Juustoleipä

Juustoleipä

60+ min
Hyvältä tuoksuva, mehukas ja kevyesti paistettu juustoleipä. Leikkaa se isoiksi paloiksi ja tarjoile sillin tai keiton kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/juustoleipa/

Tee näin:

Juustoleipä
  • Murenna hiiva kulhoon ja kaada päälle kädenlämpöinen vesi. Sekoita, kunnes hiiva liukenee.
  • Lisää voi, rahka, suola, tillinsiemenet, grahamjauhot ja spelttijauhot.
  • Työstä voimakkaasti tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan nousta pyyhkeen alla noin 45 minuuttia.
  • Kuumenna uuni 200 °C:een.
  • Nosta taikina voidellulle uunipellille ja levitä se kattamaan koko pelti.
  • Leikkaa juusto kuutioiksi. Paina juustoa taikinaan ja anna sen nousta peitettynä noin 30 minuuttia. Paina juustoa vielä ennen paistamista.
  • Paista uunin keskiosassa noin 35 minuuttia.
  • Anna leivän jäähtyä ritilällä. Leikkaa paloiksi, levitä hieman tuoretta tilliä leivän päälle ennen tarjoilua.
Valmis!

Juustoleipä Q&A

Mikä on kuohkean leivän tekemisen salaisuus?
Kaikki on kiinni hiivasta. Käytä parasta mahdollista laatua ja valitse tuoretta hiivaa kuivahiivan sijasta, sillä se antaa paremman rakenteen ja maun. Tarkista molempien lajikkeiden parasta ennen -päiväys, sillä vanhentunut hiiva on suurin syyllinen epäonnistuneeseen lopputulokseen. Varmista, että vesi, johon liuotat hiivan, on noin 28-30 °C:n lämpötilassa, jotta hiiva aktivoituu.
Mitä tarjoilla juustoleivän kanssa?
Keitoista ja pataruoista mausteiseen arrabiata-pastaan ja salaattiin, tämän reseptin kanssa käy melkein mikä tahansa. Se toimii myös erinomaisesti itsenäisenä lisukkeena buffet- tai aamiaispöydässä.
Tuleeko juustoleipää säilyttää jääkaapissa?
Ei. Kuten kaikkien leipien kohdalla, kylmässä (mutta pakkasta lämpimämmässä) ympäristössä tärkkelys kiteytyy paljon nopeammin, jolloin leipä on kovaa ja ei ole kovin ruokaisaa. Säilytä juustoleipä huoneenlämpöisessä ilmatiiviissä astiassa.

Ainekset

Juustoleipä
Hiivaa
50 g
Kädenlämpöistä vettä
5 dl
½ dl
250 g
Suolaa
1 rkl
Tillinsiemeniä
3 rkl
Grahamjauhoja
5 dl
Spelttijauhoja
11 dl
Castello® Wästgöta -juustoa
200 g
Tuoretta tilliä

Juustoleipä on herkullisen juustoinen lohturuoka

Kukapa ei rakastaisi lähes autuaaksi tekevää yhdistelmää, joka koostuu tuoreesta leivästä ja sulaneista juustotaskuista? Tästä reseptistä tulee suosikkisi, sillä valmistat sen avulla juustoleipää, joka sopii kaikkeen sydämellisistä keitoista ja leikkelelautasista grillibuffetteihin ja aamiaisjuhliin.

Täydellinen alkuruoka ja keiton seuralainen

On vain harvoja tilaisuuksia (jos ollenkaan), joihin juustoleipä ei sopisi. Luo näyttämö illanistujaisiin tarjoilemalla se joko itsenäisenä alkupalana tai osana tyylikästä leikkelelautasta. Keitto on myös juustoleivän itsestään selvä pari; erityisesti juustoleivän kanssa maistuvat tomaatti- ja minestronekeitot.

Muut juustoleipä-muunnelmat - valkosipuli ja yrtit

Vaikka tämä resepti soveltuu mainiosti muunneltavaksi, vain harva on parempi kuin vanha kunnon valkosipuli-yrttikombo. Lisämausteet voidaan joko työstää taikinaan tai sulattaa muutamaan ruokalusikalliseen suolattua voita ja sivellä taikinan päälle ennen paistamista.

Kuinka nauttia juustoleivän tähteet?

Juustoleivästä saa helposti rapeita krutonkeja, jotka sopivat erityisen hyvin salaattien, keittojen ja jopa munakokkelin lisukkeeksi. Leikkaa juustoleipätähteet krutonkien kokoisiksi lohkoiksi (n. 2 cm), pirskota päälle oliiviöljyä, ripottele päälle mausteita (valinnainen) ja paista 190 °C:ssa kunnes ne ovat kullanvärisiä (n. 15-20 minuuttia), ja käännä kerran paistamisen puolivälissä.