
Tzatziki
60+ min
Tzatziki
(0)

Raita on viileä ja virkistävä lisä tuliseen curryyn

Raita on klassinen intialainen lisuke, joka sopii hyvin minkä tahansa curryruoan kanssa. Raitan raikkaat maut täydentävät curryn syvää täyteläisyyttä. Runsaasti rasvaa sisältävä jogurtti auttaa hillitsemään intialaisen curryn joskus haastavaa mausteisuutta. Raita on myös erinomainen dippikastike naanleivälle, ranskalaisille tai vihanneksille.

Miten raita säilytetään oikein?

Ylijäänyt raita säilyy jääkaapissa jopa kolme päivää. Muista peittää kastike hyvin kelmulla tai ilmatiiviillä kannella, jotta ei-toivotut aromit eivät pääse valumaan sisään. Voit myös pakastaa raitaa. Paras tapa on laittaa kastike suljettaviin pakastepusseihin ja asettaa ne tasaisesti tarjottimelle pakastimeen, kunnes kastike on jäässä. Poista sitten tarjotin ja säilytä pakastettua raitaa jopa kolme kuukautta. Sulata kastike yön yli jääkaapissa ja sekoita sitä kunnolla ennen tarjoilua, jotta se on hyvin sekaisin.