Enchiladat tomaattisalsan kera

Enchiladat tomaattisalsan kera

Enchiladat maissitortilloilla ja salsakastikkeella ovat maukas illallisherkku arkipäiviksi, illanistujaisiin ja aina, kun haluat meksikolaista herkkua. Valkosipulista, sipulista, punapippurista, kesäkurpitsasta ja jalopenoista valmistettu maukas täyte taitellaan makeisiin maissitortilloihin, viimeistellään runsaalla juustolla ja tarjoillaan voimakkaan salsa rojan kanssa. Kokeile enchilada-reseptiämme seuraavan kerran, kun kaipaat hieman mausteisuutta päivääsi!

Tee näin:

Tomaattisalsa
  • Laita tomaatit ja kuutioitu sipuli kulhoon ja kaada päälle kiehuvaa vettä. Anna hautua noin 5 minuuttia.
  • Siivilöi tomaatit ja sipuli ja siirrä ne öljyn, veden, etikan ja mausteiden kanssa tehosekoittimeen. Sekoita noin 1 minuutti.
  • Kaada salsa kulhoon ja sekoita joukkoon vesi.
  • Peitä se ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.
  • Mausta maun mukaan.
Riisisalaatti
  • Huuhtele riisi ja kiehauta suolattu vesi kattilassa.
  • Lisää riisi ja keitä matalalla lämmöllä noin 25 minuuttia kansi päällä.
  • Anna riisin jäähtyä siivilässä.
  • Aseta salaatinlehdet, maissi ja riisi kerroksittain tarjoilukulhoon.
Enchiladat
  • Kuumenna uuni 225 °C:een.
  • Anna tomaattikuutioiden valua siivilässä.
  • Sulata voi pannulla ja kypsennä jauhelihaa, kunnes se muuttuu mureaksi ja muuttaa väriään. Lisää sipuli ja valkosipuli ja kypsennä vielä 1 minuutti.
  • Siirrä seos kulhoon ja sekoita joukkoon paprika, kesäkurpitsa ja tomaatti.
  • Pilko marinoidut jalopenot ja sekoita ne sokerin ja suolan kanssa. Mausta kastike maun mukaan - huomaa, että se muuttuu mausteisemmaksi, kun sitä lämmitetään.
  • Aseta 8 tortillaa kosteaan keittiöpyyhkeeseen, sitten uuninkestävään vuokaan ja peitä ne leivinpaperilla. Lämmitä tortilloja uunissa noin 10 minuuttia, jotta niistä tulee pehmeitä.
  • Siirrä noin 1 dl täytettä jokaiseen tortillaan ja rullaa ne. Aseta ne uuninkestävään vuokaan siten, että sauma on alaspäin.
  • Ripottele päälle juustoa ja paista niitä uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
  • Tarjoile ne vielä lämpiminä salsan ja riisisalaatin kanssa.
Valmis!

Enchiladat tomaattisalsan kera Q&A

Kun reseptimme enchiladojen valmistamiseen kuuluu repertuaariisi, herkullisen meksikolaisvaikutteisen illallisen valmistaminen on uskomattoman helppoa. Jos haluat oppia lisää tästä herkullisesta tex-mex-ruoasta, jatka lukemista.

Miten enchiladat tehdään?
Perinteiset enchiladat ovat herkullinen ja helppo ateria, jossa on paljon makua ja täyteläisyyttä. Aloita tekemällä täyte paistamalla jauhelihaa, sipulia ja valkosipulia ja sekoita siihen tuoretta paprikaa ja kesäkurpitsaa, tomaattikuutioita ja marinoituja jalopenoja. Pehmennä maissitortillat uunissa, jotta niiden kääriminen on helpompaa. Kääri ne täytteen ympärille, aseta ne vuokaan, ripottele päälle juustoa ja paista kunnes ne ovat kullanruskeita. Tarjoile riisisalaatin ja salsan kanssa.
Mitä tarjoilla enchiladojen kanssa?
Perinteiset enchiladat ovat ihana ateria, kun ne tarjoillaan meksikolaisen riisin ja maissisalaatin kanssa. Tuoreet ainesosat, kuten pureskeltava maissi ja rapea salaatti, antavat riisisalaatille rapeutta ja makua. Tarjoile enchiladat maukkaan salsan kanssa. Enchiladojen ja punaisen salsan yhdistelmä on klassinen, ja siitä syntyy aito meksikolainen makuelämys. Jos haluat vielä yhden kermaisen lisukkeen, voit lisätä päälle smetanaa tai guacamolea.
Miten valmistaa salsa enchiladoihin?
Paras enchilada-resepti ei tietenkään ole täydellinen ilman herkullista mausteista kastiketta: salsaa. Valmista meksikolainen salsakastike hauduttamalla aurinkokuivattuja tomaatteja ja kuutioitua sipulia vedessä ennen kuin sekoitat ne veteen, oliiviöljyyn, tummaan balsamiviinietikkaan ja mausteisiin. Sekoita joukkoon hieman lisää vettä ja anna salsan tekeytyä vähintään 30 minuuttia, ennen kuin maustat sen makusi mukaan ja levität sitä enchiladojen päälle.
Voiko enchiladat tehdä etukäteen?
Kyllä, voit toki tehdä enchiladat etukäteen, esimerkiksi jos sinulla on vieraita ja sinulla on muitakin ruokia valmistettavana tai jos haluat valmistella lounaan tai päivällisen koko tulevaksi viikoksi. Jääkaapissa enchiladat säilyvät 3-4 päivää. Voit säilyttää niitä joko paistettuina tai paistamattomina, riippuen mieltymyksestäsi. Kääri uuninkestävä vuoka tiiviisti kelmuun tai alumiinifolioon ennen säilytystä.
Voiko enchiladat pakastaa?
Voit pakastaa ylijääneet enchiladat joko paistettuina tai paistamattomina. Kääri ne molemmissa tapauksissa tiiviisti kelmuun tai alumiinifolioon ja säilytä niitä pakastepusseissa tai ilmatiiviissä astioissa enintään 3 kuukautta. Jos enchiladat on jo kypsennetty, sulata ne jääkaapissa yön yli ennen kuin lämmität ne uudelleen uunissa. Jos niitä ei ole kypsennetty ennen pakastamista, voit laittaa ne suoraan uuniin pakasteesta ja paistaa ne uunissa, kunnes ne ovat kuumia ja kypsiä tarjoiltaviksi.

Ainekset

Tomaattisalsa
25 g
Punasipuli (n. 50 g) kuutioituna
½
Kiehuvaa vettä
2 dl
Rypsiöljyä
1½ rkl
Vettä
1½ rkl
Tummaa balsamiviinietikkaa
½ rkl
Rosepippuria
½ tl
Suolaa
¼ tl
Vettä
1 dl
Riisisalaatti
Punaista riisiä
1½ dl
Vettä
4½ dl
Suolaa
½ tl
Salaattia revittynä
¾ l
Pakastemaissia sulatettuna
150 g
Enchiladat
Tomaattimurskaa
200 g
10 g
Jauhelihaa (n. 6 % rasvaa)
300 g
Punasipulia (n. 150 g) hienonnettuna
2
Pientä valkosipulinkynttä murskattuna
2
Punaista paprika (n. 150 g) kuutioituna
1
Kesäkurpitsa (n. 100 g)
½
Pikkelöity jalopeno
40 g
Sokeria
½ tl
Suolaa
1¼ tl
Tortillalettuja (mieluiten maissilettuja) halkaisijaltaan n. 20 cm
8
75 g

Helpot enchiladat salsakastikkeella

Jauhelihalla täytetyt enchiladat sipulin, paprikan ja jalapeñojen kanssa ovat täynnä makua. Suolaista naudanlihaa piristävät kirpeät sipulit ja tuoreet, makeat paprikat, kun taas marinoidut jalapeñot tuovat tulisuutta ja happaman mausteisen maun. Enchiladojen ja punaisen kastikkeen yhdistelmä on klassikko, jota on lähes mahdoton ohittaa meksikolaisessa keittiössä, ja se on täydellinen lisä täytteen mausteisiin, makeisiin ja suolaisiin makuihin.

Ja tietenkin, kuka voi vastustaa sulatettua juustoa, joka on paistettu uunissa kullanruskeaksi täydellisten enchiladojen päälle? Juusto antaa myös enchiladoille vastustamattoman ulkonäön ja se venyy herkullisesti, kun kauhot yhden enchiladan lautasellesi.

Jos haluat lisää meksikolaista ruokaa, kannattaa tutustua myös muihin meksikolaiseen keittiöön liittyviin resepteihimme. Tutustu esimerkiksi seuraaviin resepteihimme: quesadillat, kanakääröt meksikolaisella maissisalaatilla sekä mausteiset nachot.

Mausta enchiladat kotitekoisella salsalla

Parhaat enchiladat tarvitsevat maukkaan maustekastikkeen, joka täydentää uunissa rapeaksi paistettuja maissitortilloja ja tahmeaa sulatettua juustoa. Salsa roja on meksikolainen peruskastike, jossa on tomaattia ja joka sopii erinomaisesti juustoisiin enchiladoihin.

Olemme valinneet klassisen salsakastikkeen valmistukseen aurinkokuivattuja tomaatteja, koska niissä on intensiivinen makean ja kirpeän maku, joka on vielä voimakkaampi kuin tuoreissa tomaateissa. Niiden makeutta korostaa paksu tumma balsamiviinietikka. Tämä runsas, karamellisoitu etikka antaa salsalle paljon makuja ja luo intensiivisen kastikkeen, joka sopii täydellisesti yhteen monitahoisten ja mausteisten enchiladojen kanssa.

Maissitortillat, punaisen riisi ja maissisalaatti

Tässä reseptissä pehmeät maissitortillat, tex-mex-riisi ja maissisalaatti ovat aivan yhtä tärkeitä kuin enchiladojen täytteetkin.

Kääri maukas jauhelihatäyte pehmeisiin maissitortilloihin, jotta saat kaikki parhaat maut tarjoiltua yhdellä suupalalla. Näissä perinteisissä meksikolaisissa kääröissä on maissin maku ja pähkinäinen vivahde. Tämä hieman makea maku heijastuu lisukkeena tarjottavaan riisi-maissisalaattiin, jossa on samaa ihanaa keltaista maissia kuin tortilloissakin. Salaatista ja punaisesta riisistä tehdyssä rapeassa salaatissa on myös hienoja pähkinäisiä sävyjä. Värikäs salaatti on maukas ja koristeellinen lisuke vastustamattoman mausteisille enchiladoille.

Tee oma versiosi

Jos pidät tulisuudesta, voit tehdä ruokalajista vielä mausteisemman. Tuore chilipippuri on itsestäänselvä valinta, mutta älä kuitenkaan väheksy jauhettua chilipippuria, murskattuja chilihiutaleita tai klassista taco-mausteseosta, sillä ne kaikki sopivat hyvin tulisuutta tuoviksi enchiladojen mausteeksi.

Jos pidät tulisuuden lisäksi savuisesta mausta, kokeile savustettua chipotle-pippuria tai jauhettua cayennepippuria. Jos taas haluat, että nopeat enchiladat ovat vähemmän mausteisia, voit tarjoilla ne jääkylmän, samettisen smetanan tai kermaisen, kotitekoisen guacamolen kanssa.

Vinkkejä

Jos haluat tehdä tästä juustoisesta enchilada-reseptistä todella aidon meksikolaisen aterian, voit valmistaa itse omat maissitortillasi. Naudanliha-tacojen reseptissä kuvaamme, miten voit helposti tehdä tortillalettutaikinan ja paistaa pehmeät tortillat itse luodaksesi makeanmakuisia tortilloja, jotka sopivat täydellisesti enchiladoille.

Voit tietysti tarjoilla enchiladoja myös vehnätortilloilla, jos pidät neutraalimman makuisista tortillaleivistä tai jos et löydä perinteisiä maissitortilloja.