Lohirillette

Lohirillette

15 minuuttia
Lohirilletteille maistuu uskomattoman hyvältä ruisleivällä ja sopii yhtä hyvin myös tavalliseen voileipään. Vain muutamalla helpolla askeleella voit loihtia jotain ihanaa, jota voi muokata omaan makuun sopivaksi. Voit tarjoilla lohirilletten jopa osana monipuolista tapas-iltaa.
https://www.arla.fi/reseptit/lohirillette/

Tee näin:

Lohirillette
  • Revi graavilohi haarukalla.
  • Sekoita lohi muiden ainesten kanssa kulhossa.
  • Tarjoile ruisleivän, herkkukurkkujen, sitruunaviipaleiden ja ruohosipulin kanssa.
Valmis!

Lohirillette Q&A

Kuinka kauan lohirillette säilyy jääkaapissa?
Tyhjiöpakattu graavilohi säilyy jääkaapissa useita viikkoja. Kun olet kuitenkin sekoittanut siihen sitruunankuorta ja muita aineksia, suosittelemme säilyttämään sitä enintään muutaman päivän ilmatiiviissä astiassa, jotta maku säilyy mahdollisimman hyvänä.
Onko minun pakko käyttää lohta rilletteä valmistaessa?
Rilletteä voidaan valmistaa kaikenlaisesta lihasta, kuten sianreidestä, sian vatsasta, ankasta, jäniksenlihasta tai kinkusta. Myös kala sopii hyvin, mutta suosi rasvaisempia lajikkeita, kuten tässä reseptissä käytetyä lohta.
Miten perinteiset rilletit valmistetaan?
Perinteisesti ne valmistetaan kypsentämällä uunissa 4-6 tuntia kuutioiksi leikattua lihaa, johon on sekoitettu mausteita. Kypsennyksen aikana liha hajoaa, jolloin siitä tulee vähitellen hiutalemaista tahnaa.
Mitä eroa on pateella ja rillettellä?
Vaikka ruokalajit ovat samankaltaisia, pâté on pehmeämpää kuin rillette, ja se valmistetaan tavallisesti rasvaisen vatsa- tai reisilihan sijasta elimellisestä lihasta, kuten maksasta.

Ainekset

Lohirillette
Suolattua graavilohta
300 g
Vastapuristettua sitruunamehua
1 rkl
Sitruunankuorta raastettuna
1 tl
Vastajauhettua pippuria
50 g
Arla® Lempi Fraîche 15% kermaa
1 dl
Tarjoiluun
Ruisleipä
Herkkukurkkua
Sitruuna lohkoja
Ruohosipulia

Lohirilletten alkuperä

Rillettes ovat peräisin Välimeren alueelta, jossa lihaa kypsennettiin hitaasti yrttejä lisäämällä ja säilytettiin purkeissa, jotta liha säilyisi pidempään. Nykyään termi kattaa monenlaisia rilletten variaatioita, kuten tämänkaltaiset kalapohjaiset versiot, ja niitä tehdään enemmänkin maun kuin käytännöllisyyden vuoksi.

Täydellisen rilletten valmistamisen taito

Rillettessä on se hieno puoli, että täydellisen lopputuloksen saavuttaminen riippuu lähes yksinomaan valitsemasi lihan laadusta. Kunhan tätä reseptiä varten valitset hyvälaatuista graavilohta, lopputuloksesta tulee vääjäämättä loistava.

Miksi rillette kannattaa aina tarjoilla herkkukurkkujen kera?

Mitä ikinä teetkin, älä jätä herkkukurkkuja väliin: näissä maukkaissa, rapeissa lisukkeissa on hapokas ja terävä maku, joka leikkaa lohen rasvaisuuden ja tuo reseptiin täydellisen tasapainon. Erinomainen vaihtoehto ovat myös kaprikset, jotka tuovat ruokaan yhtä tervetullutta suolaisuutta, sitruunaa ja suolaa kuin herkkukurkutkin.

Tarjoile lohirillette näin

Jotta rilletteä voi tarjota kauniilla tavalla, laita liha ja mausteet pieneen muottiin tai purkkiin ja käännä se sitten ylösalaisin lautaselle, jotta syntyy pieni kakku. Rakenne ei kestä kauan, sillä vieraasi hakeutuvat taatusti hyvin nopeasti tämän ylellisen aterian äärelle. Tämä pieni teko tarjoilun eteen on kuitenkin vaivan arvoinen.