Mustikkainen marenkikakku

Mustikkainen marenkikakku

Marenkijälkiruoat ovat kauniita ja herkkiä, eikä tämä mustikkainen marenkikakku poikkea tästä. Makea sveitsiläinen marenki, jossa on kauniita vaaleanvioletteja mustikkapyörteitä, on herkullisen rapea sisältä ja ulkoa. Kermavaahdon ja marjastäytteen tuomat erilaiset rakenteet tekevät jälkiruoasta täysin suussa sulavan, ja se tekee varmasti vaikutuksen vieraisiin.
https://www.arla.fi/reseptit/mustikkainen-marenkikakku/

Tee näin:

Mustikkainen marenkikakku
  • Kuumenna uuni 150 °C:seen.
  • Vatkaa munanvalkuaiset, sokeri ja sitruunamehu paksuksi ja kiiltäväksi marengiksi kulhossa vesihauteessa.
  • Ota kulho pois vesihauteesta ja sekoita mustikat joukkoon.
  • Muotoile marenkikakku vuoratulle leivinpaperille (halkaisija noin 22 cm) ja paista marenkia noin 1 tunti uunin keskitasolla.
  • Sammuta uuni, mutta jätä marenkikakku uunin lämpöön vielä noin 30 minuutiksi.
  • Jäähdytä marenkipohja leivinpaperilla.
  • Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi ja levitä se marenkipohjan päälle.
  • Koristele sekoitetuilla marjoilla ja tarjoile.
Valmis!

Mustikkainen marenkikakku Q&A

Alta voit lukea vastauksemme joihinkin usein kysyttyihin kysymyksiin marenkikakuista. Vastaustemme avulla voit valmistautua pyöräyttämään kauniin ja herkullisen marenkikakun mainiolla reseptillämme!

Mikä on marenkikakku?
Marenkikakku on jälkiruoka, jossa pohjana on marenkia. Esimerkkeinä erilaisista marenkikakuista mainittakoon pavlova, marenkikeksit, sitruunamarenkipiirakka ja tietenkin tämä kaunis mustikkainen marenkikakku, jonka pohjana toimii marenki ja jonka pinnalla on raikkaita marjoja ja kuohkeaa kermavaahtoa.
Miten marenkikakku tehdään?
Mustikkainen marenkikakku on koristeellinen ja rapea, ja lisäksi se on erittäin helppo valmistaa. Kun olet valmistanut mustikkaisen marengin, suurin osa ajastasi kuluu odottamiseen, että marenki kypsyy uunissa. Kun olet täyttänyt jäähtyneen marenkipohjan jääkylmällä kermavaahdolla ja herkullisilla tuoreilla marjoilla, tarjoile mustikkainen marenkikakku heti (20-30 minuutin kuluessa), jotta se pysyy rapeana.
Miten marenkikakkua säilytetään?
Tämä marjainen marenkikakku on parasta nauttia tuoreena. Itse marenkipohjaa voi säilyttää ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa jopa 24 tuntia, mutta se alkaa nopeasti pehmentyä, kun sen sisältämä sokeri alkaa imeä kosteutta ympäristöstään. Kun pohja on koristeltu kermavaahdolla ja tuoreilla marjoilla, marenki alkaa pehmetä melko nopeasti. Marenkikakku on liian hauras säilytettäväksi pakastimessa.
Mitä makuja lisätä marenkikakkuun?
Koska marengilla ei ole luonnollisen makeutensa lisäksi juurikaan omaa makua, siihen voi yhdistää melkein mitä tahansa makuja. Lisää marenkiseokseen ennen paistamista pilkottuja hedelmiä tai pieniä marjoja, kuten tässä reseptissä mustikoita. Hyödynnä marjojen ja hedelmien sesonkeja tai tarjoile tätä jälkiruokaa ympäri vuoden käyttämällä herkullista kotitekoista hedelmähilloa.

Ainekset

Mustikkainen marenkikakku
Munanvalkuaista
3
Sokeria (175 g)
n. 2 dl
Sitruunamehua
1 tl
Tuoreita tai pakastettuja mustikkaa (150 g)
n. 2 dl
Pinnalle
2½ dl
Tuoreita, sekalaisia marjoja
200 g

Mustikkainen marenkikakku täytteineen

Mustikkainen marenkikakku on makea ja kevyt. Mustikoita sisältävä marenkipohja on ilmava ja sen rakenne on kauniin rapea, ja se tuntuu melkein sulavan suussa. Kakun täytteen muodostavat silkkinen kermavaahto; tuoreet marjat täydentävät ihanasti makeaa marenkia piristämällä annosta. Marenkijälkiruoat ovat koristeellisia ja herkkiä, ja siksi ne kannattaa nauttia mahdollisimman pian leivonnan ja jäähtymisen jälkeen.

Kokeile herkullista ja marjaisaa marenkikakkua

Koska marenkikakut ovat luonnostaan hyvin makeita, ne sopivat hyvin yhteen marjojen kanssa, jotka voivat lisätä kakkuun hieman happamuutta ja raikkautta. Tästä syystä olemme päättäneet lisätä tuoreita mustikoita suoraan marenkiin ja kruunata kakun vielä värikkäämmillä marjoilla, kuten karhunvatukoilla ja vadelmilla, jotka ovat sekä makeita että hieman happamia. Reseptissämme marenkiseokseen lisätään myös hieman tuoretta sitruunamehua. Kaikki tämä raikkaus täydentää rapeaa marenkia ja takaa jälkiruoan, joka on makea olematta yltiömakea.

Helppo sveitsiläinen marenki

Kaikkien marenkityyppien valmistuksessa käytetään munanvalkuaista ja sokeria, mutta marenki valmistetaan eri tavalla riippuen siitä, haluatko tehdä ranskalaista, italialaista vai sveitsiläistä marenkia. Koska munanvalkuaiset käsitellään eri tavoin, marengit ovat rakenteeltaan erilaisia. Sveitsiläinen marenki valmistetaan kuumentamalla munanvalkuaiset ja sokeri vesihauteessa, ja tuloksena on paksu ja kiiltävä marenki, joka on erittäin helppo levittää. Paistettu sveitsiläinen marenkikakku on rapea sekä ulko- että sisäpuolelta.

Jos marenkikakun reseptimme on saanut sinut uteliaaksi tästä jälkiruokatyypistä yleensä, suosittelemme tutustumaan myös tyylikkääseen pavlovaan sekä suklaamakaroneihin. Näissä marenkijälkiruoissa käytetään sekä ranskalaista että italialaista marenkia. Pavlova on rapeaa ulkoa mutta sisältä pehmeän vaahtokarkkimaista, kun taas macaronit ovat pureskeltavia ja hieman rapeita. Miksi tyytyä vain yhteen marenkikakkureseptiin, kun voit kokeilla kaikkia kolmea?

Tee oma versiosi

Kermavaahdolla kuorrutettu sveitsiläinen marenkikakku maistuu ihanalta, ja sen päälle voi laittaa mitä tahansa hedelmiä tai marjoja. Näin ollen mikä tahansa hedelmä tai hedelmähillo voi toimia marenkikakun täytteenä. Näin voit tarjoilla marenkikakkuja ympäri vuoden vaihtelemalla hilloa ja hedelmiä vuodenajan ja sesongin mukaan. Kokeile keväällä mangoja ja papaijaa, kesällä kirsikoita ja mansikoita, syksyllä viikunoita ja taateleita ja talvella persimoneita. Kylminä kuukausina, jolloin kypsiä hedelmiä ja marjoja on vähemmän, kotitekoinen hillo, jossa on lämmittäviä mausteita, kuten hieman kirpeä luumuhillo, on ihana muunnelma tähän marenkikakkuun.

Jos haluat kokeilla sellaista makuprofiilia, joka ei keskity lainkaan hedelmiin tai marjoihin, on hasselpähkinä-suklaamarenkikakku herkullinen vaihtoehto. Lisää vain jäähtynyttä sulatettua suklaata ja hienonnettuja hasselpähkinöitä marenkipohjaan mustikoiden sijasta ja koristele kermavaahto suklaalastuilla. Tuloksena on herkullinen mutta kevyt jälkiruoka, joka maistuu erinomaisesti kahvikupillisen kanssa.

Vinkkejä

Sveitsiläisen marengin tekeminen on tämän mustikkamarenkikakun reseptin hankalin osa, mutta muutaman vinkin avulla hallitset senkin hetkessä. Tärkeintä on muistaa, että vesihauteesi veden tulisi olla korkeintaan miedosti kiehuvaa ja että munanvalkuaisen ja sokerin vatkaaminen marengiksi voi viedä useamman minuutin.

Tärkeää on myös muistaa vatkata munaseosta varovasti sauvasekoittimella, kunnes sokeri on täysin liuennut. Näin vältytään rakeisuudelta ja varmistetaan tasainen marenki. Voit testata marenkiseoksesi koostumuksen hieromalla pientä määrää sormiesi välissä. Muista antaa seoksen jäähtyä hieman lusikalla ennen kuin kosketat sitä, jotta et polta sormenpäitäsi. Jos marengin koostumus on tasainen etkä havaitse sokerirakeita, sveitsiläistä marengiseosta voi nyt vatkata keskinopeudella, kunnes se on paksua ja kiiltävää.