Croque monsieur

Croque monsieur

20 minuuttia
Dijon-sinapin, juuston ja kinkun makuyhdistelmä on ranskalaisen keittiön klassikko. Tämä croque monsieur on täydellinen voileipä, joka sopii erityisen hyvin tuoreen salaatin kanssa.
https://www.arla.fi/reseptit/croque-monsieur/

Tee näin:

Croque monsieur
  • Levitä sinappia leipäviipaleille. Lisää juusto, kinkku ja tomaatti.
  • Aseta toinen leipäviipale päälle.
  • Vatkaa munat ja maito keskenään. Liota voileivät munaseokseen.
  • Kuumenna voi paistinpannussa ja paista leivät rapeiksi molemmin puolin.
  • Leikkaa leipä vinosti kahtia ja tarjoile rapean salaatin kanssa.
Valmis!

Croque monsieur Q&A

Mikä on paras leipä croque monsieuriin?
Koska täytteen ja kuorrutteen sisältö vapauttaa kosteutta, tukeva tummempi paahtoleipä tai hapantaikinaleipä on paras vaihtoehto, jotta croque monsieurista saadaan herkullinen eikä vettynyt. Leikkaa leipä myös melko paksuksi: voileivän on oltava kiinteä eikä löysä, jotta siitä voi nauttia täydellisesti.
Mitä croque monsieur tarkoittaa?
Joidenkin lähteiden mukaan croque monsieur tarkoittaa kirjaimellisesti "mr crunch", mutta tämän ruokalajin nimen todellinen alkuperä on hieman monimutkaisempi. Nimen alku tulee ranskankielisestä verbistä croquer (purra).
Syödäänkö croque monsieurin haarukalla ja veitsellä?
Vaikka voi olla houkuttelevaa tarttua leipään käsin, on kuitenkin tavallista, että pariisilaiset syövät croque monsieuria haarukalla ja veitsellä sen sotkuisen sisällön vuoksi.
Mitä juustoa kannattaa käyttää croque monsieuriin?
Gruyere-juustoa käytetään perinteisesti croque monsieurissa, mutta myös kaikki suolainen ja vahva juusto (kuten cheddar) sopii mainiosti. Tavoitteena on luoda kontrastia sinapin terävyydelle - mutta muuten voit kokeilla vapaasti!

Ainekset

Croque monsieur
Paahtoleipää
4 siivua
Dijon sinappia
2 tl
4 siivua
Palvikinkkua
2 siivua
Tomaatti
1
Kananmuna
1
1½ dl
25 g
Tarjoiluun
Vihersalaattia

Croque monsieur ei ole tavallinen juustovoileipä

Croque monsieur on yleinen näky (ja tuoksu) Pariisin kaduilla. Tätä kyseistä nimeä on käytetty tästä herkullisesta juustoherkusta jo vuodesta 1910 lähtien, jolloin pariisilainen ravintola Le Bel Age alkoi ensimmäisen kerran myydä sitä nykyisin tunnetulla nimellä. Ravintolan omistajan Michel Lunarcan sanotaankin luoneen tämän suositun ruokalajin.

Tuo vaihtelua croque monsieuriin näin

Vaikka voileivän sinappi, juusto ja kinkku ovat vakioita, reseptissä on muuta muunneltavaa, joita kokeilla. Sinihomejuuston lisääminen tekee leivästäsi croque Auvergnat's, kun taas tomaatit ja yrtit tuottavat croque provençalin. Tai mikset kokeilisi croque monsieur poulet? Kyllä, arvasit oikein - se on croque monsieur, johon on lisätty kanaa.

Croque monsieur vs. croque madame

Croque madame on lähes yhtä kuuluisa kuin sen hieman riisutumpi vastine, mutta siinä on ylimääräinen ylellisyyskerros, kun juuston päälle laitetaan paistettu kananmuna. Munankeltuainen, juusto, kinkku ja sinappi muodostavat yhdessä jotain todella ihanaa, jota kannattaa kokeilla myös kotikeittiössä!

Näin croque monsieuria kannattaa säilyttää

Croque monsieur tarjoillaan mielellään tuoreena ja kuumana, kun juusto on vielä sulaa. Jäähtyneenä se säilyy myös ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa vähintään kolme päivää. Ne voidaan haluttaessa jopa pakastaa. Kuumenna leivät pakastamisen jälkeen uudelleen uunissa, jotta täyte ja juusto saavat uutta eloa.

Kuumenna croque monsieur uudelleen näin

Aseta uuni 175 °C:een ja lämmitä noin 10 minuuttia, jotta jääkaappikylmässä oleva croque monsieur lämpiää kunnolla. Jos voileipä on pakastettu, pidennä paistoaikaa 25 minuuttiin.