Croissantit

Croissantit

Tarjoile vastaleivottu croissant, kun on ylellisen aamiaisen aika! Nämä rapeat ja maukkaat croissantit on valmistettu aidosta voista ja ne ovat täyttämättömiä. Jos haluat croissantteja täytteellä, voit helposti lisätä niihin ruokalusikallisen suklaakermavaahtoa tai vaikkapa aprikoosihilloa.
https://www.arla.fi/reseptit/croissantit/

Tee näin:

Croissantit
 • Leikkaa voi noin kahdeksaksi viipaleeksi.
 • Murenna hiiva kulhoon ja sekoita maitoon. Lisää munat, suola, sokeri ja jauhot. Työstä taikina nopeasti yhteen.
 • Anna levätä jääkaapissa noin 20 minuuttia.
 • Kauli taikina kevyesti jauhotetulla leivinpaperilla noin 30x40 cm:n kokoiseksi.
 • Levitä voita taikinan toiselle puoliskolle noin 2-3 cm:n päähän reunoista. Taita ensin taikinan reunat voin päälle ja taita taikina sitten kahtia. Purista lopuksi reunat yhteen.
 • Kauli taikina varovasti suorakaiteen muotoiseksi, noin 1 cm paksuksi. Taita taikina kolmeen osaan (eli kaksi taittoa keskelle, jolloin muodostuu kolme taikinakerrosta). Peitä taikina kelmulla ja jäähdytä noin 30 minuuttia. Toista toimenpide kahdesti.
 • Kauli taikina pitkäksi suorakulmioksi, joka on noin 20 cm pitkä ja 5 mm paksu. Leikkaa kolmioita, joiden pohja on noin 10 cm.
 • Muotoile croissantteja rullaten taikinaa aloittaen kolmion leveimmästä sivusta.
 • Aseta kukin croissantti kärki alaspäin leivinpaperilla vuoratulle pellille.
 • Sekoit kananmuna ja vesi keskenään. Sivele kukin croissant kevyesti kananmunavesiseoksella.
 • Peitä varovasti kelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 1-1½ tuntia (riippuen huoneen lämmöstä).
 • Kuumenna uuni 225 °C:een.
 • Kun croissantit ovat kohonneet, sivele jokainen leivonnainen kevyesti uudelleen munavoiteella.
 • Paista uunin keskitasolla kunnes ne ovat kullanruskeita, noin 12 minuuttia.
Valmis!

Croissantit Q&A

Miten croissanteihin saadaan täydelliset kerrokset?
Täydellisessä croissantissa sanotaan olevan jopa 45 kerrosta, ja se vaatiikin aikaa ja taitoa. Ammattitaitoiset kondiittorit tarvitsevat vuosia oppiakseen kunnolla, miten valmistaa maailman parhaita croissanteja. Tämä resepti tarjoaa yksinkertaisen reitin vakaaseen lopputulokseen. Tärkeintä on antaa taikinan levätä riittävän kauan - kiirehtiminen pilaa lopputuloksen. Ihannetapauksessa taikinaa kannattaa jäähdyttää yön yli, jos mahdollista, jotta taikina on varmasti kylmää ja kuohkeaa.
Pitäisikö croissantit jäähdyttää ennen leipomista?
Croissant-taikinan jäähdyttäminen on välttämätöntä, ja aidossa pariisilaisessa valmistustavassa croissantteja jäähdytetään useita kertoja kahden päivän ajan. Ensin taikina jäähdytetään 30 minuuttia, sitten se kaulitaan suorakaiteen muotoiseksi, peitetään ja jäähdytetään jälleen yön yli, minkä jälkeen se päällystetään voilla, taitellaan ja - arvasitte varmaan - jäähdytetään jälleen 30 minuuttia. Tämän jälkeen taikina taitellaan vielä kerran ja sen annetaan levätä neljä tuntia, minkä jälkeen se leikataan, kaulitaan ja leivotaan. Aikamoinen prosessi!
Miksi valmistamani croissantit eivät ole kuohkeita?
Yleinen syyllinen siihen, että croissantit eivät ole lehteviä, on taikina tai voi, joka on liian lämmintä croissanttien valmistuksen aikana. Jos jompaakumpaa komponenttia ei ole jäähdytetty, voi sulaa taikinaan, eikä taikina saa aikaan haluttuja kuohkeita kerroksia.
Kuinka monta kertaa croissanttaikina pitäisi taittaa?
Croissanttaikinan valmistamisessa käytetään yleisesti vähintään kolmea taittoa, vaikka monet leipurit suosivat neljää tai useampaa taittoa. Kaikki riippuu siitä, kuinka paljon kärsivällisyyttä ja aikaa sinulla on.
Mitkä jauhot sopivat parhaiten croissanteihin?
Yleisjauhot sopivat hyvin croissanttien valmistukseen, mutta kondiittorit käyttävät usein erityisiä T45-leivontajauhoja, jotta lopputulos olisi kevyin.
Miten saada aikaan täydellinen croissantin muoto?
Ohut kolmion muotoinen taikinapala rullataan, jolloin saadaan aikaan klassinen croissant - tosin lopputulos ei tällöin ole puolikuun muotoinen. Suoralinjaisia lajikkeita on ollut yhtä kauan kuin puolikuun muotoisiakin, vaikka ne ovatkin nykyään harvinaisempia.

Ainekset

Croissantit
300 g
Hiivaa
25 g
2½ dl
Kananmuna
1
Suolaa
½ tl
Sokeria
½ dl
Vehnäjauhoja
7½ dl
Voiteluun
Kananmuna
1
Vettä
2 tl

Klassinen ranskalainen croissant

Croissantit yhdistetään vahvasti Ranskaan, mutta ne ovat itse asiassa peräisin 1600-luvun Wienistä. Ranskalainen versio ilmestyi vasta lähes 200 vuotta myöhemmin leipuri August Zangin ansiosta. Zangin Pariisissa sijaitseva wieniläinen konditoria teki Itävallan leivonnaisesta kuuluisan.

Lisää näitä täytteitä croissantiisi

Yksinkertainen voicroissant toimii loistavasti sellaisenaan, mutta on olemassa useita täytteitä, jotka voivat nostaa leivonnaisen seuraavalle tasolle. Ohut kerros suklaata tai mantelimassaa ovat kaksi klassikkoa, ja Nutella on myös nuoremman yleisön suosiossa. Jos haluat herkullisen suolaisen täytteen, lisää ohueksi viipaloitua kinkkua sekä viipale Emmental-juustoa ja nauti!

Valmista minicroissantteja lasten juhliin

Jakamalla taikinan pienempiin kolmioihin saat aikaan minikokoisia croissantteja, jotka ovat täydellisen kokoisia herkkuja vaikkapa lasten juhliin. Lisää suklaalastuja, niin lapset ovat takuulla iloisia!

Croissanttien tarjoiluvinkkejä

Croissantit ovat uskomattoman monipuolisia, ja niitä voidaankin tarjoilla sekä makeiden että suolaisten yhdistelmien kanssa. Leikkaa ne kahtia ja lisää vaniljajäätelöä, niin saat yksinkertaisen mutta uskomattoman maukkaan jälkiruoan. Vaihtoehtoisesti voit lisätä tuoreita marjoja ja brie-juustoa, jolloin makean ja suolaisen kontrasti korostuu entisestään. Jos haluat olla todella ranskalainen, voit kastaa sen vahvaan kahviin osana aamurutiinejasi.

Pakasta croissantit seuraavaa päivää varten

Paras tapa pakastaa croissantteja on pakastaa itse taikina, joka säilyy jopa kuusi kuukautta. Näin sinun tarvitsee vain sulattaa taikina, rullata croissantit ja paistaa ne uunissa. Näin saat aikaan herkullisen tuoreen aamiaisen.