Hummus eli kikhernetahna

Hummus eli kikhernetahna

15 minuuttia
Hummus sopii leivän päälle ja erilaisten ruokien kylkeen.
https://www.arla.fi/reseptit/hummus-eli-kikhernetahna/

Tee näin:

Hummus eli kikhernetahna
  • Valuta kikherneet siivilässä ja huuhtele.
  • Laita kikherneet kulhoon (säästä osa koristeeksi).
  • Lisää loput ainekset.
  • Sekoita sauvasekoittimella, kunnes seos on sileää.
  • Peitä ja säilytä jääkaapissa, kunnes se on jäähtynyt.
  • Mausta hummus ja koristele hieman oliiviöljyllä, juustokuminalla ja lopuilla kikherneillä.
  • Tarjoile vihannestikkujen kanssa.
Valmis!
Vinkki

Voit liottaa tuoreita kikherneitä sen sijaan, että käyttäisit säilykkeitä. Laita 120 g kuivattuja kikherneitä kulhoon ja kaada niiden päälle vettä. Peitä ne ja jätä kikherneet jääkaappiin noin päiväksi. Laita seuraavana päivänä liotetut kikherneet kiehuvaan, kevyesti suolattuun veteen. Keitä niitä noin 45 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä. Kuivatuissa kikherneissä on usein voimakkaampi pähkinäinen maku kuin purkitetuissa, mutta hummus maistuu herkulliselta riippumatta siitä, mitä lajiketta käytät.

Hummus Q&A

Hummus on herkullista esimerkiksi leivän päällä ja se toimii myös erinomaisena dippinä. Lue lisää alta!

Mitä hummus on?
Hummus on Lähi-idän kikhernedippi tai -levite, joka tarjoillaan usein välipalana tai alkupalana leivän, keksien tai tuoreiden vihannesten kanssa. Seepian keltainen kikherne-hummus tarjoillaan yleensä kulhossa ja koristellaan mausteilla, kuten juustokumilla tai paprikalla, yrtteillä, kuten persiljalla, pähkinöillä, kokonaisilla kikherneillä ja oliiviöljyllä, jotta se näyttäisi tarjoiltaessa entistäkin houkuttelevammalta.
Mistä hummus on tehty?
Kikherne-hummus valmistetaan sekoittamalla kikherneitä, oliiviöljyä, sitruunamehua, valkosipulia, tahinia, juustokuminaa ja suolaa. Pehmeän ja kermaisen koostumuksen varmistamiseksi lisätään hieman kreikkalaista jogurttia tai rahkaa. Se voidaan valmistaa joko säilykekikherneistä tai kuivatuista kikherneistä, mutta ne on liotettava, keitettävä ja jäähdytettävä etukäteen. Maustamiseen voidaan käyttää monenlaisia ainesosia, kuten paahdettuja paprikoita, munakoisoa, punajuurta, avokadoa, kukkakaalia, bataattia, porkkanaa, kurpitsaa ja papuja, kuten mustapapuja, edamame-papuja, kidneypapuja tai valkoisia papuja.
Mitä hummuksen kanssa syödään?
On monia tapoja nauttia rakastettua kikherne-hummusta. Suosittuja tapoja syödä sitä ovat esimerkiksi dippinä rapeiden, tuoreiden vihannesten tai leivän, kuten pitaleivän ja lättyjen, kanssa. Se on herkullista myös falafelin päällä tai falafelin kanssa pitaleivässä, sillä hummuksen ja falafelin kikhernearomit täydentävät hyvin toisiaan. Voit käyttää sitä myös maukkaana levitteenä tortilloissa, voileivissä tai hampurilaisissa. Jotkut valmistavat siitä jopa suolaisia hummus-aamiaiskulhoja, joissa on kananmunia, pekonia, lehtikaalia, avokadoa ja murennettua fetajuustoa.
Voiko hummusta pakastaa?
Ylijääneen hummuksen voi pakastaa. Se säilyy ilmatiiviissä astiassa jopa 4 kuukautta. Muista jättää astioihin hieman tilaa, jotta se voi laajentua jäätyessään. Jos olet epävarma astioiden ilmatiiviydestä, voit kääriä ne kelmukerrokseen tai valaa dipin pinnalle ohut kerros oliiviöljyä. Lisäksi mitä sileämpi rakenne, sitä paremmin se jäätyy. Sulata se yön yli jääkaapissa ja sekoita sitä ennen tarjoilua, jotta siitä mahdollisesti irronneet öljyt pääsevät takaisin joukkoon.
Kuinka kauan hummus säilyy jääkaapissa?
Kotitekoinen hummus säilyy lyhyemmän aikaa kuin kaupasta ostettu. Jos kuitenkin huolehdit siitä, että se säilytetään jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa, sen pitäisi säilyä jopa 3-4 päivää. Jos et ehdi nauttia sitä muutaman päivän kuluessa sen valmistamisesta, pakastamalla voit pidentää sen säilyvyyttä huomattavasti ja säilyttää samalla sille ominaisen pehmeän rakenteen. Älä anna hummuksen olla huoneenlämmössä yli 4 tuntia, sillä jääkaapin ulkopuolella se pilaantuu nopeammin.
Miten hummusta valmistetaan kuivatuista kikherneistä?
Tämän kikherne-hummun valmistaminen on nopeampaa, jos käytät purkitettuja kikherneitä, mutta voit käyttää myös kuivattuja kikherneitä. Sinun on kuitenkin suunniteltava hieman etukäteen, sillä kuivattuja on liotettava kylmässä vedessä vähintään 12 tuntia ennen keittämistä. Kuivattujen kikherneiden keittäminen kestää noin 45 minuuttia. Kun keitetyt kikherneet on valutettu ja jäähdytetty, voit käyttää niitä aivan kuten säilöttyjä kikherneitä sekoittamalla ne muiden ainesten kanssa.
Voiko hummusta valmistaa ilman tahinia?
Vaikka meidän hummusreseptimme sisältää tahinia, on mahdollista valmistaa rakastettu kikhernepasta myös ilman paahdettua seesamitahnaa. Koska se kuitenkin auttaa varmistamaan tasaisen ja kermaisen koostumuksen, ja tuo mausteiseen hummukseen ihanan maukasta ja hieman kitkerää makua, voi tuntua siltä, että jotain puuttuu sekä maun että rakenteen osalta. Jos et nauti tahinin ainutlaatuisesta seesamin mausta, voit kokeilla korvata sen jollain muulla pähkinävoilla, kuten cashew-, manteli- tai jopa auringonkukkavoilla, jotta hummus pysyy herkullisena.

Ainekset

Hummus eli kikhernetahna
Suolattuja kikherneitä
1 tlk
Tahinitahnaa
1 rkl
Oliiviöljyä
1 rkl
Sitruunamehua
1½ tl
Valkosipulinkynsi
1
Kuminaa
1 tl
Suolaa
1 tl
½ dl
Koristeluun
Oliiviöljyä
Kuminaa
Kikherneitä
Tarjoiluun
Kurkkua
Paprika
Kesäkurpitsaa

Kotitekoinen hummus eli kikhernetahna

Oliiviöljystä ja kreikkalaisperäisestä jogurtista valmistetun tahinihummuksemme koostumus on herkullisen kermainen. Yhdessä sekoitettujen kikherneiden kanssa nämä ihanat ainesosat luovat pehmeän ja täyteläisen dipin, josta tulee varmasti pian suosikkisi.

Kikherneissä, joista hummus on saanut arabialaisen nimensä, on hienovarainen maanläheinen maku, jossa on pähkinäisiä vivahteita, mutta suuri osa tunnetusta mausta tulee maukkaasta tahinista, raikkaasta ja happamasta sitruunamehusta, terävästä ja tuoksuvasta valkosipulista sekä jauhetusta kuminasta, joka tuo dippiin lämpöä ja täyteläisyyttä ja korostaa kikherneiden maanläheisyyttä.

Vaikka oletkin saattanut törmätä hummusreseptiin ilman tahinia, perinteisissä resepteissä käytetään yleensä paahdetuista seesaminsiemenistä valmistettua, hieman kitkerää pähkinävoita. Koska voimakas, tunnistettava seesamin maku on maistamisen arvoinen, suosittelemme myös tahinin käyttöä, sillä se antaa sille ihanan suolaisen ja pähkinäisen maun.

Maukasta valkosipulihummusta vihannestikuille

Vihannekset ja hummus ovat klassinen välipalayhdistelmä, josta pitävät niin aikuiset kuin lapsetkin. Sileä ja kermainen koostumus sopii uskomattoman hyvin rapeiden vihannesten, kuten kurkun, paprikan ja kurpitsan, kanssa, mutta mahdollisuuksia on loputtomasti, ja voit tarjoilla sitä minkä tahansa vihanneksen kanssa riippuen siitä, mistä pidät tai mitä tuotteita on sesongissa.

Jos etsit erilaisia tapoja käyttää kotitekoista hummusta, se maistuu hyvältä myös välipalana keksien, grillatun kotitekoisen pitaleivän ja lämpimien lättyjen kanssa. Sitä voi tietysti käyttää myös näiden monipuolisten leipätyyppien kanssa täytettyjen pitojen tai kääreiden tekemiseen. Jos nautit siitä suolaisena levitteenä tai kastikkeena, kokeile käyttää sitä salaateissa, voileivissä tai osana hampurilaisen lisukevalikoimaa, kun käytät seuraavan kerran kanahampurilaisreseptiämme.

Kokeile eri makuja

Vaikka perusresepti on vastustamaton sellaisenaankin, kukaan ei sano, etteikö sinun pitäisi välillä kokeilla ravistella asioita. Hummuksen aineksilla voi leikitellä niin paljon, sillä kikherne ja tahini sopivat hyvin yhteen monien muiden makujen kanssa. Alla on valikoima erilaisia, herkullisia hummustyyppejä, joiden pohjalta voit kokeilla reseptiämme.

Punajuurihummus

Jos pidät kuminan ja kikherneiden maanläheisistä mauista, keitettyjen punajuurten lisääminen tähän Lähi-idän dippiin on hyvä tapa luoda elävä ja huomiota herättävä muunnelma, jossa on lisää maanläheisyyttä. Punajuurihummuksessa on kaunis, kirkas fuksiainen väri ja hieman makea maku, joka sopii hyvin yhteen hieman kitkerien salaattiainesten, kuten pinaatin ja lehtikaalin, kanssa.

Paahdettu paprika-hummus

Punaiset paprikat ovat suosittu ainesosa monissa erilaisissa dippeissä, kuten turkkilaisessa jogurttipohjaisessa haydarissa ja kreikkalaisessa fetapohjaisessa htipitissä. Paahdetut paprikat tuovat makeutta sekä ihanan savuisen maun mihin tahansa dippiin, mikä tekee niistä maukkaan lisän kikherne-hummuksen perusaineksille. Appelsiinidipin savuinen makuprofiili sopii hyvin mausteisempaan suuntaan. Jos tämä kuulostaa houkuttelevalta, kokeile lisätä paahdettujen paprikoiden joukkoon hieman tuoretta tai jauhettua chiliä.

Avokadohummus

Perinteisen Lähi-idän dippikastikkeen sekoittaminen valtavan suosittuun meksikolaiseen guacamoleen lisäämällä avokadoa, cayennepippuria, limemehua ja hieman tuoretta korianteria on myös loistava vaihtoehto kaikille, jotka haluavat ravistella asioita. Eri mausteiden yhdistelmä on hämmästyttävä, ja miedonmakuiset avokadot antavat avokadohummusdipille vastustamattoman vihreän värin ja tekevät siitä herkullisen kermaisen.

Mustapapuhummus

Mustat pavut ovat mietoja ja imevät helposti lisätyt mausteet, joten dippi on maukas ja aromikas. Lisää vain kourallinen mustapapuja perusaineksiin ja sekoita tasaiseksi. Väriltään tummempi mustapapuhummus on myös uskomattoman kermaista, sillä mustapavut ovat luonnostaan kermaisia ja pehmeitä, joten ne sekoittuvat hyvin.