Joulupuurosotto

Joulupuurosotto

Kun kaapissasi on se vajaa pussukka puuroriisiä, älä haudo sitä seuraavaan jouluun, vaan tee risotto! Puuroriisistä valmistat aivan yhtä ihanan risoton kuin sen kalliimmilla italianserkuilla, arborioriisillä ja carnarolilla. Ja tällä rakkaalla perusreseptillä opit tekemään risoton juuri siitä määrästä riisiä, mitä kaapista löytyy. Joulupuurosotto on yhtä kuin herkullinen kesäkurpitsarisotto, joka sopii arkeen ja juhlaan!

Tee näin:

Joulupuurosotto
  • Leikkaa kesäkurpitsan vihreä osa talteen 1 cm paksuina viipaleina, heitä pehmeä keskusta pois tai pilko smoothieen. Leikkaa vihreä osa 1x1cm kuutioiksi. Hienonna sipuli
  • Mittaa sopiva määrä vettä kasariin, lisää liemikuutio ja liota kuutio veteen. Maista ja tarvittaessa mausta liemi lisäripauksella suolaa.
  • Lämmitä 1 rkl oliiviöljyä isossa pannussa kuumaksi ja ruskista kuutiot. Mausta suolalla. Ota kesäkurpitsakuutiot sivuun öljystä reikäkauhalla, alenna lämpöä ja lisää sipulit öljyyn kuullottumaan, noin 10 minuuttia. Lisää riisit ja kääntele, kunnes ne kiiltelevät öljystä. Tarvittaessa kaada pannuun lisää oliiviöljyä.
  • Jos käytät valkoviiniä, kaada se riisien joukkoon ja kiehauta. Alenna lämpöä ja keitä hiljaisella porinalla. Kun viini on haihtunut, lisää liemikuutiolla maustettua vettä, kauha kerrallaan ja aina hämmennellen, kunnes se on lähes imeytynyt riisiin. Jatka näin, kunnes kaikki neste on käytetty ja risotto on koostumukseltaan kuin pikkuisen liian löysää riisipuuroa.
  • Purista risottoon sitruunan mehu, sekoita ja tarkista uudelleen suolan määrä. Kun maku on sopiva, ota risotto liedeltä, lisää voi ja vatkaa voimakkaasti, jotta se sulaa ja suurustaa risoton. Nyt risoton pitäisi olla vielä juoksevaa ja riisiryynien juuri al dente. Jos risotto kaipaa nestettä, lisää tilkka vettä, kunnes koostumus on oiva. Jos haluat lisätä risotton sekaan jotain, kuten herneitä, rapuja, parsaa tai juustoa, nyt on sille sopiva hetki.
  • Mausta risotto vielä mustapippurilla ja jaa lautasille. Asettele keskelle risottoa mukava keko paistettuja kesäkurpitsakuutioita ja tämän päälle kunnon lusikallinen Arla Lempi Valkosipuli ja Yrtit- tuorejuustoa. Viimeistele mustapippurirouhaisulla ja tarjoile heti.
Valmis!
Vinkki

1 osa riisiä vaatii 3,5 osaa nestettä eli esimerkiksi 2,5 dl riisiä x 3,5 = 8,75 dl nestettä. Jos käytät valkoviiniä, laske se osaksi nesteen kokonaismäärää, esim. 2,5 dl riisiä + 6,75 dl vettä + 2 dl viiniä.

Ainekset

Joulupuurosotto
Kokonainen kesäkurpitsa
1
Sipuli
1
Oliiviöljyä
2 rkl
Puuroriisiä tai risottoriisiä (katso ohjeistus riisin ja veden suhteesta vinkki-osiosta)
3 dl
Vettä
8½ dl
Kanaliemikuutio tai kasvisliemikuutio
1
Valkoviiniä
2 dl
Sitruunamehua
½ rkl
1 rkl
Suolaa
Pippuria