Paahtoleipää
|
4 siivua |
---|---|
Dijon sinappia
|
2 tl |
4 siivua | |
Palvikinkkua
|
2 siivua |
Tomaatti
|
1 |
Kananmuna
|
1 |
1½ dl | |
25 g |
Vihersalaattia
|
---|
Croque monsieur on yleinen näky (ja tuoksu) Pariisin kaduilla. Tätä kyseistä nimeä on käytetty tästä herkullisesta juustoherkusta jo vuodesta 1910 lähtien, jolloin pariisilainen ravintola Le Bel Age alkoi ensimmäisen kerran myydä sitä nykyisin tunnetulla nimellä. Ravintolan omistajan Michel Lunarcan sanotaankin luoneen tämän suositun ruokalajin.
Vaikka voileivän sinappi, juusto ja kinkku ovat vakioita, reseptissä on muuta muunneltavaa, joita kokeilla. Sinihomejuuston lisääminen tekee leivästäsi croque Auvergnat's, kun taas tomaatit ja yrtit tuottavat croque provençalin. Tai mikset kokeilisi croque monsieur poulet? Kyllä, arvasit oikein - se on croque monsieur, johon on lisätty kanaa.
Croque madame on lähes yhtä kuuluisa kuin sen hieman riisutumpi vastine, mutta siinä on ylimääräinen ylellisyyskerros, kun juuston päälle laitetaan paistettu kananmuna. Munankeltuainen, juusto, kinkku ja sinappi muodostavat yhdessä jotain todella ihanaa, jota kannattaa kokeilla myös kotikeittiössä!
Croque monsieur tarjoillaan mielellään tuoreena ja kuumana, kun juusto on vielä sulaa. Jäähtyneenä se säilyy myös ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa vähintään kolme päivää. Ne voidaan haluttaessa jopa pakastaa. Kuumenna leivät pakastamisen jälkeen uudelleen uunissa, jotta täyte ja juusto saavat uutta eloa.
Aseta uuni 175 °C:een ja lämmitä noin 10 minuuttia, jotta jääkaappikylmässä oleva croque monsieur lämpiää kunnolla. Jos voileipä on pakastettu, pidennä paistoaikaa 25 minuuttiin.