Omeletin perusohje

Omeletin perusohje

10 minuuttia
Jos kotona on munia, munakas ei ole koskaan käsien ulottumattomissa. Omeletti on täydellinen ruokalaji, jonka päälle voi laittaa vihanneksia, juustoa tai mitä tahansa muita jääkaapista löytyviä tähteitä.
https://www.arla.fi/reseptit/omeletin-perusohje/

Tee näin:

Omeletin perusohje
  • Vatkaa munat, maito, suola ja pippuri keskenään.
  • Paista munakas miedolla lämmöllä voissa ja rypsiöljyssä paistinpannulla.
  • Sekoita muutaman kerran lastalla.
  • Täytä omeletti mieleisilläsi täytteillä.
Valmis!

Omeletin perusohje Q&A

Pitääkö omelettiin lisätä maitoa?
Moni vannoo maidon (tai kerman) nimeen salaisena ainesosana, jotta lopputulos olisi mahdollisimman kuohkea ja ilmava. Toiset taas uskovat, että maito tekee kananmunista sitkeämpiä ja vetisempiä. Kaikki on kiinni henkilökohtaisista mieltymyksistä, joten kokeile vain!
Miksi omeletit hajoavat paistaessani niitä?
Tarkista pannun koko. Jos se on liian suuri, munaseos levittyy liian ohueksi ja joko rikkoutuu taittaessasi sitä tai, jos käytät täytettä, se ei kestä ylimääräistä painoa. Varmista myös, että annat munaseokselle muutaman nopean sekoituksen kypsennysprosessin aikana, jotta se kypsyy tasaisesti. Anna valmiin omeletin jähmettyä vielä 30 sekuntia, ennen kuin käännät sen varovasti.
Käännetäänkö vai taitetaanko omeletti?
Taita aina. Kyseessä on loppujen lopuksi herkkä ruokalaji, ja äkillinen kääntäminen muuttaa omeletin lähes taatusti munakokkeliksi.
Miten omeletti tehdään ilman, että se tarttuu kiinni pannuun?
Temppu on kolmiosainen: pannu, voi ja ajoitus. Laadukas tarttumaton pannu on tärkein liittolaisesi tätä ruokalajia valmistettaessa. Seuraava temppu on lisätä voita (muut rasvat, kuten oliiviöljy, ghee tai jopa pekonirasva, toimivat myös hyvin) ja odottaa oikeaa lämpötilaa, ennen kuin kaadat kananmunat joukkoon (yleensä silloin, kun sulava voi lakkaa kuplimasta).

Ainekset

Omeletin perusohje
Kananmunia
4
4 rkl
Suolaa
½ tl
Pippuria
1 ripaus
Inkivääriä
1 rkl

Omeletti on kevyt ja kuohkea aamiaissuosikki

Aamut muuttuvat aina paremmiksi täydellisen omeletin äärellä. Tämä kevyt ja kuohkea ruokalaji on yllättävän helppo valmistaa, ja koska useimmat omelettiin tarvittavat ainekset löytyvät jo keittiöstäsi, voit nauttia tätä aamiaissuosikkia viikon jokaisena päivänä.

Erilaiset omeletit

Omeletteja on monenlaisia, amerikkalaisista ja japanilaisista italialaisvaikutteisiin frittatoihin. Vaikka sen varsinaista historiaa on vaikea jäljittää, sen nimi on ranskankielinen ja tarkoittaa ohutta, pientä lautasta. Suosituin versio on kuulemma Omelette de la mère Poulard, jossa kananmunat vatkataan voimakkaasti ja sekoitetaan kerman kanssa. Sen jälkeen sitä kypsennetään hitaasti pannulla voin kanssa, jolloin syntyy kuohkein ja suussa sulavin versio, jota olet koskaan maistanut.

Täydellinen omeletti - valmistuksen salaisuus

Täydellisen kypsennetyn ja kuohkean lopputuloksen saat käyttämällä huoneenlämpöisiä kananmunia ja tilkan maitoa (tai kermaa). Varmista myös, että kananmuna on kunnolla hajonnut: vatkaa, kunnes seos on vaahtoavaa ja rakenne on tasainen. Lisää kananmunat pannulle vasta, kun voi on täysin sulanut ja kuplat alkavat hiipua - täydellinen lämpötila täydelliselle munakkaalle.

Muutamia loistavia tarjoiluvinkkejä

Kananmunat ovat omelettien tärkein ainesosa, ja niiden kanssa maistuu lähes mikä tahansa suolainen. Ripaus juustoraastetta (cheddar, mozzarella, feta tai chèvre) ennen taittamista on monien suosikki. Yrtit, kuten ruohosipuli, tilli ja timjami, antavat myös mielenkiintoisen lisän. Hienostuneemman version saat lisäämällä joukkoon smetanaa ja kaviaaria, joka on ylellinen yhdistelmä erikoistilaisuuksiin.