Grits

Grits

45 minuuttia
Grits on kermainen maissipuuro, jonka olemme maustaneet cheddar-raasteella ja voilla. Tämän lisukkeen päällä on valkosipuli-jalopenomaustettuja jättikatkarapuja. Ihanan herkullista! Voit syödä gritsin aamiaiseksi, alkupalaksi tai pääruoaksi. Tällä reseptillä valmistat neljä pääruoka-annosta.
https://www.arla.fi/reseptit/grits/

Tee näin:

Grits
  • Kiehauta maito ja kanaliemi.
  • Lisää maissijauho ja hauduta noin 20 minuuttia usein sekoittaen.
  • Sekoita joukkoon voi ja juusto. Aseta sivuun odottamaan.
Maustetut katkaravut
  • Kuori ja hienonna valkosipuli.
  • Pilko jalapeño ja kevätsipuli.
  • Kuumenna voi paistinpannussa. Paista katkarapuja, kunnes ne muuttuvat vaaleanpunaisiksi.
  • Lisää valkosipuli ja jalapeño. Paista noin 2 minuuttia.
  • Lisää gritsin päälle katkarapuja, kevätsipulia ja chilihiutaleita.
Valmis!

Ainekset

Grits
5 dl
Kanalientä
5 dl
Maizenaa
2½ dl
50 g
150 g
Maustetut katkaravut
Kuningas- katkarapuja sulatettuina
500 g
Valkosipulinkynsiä
3
Tuoretta, vihreää jalapenoa
2
Kevätsipulia
1 nippu
25 g
Chilihiutaleita
1 tl

Lämmittävä maku Etelä-Amerikasta

Etelän soul foodia parhaimmillaan! Grits ovat yksi niistä ruokalajeista, jotka lämmittävät sinua sisältä ulospäin. Tämä kermainen ja miedosti maustettu viljaruoka on kuin lohdullinen halaus kulhossa, olipa se sitten terveellistä aamiaispuuroa tai viiden tähden ravintolan ruokalistalla.

Grits - mahtava aamun aloitus

Olipa kyseessä makea tai suolainen muunnelma, tämä aamiaisen perusresepti on nopea, helppo ja monipuolinen. Jos sinulla on aikaa, anna perheen luosa omia makuyhdistelmiä tarjoamalla erilaisia makeita ja suolaisia täytteitä. Kokeile hunajaa ja tuoreita marjoja, paistettuja kananmunia ja rapeita pekonipaloja tai juustoraastetta ja yrttejä gritsin kanssa.

Miten grits säilytetään parhaiten?

Kuten kaikkien viljojen kohdalla, lämpö, ilma ja kosteus ovat suuria vihollisia. Valitse viileä, pimeä paikka, joka on kaukana kosteudesta ja lämmönlähteistä. Ilmatiiviissä astiassa on myös oltava tiivis kansi tai suljin. Oikein säilytettynä kypsennetyt gritsit säilyvät jopa viisi vuorokautta.

Vinkkejä

Mistä gritsit tulevat?

Maissijauhosta valmistettu grits on luultavasti yksi aikamme vanhimmista raaka-aineista. Maissia jauhettiin jo 8700 vuotta eaa., ja intiaanien sanotaan ottaneen sen käyttöön jossakin 1500-luvun tienoilla. Siitä tuli nopeasti etelän lohturuoka, joka on nykyään samaisen alueen keittiön perusruokaa.

Mitä voin lisätä gritsiin, jotta se maistuisi parhaimmalta?

Koska vilja on miedon makuinen ja ottaa vastaan sen maun, jonka kanssa sitä tarjoillaan, vaihtoehtoja on loputtomasti. Perinteisissä resepteissä käytetään voita, juustoa, siirappia tai sokeria, ja on olemassa syy, miksi nämä lisäykset ovat kestäneet aikaa. Veden korvaaminen lihaliemellä tai yrttikokeilut muuttavat myös suolaista ruokaa, kun taas tuoreet marjat ja hunaja tuovat aamiaispöytään ihanaa raikkautta.

Miten pidän jauhoni paakkuuntumatta?

Vastustamattoman silkkisen lopputuloksen avain on ahkerassa sekoittamisessa. Sekoita keittämisen alussa jatkuvasti. Kun se alkaa paksuuntua, vatkaa edelleen. Pidä silmällä myös lämpötilaa: matalalla asetuksella ja hitaalla haudutuksella saat aikaiseksi kermaista ja paakkuuntumatonta. Lisää voita pikkuhiljaa, tällä tavoin saat myös emulgoitua suurimot voin kanssa, jolloin lopputuloksesta tulee kermaisempaa ja kokkareetonta.

Onko grits parempaa maidon vai veden kanssa?

Vaikka oikeaa tai väärää vastausta ei olekaan, monet sanovat, että maito on parempi vaihtoehto ja että se lisää maun syvyyttä ja pehmeyttä, jota pelkällä vedellä ei voida saavuttaa. Useimmissa resepteissä käytetään näiden kahden yhdistelmää, ja joissakin suolaisissa resepteissä käytetään sen sijaan lientä tai lihalientä. Loppujen lopuksi kyse on henkilökohtaisista mieltymyksistä.