Juustokakku syötävillä kukilla

Juustokakku syötävillä kukilla

Syötävät kukat sopivat täydellisesti kakkujen koristeeksi. Valmista vadelmajuustokakku edellisenä päivänä ja lisää kukat juuri ennen tarjoilua.

Tee näin:

Valmista pohja
  • Lämmitä uuni 175 °C :seen.
  • Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halk. 20 cm). Vuoraa myös vuoan reunat leivinpaperilla.
  • Sulata voi ja valkosuklaa. vatkaa kananmuna ja fariinisokeri kevyesti vaahdoksi.
  • Kääntele joukkoon suklaa-voisula.
  • Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää taikinaan. Kääntele vielä joukkoon sitruunan kuoriraaste.
  • Kaada taikina esivalmisteltuun vuokaan ja ripottele pinnalle vadelmat.
  • Paista noin 35 minuuttia tai kunnes pohja on reunoilta kypsynyt, mutta keskeltä vielä hieman taikinainen.
  • Anna pohjan jäähtyä täysin vuoassaan.
Valmista täyte
  • Soseuta vadelmat ja purista ne siivilän läpi, jotta saat sileää sosetta.
  • Laita liivatelehdet pehmenemään kylmään veteen.
  • Sekoita tuorejuusto, rahka, sokeri ja vadelmasose yhteen.
  • Kuumenna sitruunamehu ja liuota siihen pehmenneet liivatelehdet.
  • Kaada liivateseos ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen tuorejuustoseokseen.
  • Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi.
  • Kääntele vaahto tuorejuustoseokseen kolmannes kerrallaan.
  • Kaada massa pohjan päälle ja anna hyytyä vuoassaan seuraavaan päivään.
Koristele kakku
  • Irrota kakku vuoastaan ja siirrä tarjoiluvadille. Koristele kakku vadelmilla ja erilaisilla syötävillä kukilla.
Syötävät kukat
  • Huomioi nämä asiat hankkiessasi syötäviä kukkia kakunkoristeeksi: Käytä koristeeksi vain myrkyttömiä ja torjunta-aineettomia kukkia. Jos käytät luonnonkukkia, kerää ne puhtaasta ympäristöstä. Huuhtele kukat ennen kakun päälle laittamista. Käytä kukkia jotka tunnistat varmasti. Asettele kukat kakun päälle vasta hieman ennen tarjoilua tai käytä erillisiä kukkaputkia, jotta kukat pysyvät tuoreena mahdollisimman pitkään. Myös hedelmäosastolta löytyy ajoittain valmiiksi kerättyjä ja pakattuja koristelutarkoituksiin olevia kukkia.
Apilat
  • Herkät apilat ovat kokonaisuudessaan syötäviä, joten voit käyttää koristeina sekä lehtiä, että kukkia. Suuret puna-apilan kukat ovat näyttäviä jo yksittäin kun taas pienet valkoapilat ovat parhaimmillaan ryhmissä. Maku on hento, aavistuksen pähkinäinen.
Kehäkukka
  • Kehäkukkaa voi käyttää sekä maustamisessa, värjäämisessä että koristeena. Kokonaiset kukat ovat kauniita koristeina, mutta syöminen on kovan keskiön takia epämiellyttävää. Kehäkukan terälehtiä voi käyttää myös strösseleiden tapaan. Maku on miellyttävän sitruunainen.
Krassit
  • Mahtavan kirkkaan väriset ja suurikukkaiset krassit ovat kesäkakun pelastus. Maku on mausteinen ja vaihtelee lajikkeiden ja jopa värien välillä. Krassia on helppo kasvattaa siemenestä, eikä se vaadi paljon tilaa, joten sen viljely onnistuu pienelläkin pihalla tai parvekkeella.
Malva
  • Miedon makuiset malvat sopivat erinomaisesti kakun koristeluun. Kauniin vaaleanpunaiset kukat tuovat kakkuihin romanttisen ilmeen.
Orvokki
  • Orvokki on monikäyttöinen koristeena, värivalikoima on laaja ja luomutaimia on kohtuullisen hyvin saatavilla. Kukat voi kandeerata sivelemällä ne ensin valkuaisella ja ripottelemalla päälle sokeria. Myös tuoreet kukat sopivat loistavasti koristeeksi.
Ruiskaunokki
  • Sinisävyiset ruiskaunokit antavat kauniin kontrastin kakuille. Herkkä kukinto on suloinen koriste ja se sopii tuomaan väriä esimerkiksi punaisten marjojen joukkoon. Maku on mieto, joten se sopii hyvin koristeeksi. Ruiskaunokkia on saatavilla myös valkoisena ja vaaleanpunasävyisenä.
Ruusu
  • Ruusu on upea koriste kakuille, mutta siitä voidaan valmistaa myös suloista ruususokeria ja -vettä, jolla voidaan maustaa kakkuja ja kuorrutteita. Ruusun terälehdet voidaan kandeerata orvokin tapaan ja niistä voi keittää myös hilloa. Kaupoissa myytävät ruusut on usein käsitelty torjunta aineilla, ne eivät sovellu syötäväksi.
Syreeni
  • Voimakkaan tuoksuinen syreeni maistuu hieman parfyymiselle. Se sopii sellaisenaan koristeeksi, mutta suurina määrinä haju peittää alleen hienovaraiset maut. Kukilla voi myös maustaa sokeria, jolloin maku on miedompi. Sokeri sopii leivontaan ja antaa kakuille ja kekseille vienon kukkaisen maun.
Muita syötäviä kukkia
  • Kurkkuyrtti, laventeli, pelargonit, päivänkakkara, samettikukat, verenpisara, kellokukat, siankärsämö
Valmis!

Ainekset

Pohja
50 g
Valkosuklaa
50 g
Kananmuna
1
Fariinisokeria
1 dl
Vehnäjauhoa
1 dl
Leivinjauhe
½ tl
Sitruunan kuori hienoksi raastettu kuori
1 1
Vadelmia
75 g
Täyte
Vadelmia
325 g
Liivatelehteä
4
Maustamatonta tuorejuustoa
300 g
1 prk
Sokeria
1 dl
Sitruunamehu
½
3 dl
Koristelu
Syötäviä kukkia
Tuoreita vadelma