Ciabatta
Italialainen ciabatta on saanut nimensä sen muodosta, joka muistuttaa tossua. Se on ihanan maukas, täysin luonnollinen, ja siihen sopii hyvin muutama pilkottu oliivi tai aurinkokuivattu tomaatti. Leivo itse italialaiset leivät ja täytä ne suosikkitäytteilläsi.
Ainekset
Ciabatta
Tuoretta hiivaa | 25 g |
|---|---|
Lämmintä vedet (n. 37 °C) | 5 dl |
Oliiviöljyä | 2 rkl |
Suolaa | 2 tl |
Erikoisvehnäjauhoja (720 g) | 12 dl |
Tee näin:
Ciabatta
Ciabatta Q&A
Miten ciabattaan saa isoja reikiä?
Miten teen ciabattasta rapeaa?
Mistä tietää, milloin ciabatta on kypsää?
Ciabatta on leivistä reikäisin
Yksi Italian tunnetuimmista leivistä, ciabatta tarkoittaa sananmukaisesti tohvelia. Se onkin saanut nimensä siitä, että sen muoto muistuttaa tätä mukavaa sisäkenkää. Se on kuuluisa rapeasta kuorestaan ja pehmeästä, mureasta sisuksestaan. Ciabatta on parasta nauttia tuoreena suoraan uunista, kun tuoreen leivän tuoksu leijuu vielä ilmassa.
Erilaiset ciabatta-tyypit
Tämä resepti soveltuu monenlaisiin variaatioihin, ja kokeilu on erittäin suositeltavaa. Kolme parasta makuyhdistelmää, jotka voidaan sisällyttää taikinaan, ovat mustat oliivit (noin 150 g karkeasti pilkottuja ja huolellisesti valutettuja calamata-oliiveja), kuivattu yrttisekoitus basilikaa, oreganoa, persiljaa ja rosmariinia (noin ¾ teelusikallista kutakin) tai paahdettu ja soseutettu valkosipuli (kääri kokonainen valkosipuli folioon, paahda sitä noin 30 minuuttia 180 °C:ssa ja soseuta se hienoksi).
Jännittävät täytteet ciabattalle
Italialainen keittiö on tunnettu yksinkertaisuudestaan, ja usein ciabattoja näkee kasteltuna oliiviöljyllä, balsamiviinietikalla tai näiden kahden yhdistelmällä. Yksinkertainen mozzarella- tai provolone- ja salami- tai kinkkutäytteinen täyte on myös italialaisvaikutteinen klassikko, joka saa kaikki makuhermot tyytyväisiksi.
Miten saada ciabatta säilymään?
Oikein säilytettynä ciabatta säilyttää tunnusomaisen rakenteensa jopa kolme päivää. Kääri leipä tiiviisti folioon tai laita se ilmatiiviiseen muovipussiin ja säilytä huoneenlämmössä.
Osaa sisällöstä ei voida näyttää, koska seuraavat evästeet on poistettu käytöstä
Kommentit